Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

”Masten är farlig för barn”

2014-11-16

Gefle Dagblad har en artikel på sin hemsida som handlar om Järbo-befolkningens missnöje med en ny 4G-mast. Inte för att den är ful, utan för att den på grund av sin strålning är farlig för barn. Artikeltexten går ganska snabbt över från att handla om mastens farlighet till att istället handla om mobiltelefoners och trådlösa routrars farlighet, med hänvisning till Mona Nilsson som menar att ”strålningen som elever utsätts för vid trådlösa nätverk kan leda till cancer, minnesproblem och psykisk ohälsa”. För masten är ofarlig. Strålsäkerhetsmyndigheten skriver:

”Den som befinner sig inom ett par meter från en sändare kan exponeras för strålning som ligger över myndighetens referensvärde. Men eftersom antennerna är placerade på exempelvis höga master eller husfasader så är det i praktiken omöjligt att långvarigt vistas i närheten av dessa.

Även jämfört med den strålning man nås av vid användning av den egna mobiltelefonen är exponeringen för strålning från mobilmaster väldigt låg. Det beror på att radiovågornas styrka avtar mycket snabbt med avståndet från mobilmastens sändare.”

Det är alltså rimligare att vara försiktig med att använda sin mobiltelefon, och ett bra sätt att hålla nere strålningsstyrkan i telefonen är att förse den med god kontakt med masten, vilket gör Järbo-bekymret aningen kontraproduktivt, åtminstone om det används mobiltelefoner i Järbo. Till detta vill jag nämna att Mona Nilssons bok, ”Mobiltelefonins hälsorisker”, inte är helt okontroversiell. Till detta är Nilsson t.ex. anhängare av chemtrailskonspirationen. Tidskriften Folkvett har publicerat en artikel som ifrågasätter hennes tidigare bok ”Spelet om 3G. Fakta och desinformation i det trådlösa samhället”.

Kategorier: Uncategorized

4 svar till “”Masten är farlig för barn””

  1. Det är farligt att leva….Man kan dö av det….

  2. Lokatt skriver:

    Och framförallt, åt inte korv! Alla som har ätit korv dör! 😮

  3. Man kunde vara något klurig som Du Lökatt: Livet är den sxuellt smittade sjukdom som oftast har dödlig utgång….

  4. Men masten KAN vara farlig för barn Som klätterställning speciellt vintertid ÄR den nog farlig, därför placeras de aldrig på Dagis. Liksom att de fallande istapparna nog ÄR farliga för alla levande varelser… Bör alltså hanteras med viss försiktighet, liksom simning strax ovanför kraftverksdammar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips