Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Minskar bidragsberoendet under vänsterstyre eller högerstyre?

2022-04-02

På Twitter har jag sett hur människor som tycker att den socialdemokratiska regeringen gör ett bra jobb hävdar att bidragsberoendet i samhället minskar, medan människor som inte gillar den socialdemokratiska regeringen hävdar att bidragsberoendet ökar. Vad är sant? Vissa pekar på något enstaka bidrags ökning eller minskning som rimmar med deras agenda, men Statistiska Centralbyrån erbjuder en bra översiktsbild.

Först måste man bestämma sig för om bidragsförsörjning är något bra eller något dåligt. Att mycket bidrag betalas ut, kan vara positivt om man antar att många inte klarar av att försörja sig själva. Men självklart är en hög belastning på allmänna medel och ett högt skatteuttag något dåligt för det allmänna välståndet. Och tittar man på antalet personer i arbetsför ålder som är helt bidragsförsörjda, så är det självklart att ett lågt tal är bra. I Sverige räknar man helårsekvivalenter. En helårsekvivalent är helt försörjd av bidrag under ett helt års tid. Två personer som levt på bidrag under sex månader är en helårsekvivalent. Om vi tittar på antalet helårsekvivalenter per år, så kan vi se vilken regering som påverkat bidragsberoendet på vilket sätt.

Jag räknar bort 1990, eftersom jag inte har data från 1989 som kan svara på om 1990 är en ökning eller minskning av antalet helårsekvivalenter, så totalt 31 år av de 32 år som är representerade i tabellen. Dessutom väljer jag att räkna andelen av de arbetsföra, inte de absoluta talen. Vi kan konstatera följande:

20 av de senaste 31 åren har varit vänsterstyrda och 11 har varit högerstyrda. Så rimligtvis borde vänstersidan bära ett högre ansvar för landets tillstånd än högersidan, både när det gäller sådant som är bra i Sverige och sådant som är dåligt.

Från tabellen kan vi avläsa att endast fyra år av 20 vänsterstyrda år har haft en ökning av helårsekvivalenterna (1991, 2002, 2004 och 2020), medan 15 av 20 år har bjudit på en minskning. En 75-procentig framgång alltså!

Högern däremot har fem ökningar och fem minskningar på sina 11 år av makt, vilket innebär en 45-procentig framgång. Är det så här ni vill räkna, så vinner vänstern. Det finns fler faktorer att beakta, och det finns fler mått att beakta, och i Sverige är en rejäl minskning av skattetrycket fortfarande ett obeprövat koncept under modern tid, vilket borde vara något för (åtminstone) högern att springa på.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips