Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.
2023-07-20
Ordet ”välfärdssjukdom” får många att tänka på högt blodtryck, stroke, diabetes eller gikt. Sverige är idag ett så pass framgångsrikt land att många av de minst priviligierade människorna lever ett ganska gott liv, och därmed löper samma risk som de mest lyckligt lottade att drabbas av någon av dessa sjukdomar. Rik som fattig i Sverige har dyra kläder, exklusiva mobiltelefoner, storbilds-tv och streamingtjänster. 80-talets skepsis mot kapitalismen är idag som bortblåst. Betal-tv (som streaming hette på den tiden) inte längre fult och det bekämpas inte längre av regeringen. Ingen säger längre yuppienalle (nedlåtande term som insinuerade att mobiltelefonen är en rikemansleksak). Saker har förändrats!
Idag är alla kapitalister. Totalitära kapitalister, som anser att arbetarens rörelseutrymme ska vara så litet som möjligt. Det mesta arbetaren tjänar ihop, ska lämnas bort till någon annan som bestämmer hur pengarna ska spenderas. Skatt.
Det konstiga är att det verkar finnas en korrelation mellan att vara vänster och förespråkare av statliga monopol, och att för egen del välja att skörda frukten av den fria marknaden.
Man vill gärna ha en mikrobryggd hipsteröl i stället för en statlig pilsner, men kan inte riktigt erkänna att det är tack vare att staten förlorade tillverkningsmonopolet som vi över huvudet taget har mikrobryggerier.
Man vill gärna njuta av Systembolagets breda ölutbud, men kan inte riktigt erkänna att Systembolagets ölutbud var en ren och skär katastrof innan bolaget förlorade försäljningsmonopolet år 1995.
På samma sätt försvarar man Systembolagets butiksmonopol med just att monopol ger större utbud än vad en fri marknad skulle ge. Man har sett, men inte förstått, den förbättring som skedde när tillverkningsmonopolet avskaffades. Man har sett, men inte förstått, den förbättring som skedde när försäljningsmonopolet avskaffades. Aldrig mer behöver man klä upp sig, ställa sig i kö till en disk där man får titta upp på en säljare som står på en upphöjd plattform och tittar ner på dig strängt, för att be om fyra Pripps Blå.
Monopol antas vara bättre, men själv väljer jag något annat. Avskaffandet av försäljningsmonopolet förvandlade Systembolaget från en dömande institution med alkoholhalten som fokus, till ett servicebolag med det breda utbudet och kundnöjdhet som i fokus. Det kollektiva minnet är bra men kort.
Vill du se en häpen min, ta med en person som anser att monopol skapar mångfald till t.ex. en speceributik för vin i ett fritt land. ”Men… Men… De små orterna kommer bara ha dålig sprit och fulöl!” Ja, det är kanske sant, för så är det i Sverige. Men antingen får man beställa eller så får man sätta sig i bilen. Precis som i Sverige.
Det finns även en arrogans när valfrihet diskuteras, som är oroväckande vanlig hos svensken.
”Om Sverige lät marknaden i stället för staten producera film, skulle vi inte ha kvalitetsfilm.” Jag förväntas alltså anta att ”Tre solar” är kvalitet, eftersom staten har finansierat filmen, men att ”Alien” är skräp eftersom publiken (marknaden) finansierat filmen? Och om inte staten producerade kvalitativ film, skulle alla medborgare springa iväg och se Åsa-Nisse. ”Inte jag, men alla andra”.
”Om Sverige lät marknaden i stället för staten producera öl, skulle vi inte ha kvalitetsöl.” Se det tredje stycket ovanifrån.
Susanna Kierkegaard är något av en Jedi Knight i när det gäller socialister som gillar kapitalism. I en text som introducerar konceptet med ”ICA Basic-vodka” bedyrar hon att valfrihet är dåligt för ”andra”, men att hon själv är en sofistikerad drickare. Hennes poäng bygger helt skamlöst på tanken att ICA, som är en fri aktör på en någorlunda fri marknad, direkt skulle byta kundgrupp till desperata alkoholister. Men själv, som den monopolkramande kapitalist hon är, skulle välja finsprit.
Och detta säger hon, i en värld där alkoholister köper en kvarting Explorer på sitt lokala bolag för under hundringen, i syfte att skydda alkoholister från en biltur till ett bryggeri där en inträdesbiljett krävs för att få köpa en flaska vin för en tusenlapp!
Jag bjuder gärna Susanna på en tur till ett land där den fria marknaden är välkommen. Jag är så gammal att jag inte har några problem med att hantera ett barn i en godisbutik.
Du som kommenterar för första gången: Det kan dröja en stund innan kommentaren syns på sidan, eftersom den modereras manuellt. Har du kommenterat här förr, syns din kommentar direkt.
Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!
Lämna ett svar