Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Mina 19 mest lästa inlägg på min gamla blogg

2023-01-30

Då har jag äntligen vänt Google ryggen som värd för min blogg, och flyttat den till min egna hemsida, här: https://ahesselbom.se/blogg/

Orsaken är egentligen rent politisk – jag tror att man blir sin egen om man är en betalande kund, och jag tror inte att man blir sin egen om man konsumerar en reklamfinansierad ”gratis”-tjänst i ständigt behov av information om vem du umgås med, vad du gör på nätet och din aktivitet i sociala medier. Genom att ge pengar till en leverantör, kan just pengarna och inget annat, vara leverantörens motiv att serva dig.

Trots att jag var sen på bollen när det gäller bloggande, låg jag ändå på Googles plattform i 12 år, sedan 2011. När jag läser mina gamla inlägg så påminns jag om att jag tyckte bloggandet var ointressanta nymodigheter, för mina första inlägg tipsar om artiklar jag skrev 2009, 2010 och 2011. Men till slut gav jag efter. Trots att jag är gammal i gemet så har jag inte varit skeptiskt lagd mycket längre än 15-20 år. Först var jag skeptisk till gudomliga anspråk, sen blev jag även skeptisk till en annan religion, nämligen socialismen. Totalt blev det 1703 blogginlägg och 8000 kommentarer. För att stänga kapitlet tänkte jag titta på vilka inlägg som engagerat flest personer.

Googles produkt Blogger erbjuder en Top 19-lista. Fråga mig inte…

Men det är den listan jag har, så det är den listan jag tänker presentera här!

19: ”Idag är jag mer övertygad om att Umeå Universitet har problem”

758 visningar. Dagen innan hade Linda Strand-Lundberg och jag skrivit i Västerbottens-Kuriren att vi tycker att det belastade Umeå Universitet att aggressiva adjunkter attackerar medborgare på Twitter – inte för att jag har något emot att man attackerar folk på Twitter, utan för att varumärket Umeå Universitet är större än så (se plats 9 i denna lista). Eftersom stollerierna blev värre även efter att vår text publicerats, skrev jag inlägget i fråga.

18: ”En markering mot det bloggande rövhålet”

855 visningar. Vitsen med bloggar hade kommit och gått, men Daniel Swedin kände sig fortfarande hotad av att arbetarklassen kunde tala fritt – ett privilegium som traditionellt tillhör politikerklassen, företrädelsevis den vänstra sidan.

17: ”Lorentz Tovatt visar varför politiker inte bör vara ett karriärsyrke”

862 visningar. En tragisk studie i hur Lorentz Tovatt alldeles för sent upptäcker att det var en dålig idé att montera ner Sverige som industriland – något som han idag inte är särskilt stolt över.

16: ”Aftonbladets Anders Lindberg är hycklare”

863 visningar. Aftonbladets begåvningsreserv hade yrvaket läst sin egen tidning, för första gången. Åren innan tanken slog honom tjänade honom bättre. Och nu skulle hela svenska folket dela hans yrvakenhet.

15: ”Martin Ådahl och de mest pinsamma minuterna i svensk tv-historia”

933 visningar. Social Justice Warriors brukar säga att man måste var X för att förstå X. Centerpartiets Martin Ådahl lyckas köra över både vänstern (jag som vit man vet bäst) och högern (är man inte brun kan man inte förstå) i ett pinsamt tv-utspel.

14: ”Dags att debunka ’matgeeken’ Johan Hedberg”

995 visningar. Jag gillar Johan, men jag blev ganska skärrad över hur aggressiv han blev över att jag ifrågasatte hans relation till islam.

13: ”Dagens Anna Ardin”

1050 visningar. Anna Ardin råkar ut för en kollision mellan en författares faktiska identitet och hennes förväntade identitet. Eftersom boken var religionskritisk, kan det inte vara en Irak-född kvinna, det måste vara en vit man.

12. ”Kritiken mot Dawkins är mer talande än du kanske tänker på”

1060 visningar. Ulf Bjereld påstår att Richard Dawkins är en ”ateistisk fundamentalist” med anledning av boken ”Illusionen om Gud”, trots att boken redogör för de bakomliggande resonemang som gjort Dawkins till ateist. Välartikulerade ateister som lyckas göra resonabla utsagor till naturalismens försvar, uppskattas sällan av troende.

11. ”Alice Bah Kuhnke är kanske inte den vassaste ministern”

1110 visningar. Kulturminister Kuhnke talar om Jesu återkomst, att man bör återinföra tionde och andlighet för barn. Det skulle vara mycket intressant att se vad som händer om Ebba Busch skulle säga något liknande.

10. ”Moderaternas Facebook-vägg 2014-12-27”

1250 visningar. Jag kände mig tvungen att spara kommentarerna från Moderaternas Facebook-inlägg där de berättade om decemberöverenskommelsen, som bl.a. gick ut på att stänga ute Sverigedemokraterna.

9. ”Sämst på twitter”

1310 visningar. Föregångaren till plats 19. Umeå Universitet förklarar, med en irriterad ton, för typ alla på hela Twitter att de är dumma i huvudet.

8. ”Sveriges mest sexistiska barnprogram?”

1480 visningar. Jenny Alversjö nämner i förbifarten att ”Solstollarna” med Per Dunsö och Ola Ström är Sveriges mest sexistiska barnprogram. Självklart måste jag försvara mitt favoritungdomsprogram från detta påhopp!

7. ”Då har jag lärt känna Behrang Kianzad”

1510 visningar. Juristen Behrang Kianzad tänker inte gå med på att det finns vissa negativa strukturer som följer med religion. I en tid där det är väldigt populärt att prata om strukturer, blir Kianzad direkt hånfull av prospektet att det även kan gälla religion.

6. ”Kanske att vi ska sluta att rapportera om klimatförändringar eftersom det kan gynna Miljöpartiet?”

1680 visningar. En intervju med Joakim Ruist misstänks kunna gynna Sverigedemokraterna, och betraktas därför som olämplig. Därför anser jag att vi inte ska rapportera om klimatförändringar, eftersom det kan gynna Miljöpartiet.

5. ”Det är alltid män”

2240 visningar. Gärningsmän är nästan alltid män. Men finns det andra skillnader människor emellan som också kan vara relevant att titta på?

4. ”DDR-Sverige och slutet för nätneutraliteten”

2490 visningar. Bredbandsbolagets VD Jonas Jegerborn gör ett uttalande angående att Sverige vill avskaffa nätneutraliteten. Jag transkriberade uttalandet.

3. ”Är Aftonbladet nästa arbetsplats som tänker fundera på en policy för sociala medier?”

3520 visningar. En medarbetare på Aftonbladet går bärsärkagång på Twitter. Jag sparade ner konversationerna på Storify, men sedan dess har de lagt ner sin tjänst för att spara konversationer.

2. ”Bibelns böcker på engelska”

7400 visningar. Har du någon gång läst en svensk bibelvers som du vill slänga i ansiktet på en engelsktalande motdebattör? Eller har du någon gång läst en engelsk bibelvers som du vill avnjuta i den svenska översättningen? Denna tabell talar om vad böckerna heter på svenska och vilket som är det motsvarande engelska namnet på boken.

1. ”Vetenskapliga bevis för livet efter döden?”

12300 visningar. Jag kommenterar ingenjör Béla Baloghs påstådda vetenskapliga bevis för att vi överlever vår egen död. Spoiler: Det gör vi inte.

Några sådana siffror kommer jag inte att producera igen, men jag fortsätter mitt bloggande på min egen hemsida.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips