Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Nu har en miljöpartist pratat ekonomi igen

2017-11-19

SvD Näringsliv intervjuar trafikborgarrådet och miljöpartisten Daniel Helldén angående dieselbilar, och han är bra sugen på att införa ett förbud, för miljöns skull. Tanken är att man ska ha olika zoner där endast elbilar är tillåtna, andra zoner där även bensindrivna bilar för köras, medan dieselbilar inte alls får användas i tätort, för att tillslut totalförbjudas. Enligt SvD säger Helldén:

I det läget får man fundera över om man behöver köra in till stan med bil. En euro-5-bil förbjuds troligen inte i hela innerstan, men i valda områden. Jag skulle råda alla som har dieselbilar att inte köra dem i innerstan. Jag skulle rekommendera att man köper en bensin- eller elbil.

Och vidare:

Då kommer diskussionen om privatekonomin. Men om man byter en dieselbil från 2015 då kan man köpa en begagnad bensinbil för ungefär samma pengar.

Med risk för att trassla in mig i ett komplicerat marknadsekonomiskt resonemang, så är troligtvis bilköparens incitament för köpet att få en bil som faktiskt får köras. Att en dieselbil från 2015 verkligen är värd något, bygger på att det inte är förbjudet att köra den. Så om teorin att en såld dieselbil och en köpt bensinbil resulterar i en mindre dieselbil och en till bensinbil verkligen skulle testas, kanske det visar sig det enda som egentligen har hänt är att det är andra människor som kör dem. Så eventuellt behöver Helldéns resonemang ligga kvar på ritbordet ett tag till.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips