Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Nu diskuterar även svenska universitet frågan om triggervarning

2015-06-15

Att vara vuxen har inget med ålder att göra. Även Sveriges Radio tar nu upp att det i USA finns universitetsstudenter som vill ha triggervarningar när ”obehagliga ämnen” som t.ex. våldtäkt och misshandel diskuteras, vilket jag berörde under rubriken ”en nation av förvuxna bäbisar”. Dessutom efterfrågas tillgång till ”trygga rum” där man kan garanteras att inte behöva konfronteras med stötande texter eller bilder.

I senaste avsnittet av Radio Houdi nämnde vi att Jerry Seinfeld inte längre underhåller på universitet eftersom ungdomar är så lättkränkta.

Alla passar inte för alla utbildningar, men blivande genusvetaren Madeleine Eriksson hävdar i SR:s inslag att förvarningar för vissa ämnen snarare är något som förväntas bland unga även i Sverige idag. Eftersom det som diskuteras alltså inte kränkande åsikter utan kränkande fakta, anser jag snarare att man är dåligt förberedd för utbildning – kanske rent av dåligt förberedd för vuxenlivet – om man riskerar att hetsa upp sig så mycket så att man anser sig behöva en triggervarning.
Inte heller jag är immun mot att bli arg och upprörd över vissa åsikter och vissa fakta, men utbildning vänder sig till den som vill ta in kunskap som ligger i linje med de ämnen man har valt, och senare, väl ute i yrkeslivet, förväntas man ha saker och ting under kontroll. Vi har säkert råd med ett samhälle där personer blir triggade av dittan och dattan, men lösningen på universitetsstudenternas problem är givetvis inte triggervarningar utan kognitiv beteendeterapi.
Om du vill lyssna på hela avsnittet av Radio Houdi avsnitt 131, så finns det här.

Kategorier: Uncategorized

27 svar till “Nu diskuterar även svenska universitet frågan om triggervarning”

 1. Patrik Lindenfors har gjort ett inlägg på Humanistbloggen där han kritiserar åsikten att vissa företeelser inte får diskuteras eller åtminstone måste förses med varningar. Han skriver: ”Ska studenter kunna kräva rätten att skyddas från obehagliga ord, texter och åsikter?”

  Han menar att så inte bör vara fallet. Han har naturligtvis fullständigt rätt. Men lever han som han lär? Pyttsan! Signaturen Lokatt, Kristian Grönqvist och jag själv blev utkastade just för att skydda bloggens känsliga läsare från obehagliga ord, texter och åsikter! Tala om att kasta sten när man sitter i det Humanistiska glashuset! Bah!

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2015/06/studenter-kraver-trigger-warnings.html

 2. Lokatt skriver:

  (Jag vet inte om jag skriver i rätt tråd, men ok).

  Apropå obehagliga texter som skulle kunna kränka och kunskap som man absolut inte vill ha:
  En sak jag undrar mycket över är varför de svenska Stasidokumenten är hemliga, Varför inte den seriösa forskaren får ta del av allt och varför hon inte får yppa viss information som hon ändå fått insyn i. Det handlar alltså om svenskars inblandning i samarbete med DDR, om spioner och angiveri.

  VARFÖR är detta hemligt? Varför får vi inte veta vilka de inblandade var (eller är). Vilka är argumenten för detta?
  Man misstänker ju att en mindre bomb skulle brisera om det framkom att högvälborne socialdemokraten X tillsammans med biskop Y begått kriminella handlingar som ibland medfört döden för offren..
  Jag tror inte man hittar sveriedemokrater i arkiven – trodde man det hade de nog varit öppnade för länge sen. Man vill skydda vissa. Varför låter man det vara så?

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Jag föreslog att man skulle släppa kommentarsfältet fritt i en kommentar som inte släpptes fram.

 4. Anders Hesselbom16 juni 2015 19:32

  Wellcome to the club! 😉

 5. När våra polare (Lennart W är en!) på Humanistbloggen vill ha oss utstötta tillbaka försvarar sig Patrik Lindenfors med att han inte censurerade våra åsikter utan vår ton. Han åberopar sin tolerans av Nils och Lennart W vars åsikter han säger sig avsky.

  Det råkar vara så att Nils är "svenskkyrklig" och Lennart W är katolik – samma tro som Lindenfors uppfostrades i. Där är de verkliga bevekelsegrunderna för han tolerans misstänker jag. (Inget ont om vare sig Nils eller Lennart W naturligtvis. De är friska fläktar på den annars lite unkna bloggen).

  Varför jag bryr mig? Jag avskyr falska skitstövlar av vilka jag anser Lindenfors vara en. Närmast på grund av sitt hyckleri i Humanistbloggen; han giller oss inte därför att han ofta är svarslös . Han är långt mera påverkad av sin gamla tro än Lennart W är av sin nya. Med samma påvar!

 6. Bebisar, som bygger sin tillvaro på fantasier och blir kränkta när någon säger att deras gud inte existerar är korta i huvudet. Jag har visserligen inga relevanta bevis för det, men tar istället mängden av fullständigt irrelevanta påståenden från de religiösas munnar som intäkt för den sk kortheten. Att de inte själv inser det förståndsbefriade i sina uttalanden är också ett bevis enligt följande tanke: En död vet inte att han är död, det vet bara hans omgivning. Samma sak med en som är dum…..

 7. Lokatt skriver:

  Kristian
  Ha ha ha!
  Man ska försöka starta sin dag med ett skratt, 🙂 tack för detta:

  "En död vet inte att han är död, det vet bara hans omgivning. Samma sak med en som är dum….."

 8. Lokatt skriver:

  Kristian G
  Detta är verkligen ett helt galet skott i mörkret!
  Men: Känner du till ett café i Gamla Vasa som också var en ganska stor bostad, en "gård" ?
  Caféet drevs under relativt tidigt 1900-tal av en änka, Anna Irene Storthors. Min äldste son vill söka sina rötter i Finland och reser till Vasa på torsdag… Jag letar och letar i gamla papper.
  Nu håller jag tummarna …

 9. Lokatt skriver:

  Björn
  Vill Lennart ha oss tillbaka? Schysst!
  Jag läser mest "rubrikerna" i Humbloggen samt Nils kommentarer, tiden räcker ju inte till.

  Patrik L är ju uppfostrad av känslomässigt snöpta, icke-tilllåtande och rätt så illvilliga personer (nunnorna) så hans hållning är väl adekvat.

  Det jag vet om nunnor är förstås taget från dokumentärfilmer och självbiografier.
  Men det räcker.

 10. Lokatt skriver:

  Jag såg på humbloggen att Hanna Gadbans "Min jihad" ska presenteras (och lanseras?) under Almedalsveckan. Härligt!
  Jag känner Hanna, jag hjälpte henne länge med språket i början av hennes bana. Trevlig flicka, och verkligt modig. Allt gott önskar jag henne!

  Men jag hade velat fråga Patrik L om detta. Hanna är ju mycket kritisk mot islams grymma avarter med förtryck av många slag, kvinnor, beslöjade barn etc. Hon vågar också peka på faran med rekrytering i svenska moskéer till terrorgrupper. Hon talar arabiska, är född i Irak bara det är en stor tillgång.

  Patrik L gillar ju inte att man klagar på islam, hur klarar han detta då? Han kan förstås ha fallit offer för nån sorts grupptryck kanske..
  Eller också är det åter så att det finns olika sanningar: om rapporten kommer direkt från hästens mun så att säga, är det ok att säga den sanna sanningen.
  Men kommer sanningen från vit kvinna som ska hålla mun är det inte en sanning.
  Men hur som helst, bra att Hanna hålls fram, Heja Hanna!

 11. Lokatt 23 juni 2015 10:38

  Lokatt. Om du vill tvinga t.ex. Patrik L att få ögonen på din kommentar kan du alltid posta den också på Humanistbloggen. Han brukar ju beklaga sig över att det inte finns ett automatiskt system som inte accepterar de som är portade utan att han måste ödsla tid på att bort kommentarer eftersom vi envisas med att kommentera.

  Jag gör så när jag tycker Patrik L och Co förtjänar en uppsträckning. Någon garanti för att de läser innan de raderar finns ju inte; kanske är de som strutsar som till varje pris vill behålla sinnesfriden. Till sin egen skada. Jag tycker du ska posta "Lokatt 23 juni 2015 10:38" till Patrik L.Fast han gör halvvägs avbön i sitt inlägg om Hanna.

  Intressant att du har hjälpt henne med språket. Hon bör bli bra! 😉

 12. Lokatt skriver:

  Haha, det ska jag göra!
  Hanna är verkligen duktig, det är ju en himmelsvid skillnad mellan hennes språk och vårt. Bara skrivtecknen!
  Jag såg henne på teve i debatt med Mona Sahlin, jag skulle vilja prata-lyssna-prata lite mer med Hanna så att uttalet blir (ännu) bättre. Hon var alltså vuxen när hon kom hit, det försvårar ju rejält.

 13. Lokatt skriver:

  Nu är det gjort!
  Väntar med spänning… 🙂

 14. Lokatt skriver:

  Nähä…

 15. Lokatt 23 juni 2015 12:28 och Lokatt 23 juni 2015 13:19

  Missförstånd?
  De kommer aldrig att publicera på sin blogg. Förhoppning bara att de läser (och tar åt sig kritiken!) innan de tar bort kommentaren från sin "brevlåda". Skulle förlora ansiktet för mycket genom att publicera.

 16. Lokatt skriver:

  Jo jag kanske missförstod… Tänkte att det kunde slinka förbi censuren, ledarhunden kanske var på semester i Afganistan eller så.
  Men visst, det är ju just Patrik L som jag vill ska läsa gliringen. Eller – skulle jag skickat den någon annanstans?

 17. Lokatt23 juni 2015 15:07

  Tycker du ska mejla hövdingen själv. Han träffar ju Hanna i Almedalen.

  christer@sturmark.se

 18. Lokatt skriver:

  Äsch hövdingen får vara…
  Hanna har varit så hemlighetsfull (vi träffas sällan numera) och inte velat avslöja vem som kommer att ge ut hennes bok, men jag har förstått att det är Christer S. Jag har "kastat ett öga" på manuskriptet – någon annan rättar hennes svenska numera.
  Jag skulle tro att hon mer eller mindre lever under allvarligt hot. Radikala krafter skriver ungefär vad som helst på t ex facebook.

 19. Lokatt skriver:

  Även jag har fått lära mig ett och annat. T ex fått förklaringen till att muslimska män ändrar sitt namn (i alla fall ibland): nämligen när de fått en son.
  Exempel: När Karl Eks fru föder honom en son, som får namnet Gunnar, så ändrar Karl Ek sitt namn till "Gunnars Far".

  Så om stackars Karl Ek endast får döttrar måste han fortsätta att heta så. – Och hans stackars värdelösa fru får det inte lätt, troligen bokstavligen hett om öronen. .:-(

 20. Lokatt23 juni 2015 18:23

  Korrekt! Jag är trippel Abu Björn. God status på tiden det begav sig. 😉 Även för madam!

 21. Lokatt skriver:

  Man får bara gratulera !

  I vårt emanciperade land skulle jag kunna kalla mig Amma Ulf !
  ("Amma" hittade jag bara på för att det verkade passa. Men Ulf är på riktigt såklart.
  – Det är vi med klor som lever i skogen…

 22. Lokatt! Hanna och Christer har ett gemensamt seminarium under Almedalsveckan. Se länk. Ge dig på honom!

  http://www.almedalsveckan.info/event/user-view/32267?redir=%23eidx_0

 23. Lokatt skriver:

  Hm
  Lite pinsamt, men jag läser faktiskt nästan aldrig någonting som Christer Sturmark skriver, kanske är det en stor miss. Kanske har jag helt fel, men jag uppfattar honom mer som en karriärmänniska med sitt bokförläggande som högsta prioritet.
  Men naturligtvis har jag sett honom debattera (kristen) religiositet i teve och det gör han ju mycket bra.
  Men jag vet inte alls var han står beträffande islam, jag har aldrig hört honom uttala det ordet. Ytterligare miss av mig troligen.
  Jag utgår ifrån att han och Hanna tycker likadant i frågan..? I så fall blir det ingen debatt, men en sorts diskussion, kanske i första hand en presentation för att rikta uppmärksamheten mot Hannas kommande bok, som han ger ut. Och det är självklart mycket bra!
  Men jag undrar – är Christer Sturmark en sorts Patrik Lindenfors.? Som med samma självklara lätthet önskar alla Happy Ramadan samt bekymrar sig för den religiöst tvingande svältritualens förmodade plågor, "solen går ju aldrig ner".
  Jag hoppas att träffen på O´Learys den andra juli tevesänds.

 24. Lokatt 24 juni 2015 09:34

  Jag tror säkert att den videofilmas och dyker upp åtminstone på Hum.bloggen så småningom. Nä, Sturmark är väl inte så dålig…

 25. Lokatt skriver:

  Björn
  Nej Sturmark är nog inte alls dålig, han har bara råkat flyga under min radar…Och så är jag bra på att misstänkliggöra folk (inför mig själv naturligtvis),
  ungefär så här: "Skyldig, tills motsatsen bevisats".
  Javisst, naturligtvis filmas diskussionen på något sätt. Men extra bra för Hanna om hon syns i teve. – Men farligt också kanske.. 🙁

 26. Lokatt skriver:

  Apropå ingenting, mer än religioners tragikomiska verkningar:
  Jag missade det mesta ur Tom Alands dokumentärprogram från Kiruna i dåtid och nutid, men hörde en äldre man berätta om en norrbottnisk sekt från när han var pojke.
  Han hade stått och sett genom sitt fönster hur den lilla sällskapet med varsin resväska stod och väntade på gudomen/gondolan/arken eller vad det nu var som utlovats komma och hämta upp dem från just den platsen vid just den tidpunkten.
  De hade gjort sig av med sina jordiska ägodelar, dagen därpå skulle nämligen jorden sprängas i luften.
  Pojken tittade länge på den lilla gruppen, det var sorgligt att se. Ingen himmelsk farkost kom.
  Farbrorn såg ledsen ut när han tänkte på de stackars bedragna den gången.
  – Men de hade i alla fall sluppit kastrera sig hoppas jag, som männen i den schweiziska domedagssekten där ledaren så listigt hade lyckats pricka in Hale-Bopp-kometens uppenbarande i sin suicidala framtidsvision.
  Ack ja. Halleluja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips