Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Muslimska halmgubbar eller träffsäker satir?

2014-02-15

Det nyöppnade YouTube-kontot med namnet ”Think Islam” har släppt en video betitlad ”Atheism explained in 45 seconds”, som förmodligen syftar till att riva ner ateismen på 45 sekunder. Ateism behöver inte vara något mer än blotta frånvaron av gudstro, så ateism i sig är inte föremål för någon rimlig kritik. För att det över huvudet taget ska finnas något att riva ner, så får man anta att det som angrips i videon är t.ex. naturvetenskap.
Videon illustrera nämligen man som ruskar om legobitar i en plastpåse, och efter omruskandet har legobitarna blivit en helikopter, vilket vi som tittare ska tycka är orimligt. Vi ska tänka att någon måste ha byggt den där helikoptern, och att någon – Allah – också måste ha byggt människan. Jag vet inte om videon är skapad av kreationister eller ej, så antingen har Allah byggt människan handgripligen, eller så har vi att göra med teistisk evolution, alltså en gudomligt kontrollerad evolutionär process, som avviker från den vetenskapliga förklaringen om ett naturligt urval. De tankefel som ”Think Islam” bjuder på är:
Halmgubbe #1: Ateism är missrepresenterat om ateism antas lika med naturvetenskapligt. Anledningen till att jag misstänker att det finns en sammanblandning, är att det är Islam och naturvetenskapen som syftar till att förklara omvärlden på sina respektive sätt, inte Islam och ateism. Islam och ateism är motpoler i frågan om huruvida det finns en gud, inte i frågan om huruvida naturvetenskapen är mer pålitlig än skrift när det kommer till att förklara den naturliga värdens beskaffenhet. Många muslimer accepterar den naturvetenskapliga förklaringen och många ateister har helt vansinniga föreställningar om arternas ursprung.
Halmgubbe #2: Naturligt urval är inte samma sak som slump. Även inom vetenskapen är man införstådd med den mikroskopiska sannolikheten att legobitarna skulle bilda en helikopter i påsen. Det är inget snack om den saken. Jag törs påstå att det aldrig någonsin skulle inträffa. Men detta faktum har inget med varken evolution eller naturligt urval att göra.
Falsk dikotomi: Människans vara och faunans mångfald förklaras givetvis inte av antingen övernaturlig intervention eller slump.
 
Sedvanliga reservationer för att vi snarare betraktar ytterligare ett exempel av Poes lag. Detta skulle kunna vara en riktigt bra drift med en föreställning som många troende faktiskt har: Att det av någon anledning måste finnas intelligens bakom komplexa strukturer. Men idag accepterar även troende generellt att drivkraften bakom evolution är naturligt urval – inte Gud, som får vara transcendent istället för ett ingripande väsen. Gubben på molnet är död även inom religionen, och acceptans för vetenskap finns bland upplysta – troende eller ej.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips