Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Olikabehandling på grund av kön hyllas i NA

2020-08-11

5/8 skriver Maria Ripenberg en ledare om handskakning, och lyckas på något vis avhandla ämnet utan att nämna olikabehandling på grund av kön. Numera är det bra att man inte skakar hand med tanke på smittorisken, men folk var arga på Yasri Kahn 2016 för att han inte skakade hand med en kvinnlig reporter. Självklart ska ingen behöva skaka hand, men irritationen på Kahn berodde egentligen inte på frånvaron av handskakning, utan på särbehandlingen av kvinnor.

Att en manlig värd skakar hand med tre av sina fyra gäster men inte den fjärde på grund av den fjärdes kön, kan vara sårande för den som blir särbehandlad av anledningar hon inte rår för. Jag är helt övertygad om att Ripenberg förstår sådant, men trots att detta är den springande punkten i kritiken mot Kahn, vill hon såklart inte nämna att det egentligen är detta, och inte handskakningen som sådan, som historien handlade om.

Ska jag hälsa på män, och jag råkar veta att en är en muslim som inte skakar hand med kvinnor, så skakar jag hand med alla utom honom. Jag skakar inte hand med män som inte skakar hand med kvinnor. Muslimen brukar såklart bli ledsen. Maria Ripenberg påstår sig bara se min rätt att inte skaka hand med honom, men jag vet att det sker saker i huvudet på den som blir diskriminerad, så jag gör så för att statuera exempel.

Kategorier: Feminism, Fundamentalism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips