Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Magdalena Andersson är patriot, men jag är tveksam

2023-06-07

Nu efter Hamas-skandalen inom Socialdemokraterna har pendeln svingat långt åt andra hållet. Igår, på Sveriges nationaldag och femhundraårsjubileum som land, publicerade Aftonbladet en liten artikel om oppositionsledarens patriotism.

Det som föranledde den nyfunna patriotismen var att en socialdemokratisk riksdagsledamot, Jamal El-Haj, konfererat med terrorister från Hamas, och sedan motiverat det med han alltid kommer att stå enad med ”sitt folk”, vilket är det palestinska folket. Så varför öser skattebetalande svenska arbetare hundratusentals kronor över El-Haj? Fundera inte på det, Maggan Andersson är ju patriot!

Och visst finns det mycket att vara stolt över, när det gäller Sverige. Jag är imponerad över folket rest sig ur fattigdom genom att bygga ett land, och detta har skett på en av jordens vackraste platser! Jag fascineras över det kulturarv som lämnats efter, med allt från höhässjor till inlagd sill, jag uppskattar svensk konst som Carl Larsson och Anders Zorn, och jag finner stort nöje i svenska högtider med tillhörande snapsvisor.

Däremot tycker jag inte om att Socialdemokraterna, för att de suttit i makten så länge som de gjort, tillskriver sig en för stor roll i landsbyggandet, och jag tycker definitivt inte om den identitetspolitik som visat sig kapabel att korrumpera de mest godhjärtade själar.

Magdalena Andersson däremot, hon är stolt. Hon menar inte Palestina när hon nämner att hon älskar ”vårt land” eller att hon är stolt över ”vårt land”. Hon använder ordet ”värderingar”, när hon beskriver vad som är bra med Sverige, och hon använder ordet ”patriot” när hon beskriver sin relation till landet.

Inte för att det rör mig, för jag har en mindre nationalistisk retorik än Andersson, men på frågan om man hade kunnat uttrycka sig så här för tio år sedan, anser hon svaret vara ja. Kanske inte för att det är sant, utan för att det flyttar bort fokus från Jamal El-Haj. Han är en del av Sverige som jag inte gillar. Inte för att han identifierar sig som palestinier och inte för att han frotterar sig med terrorister, utan för att han som sådan sitter i vårt högsta beslutande organ, under en patriotisk partiledare som gillar svenska värderingar. Jag kan bara konstatera att hennes svenska värderingar inte är mina svenska värderingar.

Kategorier: Sosseriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips