Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Nerikes Allehandas ledare är fortfarande världsfrånvända

2016-01-09

Evelyn Schreiber, Nerikes Allehanda, har investerat ganska mycket i föreställningen att religioner och kulturer är neutrala. Det finns inga bättre eller sämre världsbilder och det finns inga bättre eller sämre religioner. Detta har aldrig varit en trovärdig hållning, men så länge vi levde i en tid där endast libyska kvinnor drabbades av den libyska kulturen, var det åtminstone lättare att leva i denna villfarelse. Libyen är ett exempel, det finns naturligtvis fler.

Idag får vi nästan dagligen bevis för en idé kan vara dålig, trots att den är vedertagen i en kulturellt eller religiöst sammanhang, så idag är det onekligen svårare. Massövergrepp i Köln och antastningar i bubbelpooler i Stockholm. På det idémässiga planet kan man prata om ”män”, som om alla människor som råkar vara av samma kön skulle ha något gemensamt. Män är si, män är så. Det är inte hederligt, det är inte korrekt, men debattklimatet tål det. Vi kan naturligtvis inte prata på det sättet om kvinnor, men att det generaliseras om män på detta vis, beror på vad som står på spel: Man varken vill eller kan förstå hur verkligheten ser ut. På det praktiska planet kan man ha delade tider för olika kön badhusen, eller åtminstone en speciell pool för personer som inte vill bli antastade (givet att dessa personer är kvinnor).

Att dra gränsen vid kön gör nämligen att man träffar den grupp av personer som utgör ett problem. Bifångsten må vara stor, men bifångsten utgör en grupp man får generalisera negativt om. Att en man som är uppvuxen i det svenska frigjorda 80-talet inte har mycket gemensamt med någon som vuxit upp i t.ex. det Saudiarabiska 90-talet, är vi inte mogna att prata om. Än.

Kategorier: Uncategorized

5 svar till “Nerikes Allehandas ledare är fortfarande världsfrånvända”

 1. Lokatt skriver:

  Per Garhrton, bra skrivet.

 2. Lokatt skriver:

  Anders
  Jag vänder mig bestämt mot separerade badtider, separerade pooler etc. Det ska vi INTE ha! Det skulle vara att böja sig, att acceptera och "förstå" att "män" är djur som knappt kan tänka annat än med snoppen, som inte kan stryra sig och som har vissa rättigheter att ta för sig.
  Vi ska vara som vanligt på badhusen, men så fort en person (man) bär sig illa åt ska han UT, och portas, aldrig få komma tillbaka till detta badhus. Till det behövs väktare och i viss utsträckning kameror.
  Hur svårt kan detta vara?

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Har inget övrigt att tillägga. Helt rätt.

 4. Lokatt skriver:

  Jag måste tyvärr erkänna att jag själv slutat gå på det finfina utebadet där jag bor, med bastu, 50-meterspool plus en kortare pool samt en grund barnpool. Gräsmattor runtom, höga vackra träd.

  För det första blev jag alltmer äcklad av de finniga tonårspojkarna som hade kalsonger under badbyxorna, de var ganska många och ganska skräniga. Fast de verkade iofs inte simma så mycket.
  Men jag vill inte simma i en bassäng där folk med (synligt) tvivelaktig underlivshygien simmar, jag får så tråkiga inre bilder när jag ser kalsongerna sticka upp över badbyxkanten.
  Och sen fick jag inte ta med min lilla hund heller, det står på en tydlig skylt att hundar är strängt förbjudna på området. Vilket jag väl tycker är okej, det var bara det att glada ungdoms"gäng" trivdes bra där på gräset, tillsammans med sin pitbullhundar av blandad härkomst. Runt dem, nära dem gick parkarbetare och plockade skräp, såg inte hundarna, hörde dem inte.
  Jag påpekade detta för badvakterna, som såg besvärat ointresserade ut men gjorde ingenting.
  Nu slutbadat är för min del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips