Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Mindervärdeskomplexets högtid

2015-12-22

Generellt sett firar kristna julen till minne av Jesu födelse. Jag vet att jag generaliserar och att många kristna firar julen för att få umgås med släkt och vänner, för att byta julklappar och visa uppskattning till sina nära och kära, men många kristna firar fortfarande julen till minne av Jesu födelse. Då borde väl rimligtvis julen vara en kristen högtid? Ja, för den kristne. Men vad är det som driver vissa att göra allmängiltiga deklarationer om varför jul firas? Thomas Gür använder ett lite annorlunda grepp för att deklarera att julen är en kristen högtid.

”Sverige beskrivs som världens mest sekulariserade land. En stor del av befolkningen, kanske en majoritet, är ateister. Men de är i så fall till huvuddelen kristna ateister. De bygger inte sin ateism på exempelvis en förnekelse av tawhid (Guds odelbara enhet enligt islam), utan på till exempel en förnekelse av treenigheten. (Notera att jag inte behöver förklara det begreppet.)”

Låt mig bjuda på en välvilligt svar. Är man utan gud, är man utan tro på den kristna guden. Men det är inte den som inte tror på några gudar, som bestämmer vilka gudar man inte tror på, det styrs av anspråken som görs. Det ligger i begreppets natur (a-teism, utan gud) att man inte tror på någon gud. Skälen till detta kan variera, men agendan sätts av den som gör anspråket. Den som gnäller på mig om den kristna guden kommer att etikettera mig ”ateist”, den som gnäller på mig om enhörningar kommer att etikettera mig ”aenhörningist”. Det enda jag är beredd att lyssna på, är det enda som troende vägrar att göra: Leverera ett rimligt skäl att tro.

Allt detta trots att vi inte behöver enas om varför ”vi” firar jul. Skälen kan vara lika många som människorna som firar. Inom kristendomen är föreställningen om en nationalstat – ett land, en kultur – ständigt återkommande. Det finns ett skäl till att vi firar jul, och när vi blandar en viss grad av mindervärdeskomplex med en viss medvetenhet om hur patetisk kristendomen trots allt är, får vi se de mest märkvärdiga argument. Jag har samma svar till Thomas Gürs beklämmande artikel som jag har till den sverigedemokrat som säger att ”invandrare ska anpassa sig till vår kultur”: Jag delar inte din kultur.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Mindervärdeskomplexets högtid”

 1. "invandrare ska anpassa sig till vår kultur"

  Vilken åsikt du alltså inte delar. Ska de inte ens dela de delar av kulturen som är givna av våra lagar? Som vår yttrandefrihet? Som vår religionsfrihet i betydelsen av frihet från religion? Förbud av aga? Var sätter du gränserna?

  Vad återstår av "mångkulturen" när de enskilda kulturerna har anpassat sig till våra lagar som ju i många fall har kommit till för att komma åt avarter i "kulturer", mot hedersvåld etc.; you name it?

 2. Anders Hesselbom skriver:

  Björn, ursäkta min uppriktighet, men det där är en ganska dum fråga. Ta med dig den tillbaka: Att du själv anser att du själv inte behöver fira jul på samma sätt som jag, följer det till att du själv anser dig stå över svensk lag? Och i så fall, hur?

 3. Inte tid nu. Återkommer när juletiden tillåter!

 4. När en svensk (genom tiderna sedan Ansgar) har blivit ateist har befängdheterna (treenigheten etc.)i kristendomen naturligtvis spelat en roll.

  Om någon viking tappade tron på gudar så var det kanske befängdheterna i asatron som var avgörande.

  Människan behöver galenskaperna i en närliggande trosreferens att ta ställning till. Men när gudlösheten väl är etablerad gäller det naturligtvis alla gudar.

  Thomas Gürs tycks mena att en svensk ateist, inte är en riktig ateist. Därför enligt honom har den svenska ateisten bara förkastat galenskaperna (ex. treenigheten) men inte gud själv. Han skulle då vara en "kristen ateist". Helt obegripligt resonemang. Jag är "rasistisk" nog att anse att om man är så korkad att man tror på gudar så kan man också göra korkade tankevurpor i alla sammanhang. Därför – inga religiösa lärare, tack! 😉

  Anders, för övrigt förstår jag inte din kommentar angående mitt sätt/ditt sätt att fira jul. Men skål i alla fall! Glöm inte att igen se på:

  https://www.youtube.com/watch?v=qTx-sdR6Yzk

 5. Anders Hesselbom skriver:

  Det var ju ett vettigt svar. För att svara på din fråga, att du och jag är födda i Sverige av svenska föräldrar, gör inte att vi båda äter kalkon. Du kanske äter skinka? Sill? Svenskhet är ingen garanti för att man saknar en egen kultur, en egen tradition.

  Skål, och god jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips