Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Makt kräver en viss mognad, och MP behöver tala

2014-08-19

Grön Ungdoms språkrör i Uppsala, Esra Hacimehmet skrev på Facebook att hon ”hatar alla jävla privilegierade äckel” och att hon vill ”skjuta pil i huvudet på folk”. Det är helt orimligt att Grön Ungdoms talan förs av en person som uppenbarligen inte mår bra. Föreställningen att andra är privilegierade är förmodligen ett uttryck för känslan av att inte vara förmögen att hantera sin situation, och den påstådda önskan att skjuta pil i huvudet på folk är förmodligen ett uttryck för stark frustration. För att uttrycka mig milt, är Hacimehmet en person som aldrig någonsin kommer att få företräda mig, i någon situation eller i någon fråga. Men det finns säkert andra som vill låta henne växa med uppgiften.

Journalisten Emanuel Karlsten ställde några motfrågor, vilket snabbt resulterade i rasistanklagelser och sedan hot från personer som förmodligen tror att deras agerande är ett sätt att ta Hacimehmet i försvar. Erik Helmerson redogör för händelseförloppet på Dagens Nyheter ledarplats.
Karlsten publicerar en skärmbild på sin Facebook-sida där man kan se hur Hacimehmet spekulerar om att Karlsten försöker utnyttja henne för att göra karriär, ivrigt påhejad av sina vänner. Jag måste betona att det är helt uppenbart Grön Ungdoms Esra Hacimehmet inte är mogen för sin uppgift, inte mår bra, och hämtar mycket av sin energi genom att odla ett vi- och dem-tänkande. Första kommentaren nämner ett mordhot från en Elin Sternesjö, och i texten till skärmbilden skriver Karlsten att Elin har bett om ursäkt och att han både godtar och uppskattar den.
Men så skriver han också avslutningsvis så här:
Hade det här varit Sverigedemokraterna hade alla reagerat på en gång. Vi hade lajkat och delat eftersom hatet där bekräftar bilden av partiet. När det nu gäller Miljöpartiet kommer vi med ursäkter och förklaringar. Förstår. Jag erkänner att även jag kommer med sådana ursäkter. Och jag kommer på mig själv och hur märklig den reaktionen är. Och varför är det helt knäpptyst från Miljöpartiet de gröna kring allt detta? Eller för den delen Grön Ungdom?
Emanuel Karlsten är mer förstående än han någonsin behöver vara. Det är bra att man lyfter fram unga, men det är definitivt inte bra att slänger ut dem på för djupt vatten. Miljöpartiet måste hantera detta på största allvar. Karlsten är inte någon provokatör eller en Salman Rushdie som försökt att utmana en maktordning, och inte heller om så vore, är Esra Hacimehmets beteende försvarbart.

Uppdatering 2014-08-20: Uppsala Nya Tidning tar upp detta, och Miljöpartiet tar avstånd från Hacimehmet.

Kategorier: Uncategorized

Ett svar till “Makt kräver en viss mognad, och MP behöver tala”

  1. I egenskap av politiskt inkorrekt , varken benad i mitten eller på sidan (tack, sånt uppskattar jag Lokatt) så måste jag säga att allt fler personer med Esras mognadgrad, trängs uppe i toppen av allehanda ungdomsförbund. Ffa. utan att partiet rensar bland ogräset. Om orsaken är den klena svenska skoltraditionen eller klena föräldrar kan jag inte ha någon uppfattning om. Däremot förekommer det oftare hos människor med konstiga namn. Även hos svenskar med konstiga antagna namn. Arnstad tex. Eventuellt kunde man korrelera behovet av ett konstigt namn med exhibitionistisk ådra, men jag är 40 år för gammal, för en sådan utredning, som iofs kunde vara rätt intressant ur många perspektiv inom antropologin eller Asimovs psykohistoria. Det mest klassiska är Sebbe Stax egenhändiga intelligensfriförklaring som han själv stod för på TV. Men det finns hundratals bra exempel. Den lätt fnissande politiskt inkorrekte Kristian.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips