Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Metzitzah b’peh – oral omskärelse

2018-04-19

För en tid sedan kritiserade jag metzitzah b’peh, alltså s.k. oral omskärelse. Det är en gammal och, som tur är, ganska ovanlig judisk rit där förhuden bits av från ett spädbarns penis och blodet sugs bort. Christopher Aqurette är bekant med riten, och även om han råkar vara jude, så förstår han naturligtvis problemet med en sådan här rit, som faktiskt ibland slutar med att barnet dör. Aqurette har själv diskuterat metzitzah b’peh på nätet, men han har ju sin religions image att tänka på. Som kommentar till min text skriver han:

To exemplify, I quoted a passage from his blog where he writes that Jews consume blood of children and that Judaism considers inflicting pain in children an end in itself. This is pure anti-Semitic nonsense about Jewish sadism that doesn’t exist.

Han försöker ge sken av att jag anklagar judar över lag, och att jag skulle insinuera att det handlar om någon slags kannibalism. Aqurette och jag är överens om att riten är både ovanlig och oönskad, men jag kan skriva om den helt ogenerat eftersom jag inte tror att det säger något om judar över lag, medan han i starka ordalag hävdar att riten inte finns och att problematiserandet beror på antisemitism. Det säger en hel del om religionens makt över individens förmåga att tänka nyktert och fritt.

Läs gärna mer om metzitzah b’peh på Wikipedia.

Kategorier: Fundamentalism, Religion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips