Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

”Muslimsk man” är vilseledande

2015-09-01

Sydsvenskans artikel rubricerad ”Muslimsk man nekades jobb” för tankarna till att en man nekades jobb på grund av att han är muslim, men artikeltexten säger något annat. Vad som egentligen hände den muslimska mannen vet inte jag, men av texten att döma så förlorade mannen en provanställning på grund av att han inte kunde avsätta den tid som arbetsgivaren behövde ha honom närvarande, inte för att han ”är muslim”.

”…det faktum att mannen ber fem gånger dagligen, samt besöker sin moské på fredagar…”

Både när religion kritiseras och när religion försvaras används svepande generaliseringar. Man skulle kunna försvara ståndpunkten att mannen förlorade sin utlovade provanställning genom att säga att ”det är så muslimer gör” – ett grepp det inte är omöjligt att mannen själv använder, om man tillåter sig tolka texten.

”I mejlet med bilden nämnde mannen att han var praktiserande muslim.”

Tvärt emot allmän uppfattning så är ”muslim” faktiskt knutet till någon eller några vidskepelser, medan ”praktiserande muslim” inte är knutet till någons personliga tolkning, utan kan innefatta vilken eller vilka muslimska riter som helst.

Om jag ska lita på vad som säges i artikeln i fråga, så tycker jag att mannen har rätt till ersättning. Idag lever vi i en mångkulturell värld där olika kulturer och religioner samsas med varandra och med sekulära och ateister. Som arbetsgivare måste man fråga om det finns något övernaturligt väsen som måste sörjas för på arbetstid, eller om det finns några föreställningar om att detta väsen inte tillåter att vissa arbetsuppgifter utförs. Detta ska givetvis ske innan man utlovar något jobb.

Kategorier: Uncategorized

2 svar till “”Muslimsk man” är vilseledande”

  1. Vad jag förstår har företaget skött sig exemplariskt. Ingen anställning kom till stånd på grund av att den arbetssökande inte skulle kunna uppfylla närvarokraven vid en anställning. Beklämmande med stämning. Inte att undra på att SD har vind i seglen! Bah!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips