Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Mäns farlighet i relation

2014-08-13

Ett påstående som har cirkulerat på Twitter är att fler kvinnor dödas av män än av cancer och senast idag skrev en twittrare att fler kvinnor dör på grund av män än på grund av krig, trafikolyckor och malaria kombinerat. Innan jag kommenterar detta, vill jag säga att det inte är självklart att man kan ställa ”dödsorsak på grund av man” och ”dödsorsak på grund av krig” mot varandra. Eftersom vi tenderar att skicka våra män i krig, är dessa dödsorsaker olika sidor av samma mynt.
WHO för statistik över dödsorsaker, och Wikipedia presenterar en sammanställning som är inaktuell, men som kan ge en fingervisning över läget globalt.
Först och främst, antal kvinnor per 100 000 som dör på grund av våld är 3,7 stycken. Om en kvinna tar livet av en annan kvinna, måste siffran kompenseras ner. Dessutom säger inte siffran något alls om antalet våldsverkare. Möjligheten att en person kan orsaka flera kvinnors död, säger oss att det finns färre än 3,7 personer per 100 000 oavsett kön, som har orsakat någon annan kvinnas död genom våld. (14,2 män per 100 000 dör på grund av våld.)
Påståendet om cancer kan lätt avfärdas som felaktigt, eftersom leukemi ensamt kostar 3,8 kvinnoliv per 100 000. (4,7 män per 100 000 dör av leukemi.)
När det gäller trafiken, så vet vi att fler män än kvinnor kör bil. På samma sätt som vi kan anta att män är en stor orsak till att 3,7 av 100 000 kvinnodödsfall beror på våld, kan vi även anta att män är en stor orsak till att 10,4 kvinnor dör i trafiken. (40,8 män dör i trafiken.) Detta talar för att påståendet om mäns farlighet är korrekt.
Däremot finns det inget som legitimerar att just män är gruppen som problematiseras. Vi skulle t.ex. kunna göra andra demografiska uppdelningar som tar hänsyn till andra faktorer, för att se att orsaken till våldsbrott inte beror på våldsverkarens kön, men på t.ex. våldsverkarens religion eller kultur. Som vi vet, kan vi inte anta att en korrelation är en kausalitet.
Oavsett hur det ligger till med den saken, är cancer farligare än män. Och oavsett hur det ligger till med den saken, är det farligare att vara man än kvinna.

Kategorier: Uncategorized

Ett svar till “Mäns farlighet i relation”

  1. Män är farliga…Bör utrotas…!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips