Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Nyheter 24 vänder sig till Sverigedemokraterna i vetenskapliga frågor

2017-10-06

Nyheter 24 ställer på Sverigedemokraternas Julia Kronlid för ett kreationistiskt uttalande hon gjorde i tidningen SANS (prenumerera gärna, det är värt det!). Jag har inget emot att Kronlid är kreationist. Hon har lämnat riksdagens ena kristna parti, Kristdemokraterna, och företräder numera riksdagens andra kristna parti, Sverigedemokraterna. Det borde inte komma som någon överraskning att hon är kristen. Dessutom har jag betydligt lägre förväntningar på en sverigedemokrats förståelse av biologi än t.ex. en biolog. Och Kronlid är inte helt lysande i sin argumentation.

Det är fortfarande religionsfrihet [sic] som tur är, i det här landet…

Rätten att ha fel gör inte att fel blir rätt. Man har rätt att tro att jorden är platt, men man betalar med trovärdighet, och trovärdighet är något extremt ovanligt bland svenska politiker. Nyheter 24 satsar på helt fel kort om de hade förväntat sig det från just Sverigedemokraterna.

Vidare säger Julia Kronlid att man ska undervisa i evolution (vilket man i princip inte gör i Sverige) men att hon inte skulle ha något emot att man berättar att det finns dem som ifrågasätter det. Informationsvärdet i att någon ifrågasätter evolutionsteori finns bara om man även berättar vilka som ifrågasätter evolutionsteori och varför. Alltså, personer som inte kan något om vetenskap i allmänhet eller biologi i synnerhet, och till det har en religiös agenda – typiskt en kristdemokrat eller en sverigedemokrat, inte en sakkunnig. På samma sätt kan man nämna att det finns dem som tror att jorden är platt när man diskuterar planetteorin, men man måste vara ärlig och säga att dessa personer har fel och att de tror som de att jorden är platt gör det av väldigt pikanta orsaker.

Hon betonar att det är viktigt att det råder åsiktsfrihet och yttrandefrihet, men rätten att ha fel är inte under attack, inte ens från oss vetenskapliga skeptiker. Frågan handlar om huruvida skolan ska ta hänsyn till okunniga människors föreställning på bekostnad av den vetenskapliga grund som idag krävs av utbildningsväsendet. Sakkunniga vetenskapsmän debatterar sinsemellan om huruvida vi är fysiska eller simulerade varelser, huruvida det finns mer än ett universum och hur det egentligen gick till när livet på jorden uppstod. Och till och med detaljer kring evolutionen! Men frågan huruvida vi har utvecklats från enklare former eller ej, är sedan länge avklarad. Nyheter 24 behöver bara veta vem de (inte) ska prata med!

Det jag kan tycka är tråkigt är att även om vissa, när det kanske inte ens handlar om religion, kanske vissa forskare faktiskt kan ställa lite frågetecken kring delar i den här, hur det har skett, typ ska dumförklaras och nästan idiotförklaras, att det inte är ok att ifrågasätta, och det tycker jag faktiskt är tråkigt att det ska vara så.

Det är definitivt inte tråkigt att man bedöms utifrån ämneskunskap i det ämne man uttalar sig om. Och hon tillägger att hon inte har någon åsikt om vilken forskare som behöver mer plats, men att hon anser att hennes okunskap om den första encelliga ”varelsens” ursprung ska betraktas som en belastning för vetenskapen, istället för en möjlighet?!

Det finns inget svar på det.

Hur vet hon det? Erfarenheten säger oss att det sällan går lång tid från det att religionsvänliga deklarerar ovetbarhet i en fråga där okunskap är viktig för deras agenda till det att vetenskapen formulerar en teori och går vidare. Antalet obesvarbara frågor med fullgoda svar börjar på att bli svårräknade. Inte ens atomer är atomiska, sitt namn till trots!

Avslutningsvis så kan Kronlid inte uttala sig om jordens ålder, eftersom hon inte var där. Ingen nu levande människa var där, så det borde handla om förmågan att bedöma evidens, och intresset därav. Det är frånvaron av den förmågan och det intresse som hon eller Nyheter 24 borde lyfta fram!

Kategorier: Pseudovetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips