Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Nytt lågvattenmärke på Nerikes Allehanda

2015-07-18

För att göra en lång historia kort, både Adam Tensta och Louise Andersson Bodin har slängt sig med olämpliga uttryck. När Metro frågade Tensta om hur han ser på användandet av ordet ”nigger”, säger han:

”Det är inte ett dugg fel att köra med det. Så länge det finns niggers, bitches och hoes ska man få säga det. Jag står inte för censur.”

Andersson Bodin har sonat sina brott – hon har både bett om ursäkt och förlorat sitt uppdrag på TV4, men visst har båda uttryckt sig olämpligt. Och troligen har Tensta ändrat uppfattning i frågan, sedan han i direktsändning lämnade tv-studion, medan programledarna svamlar nervöst.

Sedan dess har SvD:s Per Gudmundson hävdat att det inte finns någon strukturell rasism i Sverige, vilket förmodligen inte stämmer. Och här plockar Nerikes Allehanda upp bollen.

”Nej, Per Gudmundson ser ingen rasism bland Sveriges gröna skogar. Men så är han ju också en medelålders, vit man i tweedkavaj.”

Men vänta nu, om Gudmundson har fel, varför inleda texten med ett personligt påhopp? Exakt vad är det Gudmundson, jag själv, eller andra medelålders vita män i tweedkavaj förväntas vara oförmögna att förstå? Kan vi inte vara mot rasism, eller ens identifiera strukturell rasism? Hovsångerskan Malena Ernman har hållit en mycket hög profil mot rasism (och försvarat Tenstas utspel i TV4) trots att hon är vit, och många som engagerat sig mot hundplågeri i Kina ät själva inte hundar, så något i Nerikes Allehandas resonemang måste vara fel.

Om man engagerar sig mot rasism eller ej, beror inte på vilken hudfärg eller vilket kön man har. Att ens angripa någon för att den besitter attribut den inte kan styra över, är skitdåligt. Förmågan att se strukturell rasism styrs mer av förmågan att kunna sätta sig in i andras situation. Det borde inte spela någon roll vem du är om din argument är vettiga, och det borde vara rimligare att angripa någon på grund av personens argument och ståndpunkter än personens kön, hudfärg och ålder. Åtminstone om man ogillar strukturell rasism.

Kategorier: Uncategorized

2 svar till “Nytt lågvattenmärke på Nerikes Allehanda”

 1. Lokatt skriver:

  Hear hear
  För övrigt har jag förstått att "hoer", vilket artisten tycker är helt ok, är ett riktigt svinigt uttryck som står för "only good for fucking" och som alltså inte kan missförstås som någonting annat än ett riktigt mansgrisigt och kvinnoförnedrande uttryck som säger allt om den här killens sätt att tänka och vara.
  Att raparen vandrade ut mitt i sändning var naturligtvis ingenting annat än ett väl planerat PR-grepp.
  Vi alla borde inte ha gått på det där.

 2. Lokatt skriver:

  Det är jobbigt med de här stackars rapparkillarna tycker jag. Själva får de säga ungefär vadsomhelst och få beröm och medial uppmärksamhet som tack, t ex Ken Ring som både "sjungande" uppmanat till gruppvåldtäkt på prinsessan Madeleine och öppet visat judehat. Vilken härlig skjuts framåt i karriären den mannen fick genom att få medverka i "Så mycket bättre". Nu vill Adam Tensta också ha beröm och medömkan.
  Som sagt, de här småpåvarna får uttrycka sig hur grisigt som helst och gå fria för det (ursäkta alla fina och intelligenta äkta grisar). Men vojne vojne om någon urblåst ? tjej skulle råka säga "neger" då blir det gråt och tandagnisslan från de känsliga och sköra jättebebisarna.

  (Jag har varken sett tv-klippet eller sändningen med gympatjejen- som blev av med tevejobbet på kuppen?. Har liksom inte tid med strunt känner jag.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips