Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Nu rasar vi och är kränkta över trosreklam

2016-11-08

När jag växte upp fick jag höra att jag skulle bli avtrubbad om jag spelade för våldsamma spel. International Karate var dåligt, Barbarian var väldigt dåligt och Bop’n Rumble var skitfarligt. Jag skulle vänja mig med grönsaker, om jag bara åt dem då och då. Och mycket riktigt, idag blir jag inte upprörd över att se barn spela International Karate på Commodore 64, och jag tycker inte illa om grönsaker. Att det ena beskrivs som avtrubbning och det andra som en vanesak, beror på att det första betraktades som ett negativt värde och det andra som ett positivt.

Och tvärt om då? Om man aldrig någonsin utsätter sig själv för att t.ex. titta på en skräckfilm, är det då rimligt att anta att man kan kan bli skrämd av en skräckfilm som andra inte tycker är speciellt otäck? Förmodligen. Vidare är det inte orimligt att anta att viljan att klä kvinnor i burka kommer från en icke-feministisk kultur där kvinnor både objektifieras och sexualiseras.
ETC lyckades få in både tidningsordet ”rasar” (som alltså i dagspressen inte betyder falla eller ramla, utan att någon är förargad) och modeordet ”kränkande” i en och samma rubrik. Texten handlar om trosreklam. Titta den som vågar:
När en så liten tuva stjälper ett så pass stort lass, kanske det vore bra med lite mer naket i det offentliga rummet, för då har de som objektifierar kvinnokroppen vunnit mark. Och det är nästan alltid kvinnokroppen det handlar om när det är upprört och när det rasas.
Clara Berglund, Sveriges kvinnolobby säger: ”Att få se den här typen av reklam på väg till förskolan, skolan eller jobbet påverkar tjejers syn på sig själva…” Kvinnor i alla åldrar, alltså. Till och med dagisbarn tar notis av bilden och förhåller sig till sig själva. ”…men även mäns och pojkars syn på kvinnor.” I så fall har objektifieringen gått långt, då jag förmodligen inte ens skulle ha tänkt på att lyfta blicken för den bilden. Jag är väl avtrubbad. Eller van. Oavsett vilket, är det antagligen så att kvninnlig nakenhet mer ”spännande” idag när man inte utsätts för det lika ofta. Det glada 80-talet är långt borta.
Linda Kozlowski i Crocodile Dundee (1986)

Kategorier: Uncategorized

11 svar till “Nu rasar vi och är kränkta över trosreklam”

 1. Lokatt skriver:

  Jag fattade inte var du står i frågan.?
  Trosreklamen, var den reklam för just trosor?
  Jag gillar inte sexistisk reklam, och den som gillar tuttar och nakna damskinkor etc kan gå in på en porrsida. Är dödstrött på t ex vildmarksdokumentärer där männen är lämpligt klädda för bushen, med skjorta o rejäla brallor, medan kvinnorna som "får" vara med är nödtorftigt skylda i shorts och ett litet linne, mosquitos, brännande sol och vassa buskar till behag.

 2. Lokatt skriver:

  Sen undrar jag om gudspratet ska sätta igång igen på högsta ort i USA. Nye vicepresidenten (alltså ej Trump) avslutade sitt tal med "God bless America", och "Jag tackar God for his grace" och nåt mer liknande svammel. Jag har faktiskt inte lyssnat så mycket på Trump fram till nu, o vet inte var han står i frågan men anar det värsta.
  Åh vackre och kloke Obama, kom tillbaka…:-(

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Ja, du brukar återkomma till den där vildmarksdokumentären, som jag fortfarande inte sett. Så jag kan inte lova att jag skulle vara kränkt över den.

  Men här pratar vi reklam för trosor, och hur den förstört fåra liv. 😉

 4. Lokatt skriver:

  Ok, jag är väl tjatig med den. Nästa gång tar jag de här istället … nähä, det går inte att klistra in bilder här tydligen. Jag har annars några bilder på volleyballdamer med trosor så små att skinkorna pressas utanför kanterna, och upptill med minimal behå.https://www.google.se/search?q=volleyball+girl&espv=2&biw=1118&bih=611&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiGufi1xpzQA
  Alla är inte klädda så, men de underifrån och bakifrån fotade stjärt-och underlivsbilderna finns här.
  Jag läste att något professionellt damlag hade protesterat nån gång, men det gick inte alls hem.Gubbarna ska ha sitt ögongodis.
  Duktiga idrottsflickor ska inte avbildas så här. Motsvarigheten hos idrottsmän, tunna tajta speedos med string där man anar konturerna av familjelyckan, skulle bemötas med ramaskri och protester(utom från bögar då).
  Morr.

 5. Anders Hesselbom skriver:

  Har inte kollat bilderna, men jag förmodar att det inte handlar om nakenheten i sig, utan om exploatering i ett sammanhang som borde handla om sport. Helt oavsett, argumenterar du inte jättebra mot trosreklam…

 6. Lokatt skriver:

  Varför skulle jag vara emot nakenhet? Naturligtvis är jag inte emot naturlighet, ofta tror jag att jag är mycket mer "frigjord" än de flesta faktiskt. Och t ex strippor ska naturligtvis klä av sig i sitt jobb- inget fel alls i det, absolut inte, det är deras jobb. Men professionella seriöst arbetande idrottskvinnor ska inte behöva visa skinkorna för att få va me.

 7. Lokatt skriver:

  Och precis som du inte tittat på sportbilderna så får jag erkänna att jag inte läst trosreklamen, jag gick igång av bara farten. Annonsen ville inte bli förstorad när jag knappade, bara grynigare.
  Men bilden från 1986,tydligen från en äventyrsfilm, har gått över gränsen till löjlighet, jag tänker på Borat i sin underbart roliga gula "snoppini" med hängslen. Fast på djungeldamen är budskapet övertydligt.
  Jag skulle önska att de kvinnliga stjärnorna vågade säga: Den där kostymen sätter jag inte på mig, jag gillar nämligen inte att visa upp mig för kreti o pleti med hängande skinkor runt ett åtstramat snöre i rumpan, det är förnedrande. Men ok då, om han Crocodile Dundee också har det.

 8. Lokatt skriver:

  Något annat, som bara har lite med trosor att göra.
  Eva Elmsäter förklarade i morse ett av skälen till att Hillary Clinton förlorade. Nämligen att de många hispanic-kvinnorna, som borde röstat på henne och inte på utkastaren Trump, är katoliker. Och därmed hårda abortmotståndare.

 9. Anders Hesselbom skriver:

  Om det känns bättre, så är jag lika irriterad över bilderna du länkade till som du är. Kollade länken. Men det ändrar inte min uppfattning om nakenhet generellt – vissa föds till och med nakna.

 10. Lokatt skriver:

  Inte jag, jag föddes i burkini 🙂

 11. Lokatt skriver:

  Nej, allvarligt talat så verkar vi ju vara överens.
  Och egentligen har jag aldrig riktigt förstått det där med den väldiga upphetsningen över nakenhet, naturlig sådan. Under halva mitt professionella vuxenliv arbetade jag "naken" eller näst intill, en nödvändighet, inget som helst konstigt med det. Man kan inte ägna sig åt klassisk balett iklädd hijab.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips