Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Nyköpingsåklagaren tycker saker

2014-08-25

Det är inget konstigt att det finns krafter som kämpar för och emot allas möjlighet att yttra sig. Vem som är för eller emot varierar med ämnet, och vilka ämnen som är problematiska beror på politisk eller religiös hemvist. Givetvis vill inte en muslim att man gör narr av islam, och givetvis vill en homeopat kontrollera hur homeopati framställs. Men det som verkligen är konstigt, är att personer med relevant kompetens jamsar med i önskemålen om att förhindra yttrande.
I Nyköping blev en man väckt av en muslimsk utomhusgudstjänst, och skrev då på Facebook att det inte är ”normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”. Flera tecken på inskränkthet blottas här. T.ex. är något onormalt ett större hot för en xenofob än för en psykiskt stabil person. Men låt gå, vem som helst kan publicera text på nätet, vilket späder ut kvalitén på den totala textmassan, och inget brott har begåtts av mannen. Mannen erkänner sin gärning.
En åklagare säger enligt DN att händelsen är att betrakta som ”inte ringa” hets mot folkgrupp, och enligt SVT kommer åklagaren att yrka på villkorlig dom. (Även SvD rapporterar händelsen.) Varför? Åklagaren försvarar sig genom att säga att många anser sig ha blivit kränkta, och att han tycker att det här är annorlunda än att ha ett hakkors på jackan. Många arga människor hade mycket riktigt samlats runt nyköpingsmannens bostad.
Alltså, åklagaren är inte dummare än att han förstår att detta är tillåtet, och åberopar att många har anser sig ha blivit kränkta, samt sitt grundlösa tyckande. Enligt samma logik har åklagaren själv en villkorlig dom att se fram emot: Inget brott har begåtts, hans iver att underminera grundlagsskyddat yttrande är kränkande, och många är irriterande på honom.
Som Erik Helmersson påpekar i sin DN-ledare, kanske det kan vara intressant att utreda varför Facebook-statusen orsakade folksamling utanför mannens bostad. Att någon har skrivit något dumt legitimerar nämligen inte ett hotfullt beteende, ifall någon skulle bry sig om vad som är eller inte är tillåtet.

Uppdatering 2014-08-28: Även Sanna Rayman tar yttrandefriheten i försvar (SvD).

Kategorier: Uncategorized

3 svar till “Nyköpingsåklagaren tycker saker”

  1. Det är tyvärr helt I linje med den agenda man har I Sverige idag. Fattas bara blasfemilagar också. Men det kanske kommer. I vilket fall som helst skapar detta motsättningar, som kommer att beröra det svenska samhället djupt och kanske våldsamt.

  2. Anders Hesselbom skriver:

    Ja, detta är inte klokt.

  3. Lokatt skriver:

    Nej det är verkligen galet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips