Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Min bikini?

2016-09-18

Sveriges radio rapporterar att Uddevalla kulturskola inte vill att elever ska klä sig ”objektifierande” på sina danskurser. Det beskrivs inte närmare, men det handlar om att man inte får visa hud. Och man törs knappt tänka på vad som rör sig i huvudet på en person som betraktar hud som objektifiering. Ju mindre hud desto bättre? Burkini?

Givetvis är det inte bättre att tvinga av någon sina kläder än att tvinga på någon kläder. Vill man skyla sig, så ska man få skyla sig. Och om kulturskolan i Uddevalla, inför eleverna, betraktade det som normalt att inte alla ser lika dana ut, skulle man inte bara motverka styrningen av kläder, utan även göra eleverna en tjänst beträffande rustning inför framtiden i vuxenvärlden.

Personligen har jag inga problem att sympatisera med det burkini- och hijab-försvar som (bl.a.) kommer från Humanisterna. Det är inget snack om att hijabens existens handlar om objektifiering av kvinnokroppen, och jag erkänner fullt ut att plagget symboliserar kvinnoförtryck, men det finns ingen koppling mellan att man inte gillar något, och att man vill förbjuda det. Att låta idéer mötas och prövas mot varandra räcker gott. Förbud är aktuellt först när andras frihet begränsas, eller möjligtvis när den egna eller andras säkerhet äventyras. Apropå förbud så är det t.ex. inte tillåtet att inte tro på Gud i Saudiarabien. Och Frankrike var givetvis helt fel ute när de kriminaliserade burkini – att kriminalisera ett förtryck, är att byta ett förtryck mot ett annat, och om vi liberaler har rätt, så framkommer det på våra argument – inga förbud behövs.

Och varför skulle t.ex. iranska kvinnor vilja visa sitt hår? Sedan Irans islamiska revolution på slutet av 70-talet, har en kvinnosyn som liknar Uddevalla kulturskolas varit ett påbud. Och efter nästan 40 år, har påbud blivit norm. Och när det är norm att inte visa sitt hår, så vill man inte visa sitt hår. Rätt väg framåt, är att leva och låta leva. Det bästa man kan göra är att inte själv använda burkini eller hijab, inte att förbjuda det.

Inte heller i den nordeuropeiska kultur som jag själv antas tillhöra, lyder män och kvinnor under samma koder när det ska badas. Sedan början av 90-talet är alla spår av det frigjorda 80-talet som bortblåsta, och det finns inget intresse av att åtgärda detta genom att kriminalisera de extra plagg som kvinnor använder, som män slipper använda – vi kan bada topless. Skulle någon starta uppropet #MinBikini, skulle jag förmodligen stötta det, precis som jag stöttar #MinHijab. Och #MittKors.

Kategorier: Uncategorized

6 svar till “Min bikini?”

 1. Typisk Humanist. Inget hår på bröstet. Men andre morske män finns i gamla Sverige än…och inte bara i SD…;-)

 2. Lokatt skriver:

  Hahaha!

 3. Lokatt skriver:

  Men jag förstår inte … vem är det som skriver, vem är "jag" här ovan. Vem är killen i bikini? Är det du Anders?

  Adonis förklarar vad "burka" betyder: "lastdjur", "tacka", "krypande djur".
  http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/poetens-uppror-mot-islam/

 4. Anders Hesselbom skriver:

  "Jag" är jag. Killen med bikini är bara en kille med bikini. Har sett killar med hijab som stöttar #MinHijab och killar med kors som stöttar #MittKors. Du kanske vet att en hijab är ett kvinnoplagg. Män är fria.

 5. Lokatt skriver:

  Anders,
  aha! Jag tyckte väl att jag inte kände igen dig, utan kläder så där.
  Du stöttade alltså "Min hijab?" Herrejestanes, varför då? (retorisk fråga).

 6. Anders Hesselbom skriver:

  Blir du nyfiken, får du väl klicka på länken i texten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips