Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Mormoner, Lindenfors och Herrey

2012-09-12

Givetvis är Louis Herrey missnöjd med hur mormonkyrkan framställs. Han är mormon! Det han visar i sin senaste artikel på Newsmill, är att det inte alltid är bra att saker och ting framställs sanningsenligt. Sanningen kan helt enkelt vara pinsamt dum. Och religionen står emellan detta faktum och Louis Herreys förmåga att över huvudet taget förmå att erkänna denna pinsamhet.
Richard Herrey, som inte är religiös, tycker att Louis hanterar frågan bra. Richard är en person som jag respekterar, så det känns inte bra att se honom skriva sådant som ingen – inte ens han själv – kan anse vara vettigt, om det ses i ett nyktert ljus, fritt från religion.
Jag förstår att man kan vara missnöjd med hur någotframställs – Richard Dawkins gjorde ingen bra reklam för mormonismen – men det är svårt att komma ifrån tanken att Dawkins representerade mormonismen korrekt, och att det helt enkelt är en fruktansvärt dum religion. Trots allt är inte berättelsen om Joseph Smith helt påhittad av just Dawkins, utan ganska vedertagen fakta. Hur mormonerna egentligen anser att det gick till, är givetvis något att ta i beaktning, men tyvärr uppenbarar sig samma berättelse – exakt samma berättelse – när de själva representerar sin religion. Det råkar bara representera den lite mer blåögt.

Nej, att kunna argumentera är inte att ”tro sig sittapå sanningen” – det är att blott att kunna framföra sin syn på hur saker ock ting ligger till. Ironiskt nog är man förmodligen närmre sanningen om argumentationen håller. Speciellt i jämförelse med mormonismen.
I övrigt är det faktiskt Louis Herrey som är den som har svårt att få till det. T.ex. skriver han angående presidentkandidaten och tillika mormonen Mitt Romney::

Så, om jag har förstått det hela rätt: 1. Om Romney tror på mormonläran så har han dåligt omdöme; eller 2. Om han inte tror på läran så är han oärlig. Listigt, Lindenfors. Snacka om dåliga alternativ! Vilket val Romney än gör så är han körd. Damned if you do, damned if you don’t! 

Falsk dikotomi. Man kan våga se sanningen i vitögat och inse att mormonismen inte är speciellt värd någons uppmärksamhet. Jo, visst drar han diktator-kortet också. Många diktatorer var ateister, alltså inte gudstroende. Men samlade de frimärken? Kanske är det icke-frimärkssamlare som är Louis Herreys stora fiende?
I avsnitt 25 av Radio Houdi kommenterar jag denna ensidiga hunger på respekt för förkastliga föreställningar:

Kategorier: Uncategorized

4 svar till “Mormoner, Lindenfors och Herrey”

 1. Anonym skriver:

  Jag *ler*

  Att alltid ha rätt o insistera på att ens egen åsikt alltid är sanning o bevisad fakta är ett för mig främmande sätt att föra debatt.
  När man talar om religion eller vetenskap krävs det en stor portion av tro och antaganden som var och en själv efter eget förstånd drar slutsatser av.
  Vissa är Muslimer, vissa Katoliker , vissa Ateister eller vissa som jag själv Agnostiker.
  Jag gillar att ifrågasätta och debatterar gärna och framför gärna min åsikt.
  Det finns dock inget som kan få mig att tro att jag besitter nån absolut sanning. Därför respekterar jag när intelligenta o hederliga människor säger att de har en annan åsikt eller tror något annat än jag.
  Jag har dock svårare med att höra argumentet att "du är dum i huvudet om du inte tycker som jag". Det är inte att debattera och det är definitivt inte att respektera.
  Jag tänker inte försvara Mormon kyrkan eftersom jag inte är troende men en av just den kyrkans 13 trosartiklar eller fundament lyder:

  #11. Vi gör anspråk på förmånen att dyrka Gud den Allsmäktige i enlighet med vårt samvetes bjudande och erkänner alla människors rätt till samma förmån, att tillbedja hur, var eller vad de vill.

  Det tycker jag är en bra princip. Tro eller tyck vad, eller på vem du vill, o ge mig förmånen att göra detsamma.

  en sak är säker , när vi dör får vi se vem som hade rätt, o jag har absolut ingen brådska att få veta.

  med vänlig hälsning – Richard Herrey

 2. Anonym skriver:

  Mormon eller moron. Dawkins är ett geni!

 3. Du är en mästare på att lägga fram saker kort och enkelt!

 4. Anonym skriver:

  Rickard, är du praktiserande mormon?
  Jag såg att du var på ett event för Cristos nya kafé i Sthlm. På en bild poserar du
  med en mugg kaffe. Dricker du kaffe och te?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips