Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Mat handlar inte om pengar, det handlar om kunskap

2023-05-21

Jag vet barn som växte upp under 1980-talet med föräldrar som var narkomaner. När socialbidraget kom in, blev alla mätta efter ett besök på McDonald’s, och därefter var pengarna slut och barnen hungriga igen. Hur illa ställt det än är i en familj med barn, så ställer samhället upp med pengar. Men vad hjälper det, när föräldrarna kanske inte gör kloka val med pengarna som kommer in?

Även i Sverige år 2023 ställer samhället upp ekonomiskt, och köpkraften har rent av ökat. Den som är fattig 2023 har större ekonomiskt utrymme och fler val än den som var fattig 1983, men problemen med svält har inte försvunnit för det. Den socialdemokratiska idén om en stark välfärd som inkluderar alla, ger tydligen inget skydd när det verkligen gäller. Och det väcker frågan om vem som egentligen har ansvar för mina barn. Jag eller kommunen?

Fler kommuner erbjuder eller överväger att erbjuda skollunch under sommarlovet. Inte för att inte barnfamiljer får ekonomiskt bistånd, utan för att vi lever i ett samhälle där föräldrar inte behöver vara narkomaner för att ändå brista i ansvaret att föda sina barn. Det handlar om kunskap och ansvarsförmåga.

Författaren och journalisten Lena skrev en ytterst provokativ text om just kunskap och ansvarsförmåga när det kommer till att föda sina barn. Hon underkänner dyr paprika som skäl att inte laga mat till barnen, eftersom man under kristider kan göra andra val, och påpekar att en portion gröt kostar 70 öre.

En annan författare och journalist, Alexandra Pascalidou, reagerade på Anderssons text. Två av hennes mormors barn dog av svält, vilket är ett fruktansvärt öde för ett liv. Det hade såklart inte hänt om kommunen hade serverat dem lunch om dagarna. Men omfattades Pascalidous mormor och hennes barn av svensk välfärd? I så fall fungerar inte välfärdssamhället.

För välfärdssamhället handlar faktiskt inte bara om att säkerställa föräldrars finansiella förmåga att ta hand om sina barn. Som socionom tittar du även på andra parametrar som ska säkerställa att barnen klarar sig. Kan föräldrarna göra korrekta prioriteringar med de medel som vi tillhandahåller dem? Kan man ändra på något för att förbättra föräldrarnas förmåga? Behövs ett familjehem? Och så vidare.

Om vägen till en välmående och mätt barnaskara inte går via ekonomiskt bistånd och fortbildning för de mest utsatta, kanske kommunen måste anställa personal som lagar skollunch till sommarlediga barn, trots att detta inte är optimalt.

Att ha personal som serverar mat, kostar mer än hemlagad mat, eftersom löner för kökspersonal och lokalvårdare tillkommer. Det innebär att civilsamhället förlorar äganderätten till ytterligare en del av sin inkomst, så att den ekonomiska möjligheten att ta hand om sina egna barn minskar ytterligare. Istället för att på eget ansvar köpa och laga mat, tas pengar genom skatt för maten och för ersättning till den som ska göra det åt dig.

De allra flesta föräldrar sköter om sina barn utmärkt, men för de få som så väl behöver träning, försvinner det incitamentet. Färre barn växer upp och ser sina föräldrar sköta ett hushåll på ett myndigt och korrekt sätt, vilket gör att viss viktig hemkunskap slutar gå i arv, trots att kunskap som aldrig lärs ut i skolan, verkligen behöver gå i arv i hemmet.

Hur odlar man egna grönsaker? Hur reparerar man en cykel eller vårdar en bil? Hur lagar man ett trasigt klädesplagg? Hur programmerar man en dator? Hur sköter man sin ekonomi, sitt sparande och sina lån? Vilken mat är nyttig och vilken är onyttig, vilken mat är billig och vilken är dyr? Hur tecknar och sköter man elabonnemang, telefonabonnemang och internetabonnemang? Hur vårdar man ett par skor? Hur sköter man sin hygien? Många barn ser detta ske i sitt hem, och får en grundläggande uppfattning om vad man måste känna till och klara av för att kunna leva ett välfärdssamhälle. På samma sätt borde barnen se sina föräldrar laga bra mat till sina barn, för den pusselbiten är också viktig för att samhället ska vara välmående på lång sikt.

Kategorier: Nanny state

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips