Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Mera galenskap från det svenska prästerskapet

2016-02-16

Idag publicerar Kyrkans Tidning en debattartikel om reinkarnation, som en del i en pågående debatt. Skribenten, en teologie doktor, är kritisk till reinkarnation av helt fel skäl:

”Kring nära-döden-upplevelserna och reinkarnationen finns det alltså en bred erfarenhet och forskning, som entydigt säger samma sak: människan är inte kropp, celler och atomer. Människan är innerst och ytterst ande, medvetande. En själ som redan här kan lämna kroppen under vissa betingelser.

Denna själ kan både se, höra, tänka, med mera, och möter en verklighet som är oerhört mycket mer verklig än den värld vi, i brist på annat, uppfattar som ’verklig’.”

Vi har att göra med en doktor (!) som påstår att bred forskning säger att vi släpar omkring på, och vårdar en kropp som inte behövs! I verkligheten så vi vet vilka krafter som har inverkan över våra liv, vi vet hur stort det okända utrymmet är, och vi vet vilken funktion hjärnan fyller får vårt medvetande och vår förmåga att tänka. Kanske är det dags att rensa ut teologi och annan hittepåvetenskap från våra universitet?

Inte heller när det gäller moral är prästerskapet speciellt mycket att hänga i julgranen. Präster tenderar att ligga i samhällets kölvatten när det kommer till moral, snarare än att tillhöra de som driver på framåt. Synen på homosexualitet är ett exempel som säkert alla känner till, och tittar man på den moraliska slaskhink som Katolska kyrkan utgör, kryllar det med riktigt dåliga exempel. Man tystar ner systematiska våldtäkter av barn, man propagerar mot preventivmedel, och så vidare. Vi är så vana med detta, att vi till och med berömmer nuvarande påve Franciskus med motivationen att vi ”trots allt har sett ännu värre påvar”.

Och apropå präster och moral, att man inte använder jobbdatorn för att porrsurfa är väl fullkomligt självklart för vanliga människor? I Cardiff råkade en präst starta fel film på en begravning, och det var inte vilken film som helst. Kanske att det är läge att se över sina rutiner?

Kategorier: Uncategorized

28 svar till “Mera galenskap från det svenska prästerskapet”

 1. Lokatt skriver:

  Så fruktansvärt , nästan så att man vill tro att detta är ett grymt aprilskämt. Fasansfullt att det hände på en extra tragisk begravning, för detta lilla ofödda barnet, och den unge familjefadern.
  Än en gång får jag min tes bekräftat, att präster och sex hör samman på ett extraordinärt sätt. Prällen kunde alltså inte hålla sig ens på arbetstid utan måste koppla av med att r'''a mellan bönestunderna ..
  Vågar man gissa att filmen var av pedofil homoart ? 😉

 2. Snyggt formulerat inlägg Anders. Och en rättvisande rubrik. Saker ska kallas för vad de är. Det är ju inte klokt – för att den här gången uttrycka det mildare än vad det är – att en så monumental vidskepelse som reinkarnation debatteras seriöst. Men det är klart debatten förs i regi av mörkrets hemvist i landet. Svenska Kyrkan.
  På deras bilar i min bostadsort står det: "Kyrkan på väg". Men som prästen sa i ett ögonblick av spontan klarsyn när hästen skenade mot kyrkväggen: "Nu bär det rakt åt helvete!"

  Själv har jag insett att ränderna – galenskaperna – går (nästan) aldrig ur. Att bara fördöma åsikterna är hyckleri. Ingen ändring förrän idioterna har gått bort. Under tiden: Mock & ridicule av själva personerna bakom åsikterna är det enda rätta.

 3. Hoppas någon följer upp utredningen i Cardiff. Det verkar som prällatet vill få det till ett spratt av installatören för utrustningen.

 4. Saliga de som blir förföljda Matt 5:10f

  Lite synd(!) förstås att mock & ridicule går idioterna till mötes.

 5. Mera galenskap nu från det katolska prästerskapet. Bakfull och irriterad? För mycket nattvard?

  http://www.svd.se/paven-surnade-till-i-mexiko?ref=yfp

 6. Som Einstein uttryckte det. "Det finns två eviga ting. Människors dumhet och universum…..och jag är inte helt säker på universum".

 7. Och är mobiltelefonanvändning bra mot depression (länken)? På grund av magnetfälten eller på grund av samtal med medmänniska? Outgrundliga äro också vetenskapens vägar…

 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 9. Roande på Humanistbloggen: Ostronmannen (Vilken biologen påpekar är en mollusk) och Patrik N kör över Bill & Bull. Tomater som nu är ketchup.

 10. Zikaviruset face-saver för katolska kyrkan som nu kan framstå som progressiv. Kondomer mot krympta hjärnor. Påven borde tipsas om att det alltid lurar faror med havandeskap. Säkrast att alltid använda kondom. Simsalabim, KK modern! Men det är klart; hjälper ju inte religiösa med sina redan underutvecklade hjärnor.

  http://www.bbc.com/news/health-35608324

 11. Lokatt skriver:

  Haha Björn! Fin kombination där, katolicism – förkrympta hjärnor..
  Jag trodde inte mina öron när jag på nyheterna (CNN) tyckte mig höra att påven tilllåter kondomer i detta specialfall.
  Nyss hörde jag en tapper zika-moder säga att hon inte velat haft abort eftersom "det är Guds vilja att jag ska ha detta skadade barn". Och det måste väl vara hon som har "rätt"? Hur kan påven helt plötsligt gå emot Den Högstes heliga vilja?

 12. Lokatt skriver:

  Lite synd att vi nu är som i slutet av Tio små n chokladpojkar, bara två kvar.. Jag tar på mig ansvaret för att Zelma drog sina färde. nu får man titta på film på Humanistbloggen istället. I klippet talar och talar en gråhårig kvinnlig troende filosof sådär som filosofer gör, de maler ner ens hjärna till ett snarkande frågetecken.
  Programledaren häcklar henne (och alla kristna) med bl a "den talande åsnan" .
  Nu undrar jag: var i bibeln står detta? Kul exempel, användbart också.
  Kanske Anders vet.

 13. Lokatt skriver:

  Inslaget heter "Är ateism det rationella valet?". Från 21 februari.

 14. Lokatt skriver:

  "Men han blev tillrättavisad för sitt brott. En stum åsna talade med människoröst och förhindrade profetens vanvett." (2 Petrus 2:16).
  Oh hur korkad är inte jag, har ännu inte fattat att man såklart googlar. 🙁

 15. Lokatt skriver:

  Men jag tror inte man säkert vet att det är myggans fel. Någon talade om faran med att tycka sig ha funnit förklaringen, som man sen biter sig fast vid utan att så mycket som snegla åt andra tänkbara förklaringar.
  För väldigt länge sen såg jag en dokumentär från, jag tror det var Indien, den handlade om barn med detta syndrom. Då diskuterade man inavel.

 16. Det här gullet är alltså ett själlöst djur. I likhet med jag, Obama, Påven och du som läser det här. Fy fan för mänsklig hybris. I synnerhet religiös sådan.

  http://www.bbc.com/news/uk-england-bristol-35629649

 17. Anders Hesselbom skriver:

  Själ eller ej, et är en vacker liten krabat. Är det inte vettigare att prata om självmedvetenhet än om själar? Hur som, det finns inga skäl att påstå att gränsen går mellan gorilla och människa.

 18. Helt rätt. Har aldrig förstått det här med själ. Använde det bara för att mocka påven. Naturligtvis är det medvetandet det gäller. Och alla som till exempel har katt vet att en sådan har medvetande. Vidare använder katten sitt medvetande för att med sitt jamande meddela sig med andra katter och husse. Husse begriper dock inte allt.

  Katten har naturligtvis också ett inre språk för sig själv. När han ligger på lur formulerar han förväntningar och vidare efter ett misslyckande sin besvikelse. Man kan riktigt se på katten att han har en tyst monolog med sig själv. Ett verbalt yttre språk ar inte nödvändigt för att tänka sofistikerat. En dövstum person ensam i djungeln är lika rationell på sin jakt som en hörande och talande. Alla medvetanden skapar bilder och ett inre språk.

 19. Lokatt skriver:

  Björn
  Handlar klippet om djurplågeri? För isåfall öppnar jag inte ..

 20. Lokatt skriver:

  Zelma
  Jag vet att du smygläser här. 😉
  Jag läser just nu Richard Dawkins senaste bok, och den är ganska mycket en besvikelse. Därför att han skryter, alldeles för mycket för min smak. Han berättar om sitt liv, och sidorna är täckta av uppräkningar av alla celebriteter han frotterat sig med genom åren, resor med nobelpristagare (hur många finns det egentligen), konferenser på tropiska öar med lorder och professorer och med prins Charles i publiken, oändliga mängder med namn på storheter inom lite konst, lite musik men framförallt mycket vetenskap.
  Vissa saker är förstås intressanta, hur man examinerar en stackars Oxfordstudent t ex. Och hur divaaktigt den store Karl Popper kan bete sig på ett möte, är han kung eller?
  Men här fick du i alla fall veta att även yberateister är som vanligt folk, t ex skrytsamma. (Även jag gillar ibland att skryta lite: Jag har ju t ex hälsat på Gagarin, tappat sidenskon när jag dansade för Lejonet av Juda, och befunnit mig två meter från Igor Stravinskij! – Så släng dig i väggen Richard! 😉

 21. Nej. Snarare tvärtom!

 22. Lokatt skriver:

  Men det är ju en liten människa. Så rörande. På mitt köksskåp har jag sedan länge an svart-vit favoritbild på en ursnygg gorillahane, med mycket milt ansiktsuttryck men stor och bred som en laggårdsdörr, en silverrygg.
  Jag är lite förälskad, tror jag.

 23. Lokatt skriver:

  Jag vill inte öppna djurplågarfilmer (det här var ju inte en sån såklart). Har råkat ramla rakt in de hemskaste bilder där folk t ex iskallt står och filmar hur rådjuret med alla benen avslagna och brutna efter att ha blivit påkört ligger hjälplös och tittar, mitt i vägbanan i väntan på att nästa grymma idiot med kamera ska komma och köra över det skadade djuret. Fy fan fy fan. Jag får inte bort bilden från näthinnan.

 24. Zelma skriver:

  Jag har varit upptagen med att bl.a. fundera över det där kulturprogrammet med Horace och Liv. Varför går det inte att höra vad Liv Strömquist säger? Horace hörs ju.

 25. Lokatt skriver:

  Zelma. Jag har inte sett programmen, känner ett inre motstånd. Antagligen har jag fel, men för mig ser det ut som om SVT agerat " machmaker" alltså kopplare till nyskilda Horace. Äldre man, yngre attraktiv kvinna, så väldigt överraskande!
  Ebba Witt verkar i och för sig vara strålande glad över att ha blivit av med karln, men vad vet man.
  Recensenter klagar över att han docerar och hon ställer ödmjuka flickiga frågor. Sen är det visst något med musiken också..
  Nä usch, jag tror inte jag vill bli mer bildad 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips