Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Om Gardells tweetande och Dannys tuttar

2013-03-14

Man ser gärna vad som helst på tv, men man vill inte läsa vad som helst på twitter. Just nu näthatar vi Jonas Gardell och Mark Levengood, för att de skrivit sexistiskt om bl.a. Danny efter hans medverkan i Melodifestivalen 2013. Givetvis är det bra att tweets väcker reaktioner – i mångt och mycket välmenande reaktioner, men låt oss vrida och vända lite, enligt uppmaning från kritikerna. Detta har hänt:
Lite skämtsamt låter Danny framställa sig själv som ett sexobjekt i Melodifestivalen – han uppträder i brandmansmundering, fast i bar överkropp. Detta knyter Jonas Gardell och Mark Levengood an till genom att skriva sexistiska tweets om Danny. Allt gott så långt, det var ju denna dörr som Danny sparkade upp. Personligen anser jag inget av det som inträffade, varken Dannys nummer eller Gardells och Levengoods twittrande, vara något anmärkningsvärt, men tydligen så var twittrandet det stora problemet. Man ska tydligen inte twittra sexistiskt om yngre killar.
Tiden då tv hade ett speciellt inflytande är över. Om sexuella anspelningar vore något dåligt, kunde någon lika gärna ha reagerat på Melodifestivalens upplägg – en styrketränande brandman som är topless har väl inget med musik att göra. Men det är ”bara på tv”. Twitter däremot, existerar i den verkliga världen, och det som sägs där har betydelse. Så låt oss vända på steken. Enligt Aftonbladet säger Karin Adelsköld att vi aldrig hade accepterat att någon skrivit så här om en ung tjej, men Danny fick stå ut. Alltså, om SVT’s underhållning hade gått ut på att en tjej objektifierats på scenen, topless och allt, hade förmodligen reaktionerna på eventuella sexistiska och plumpa tweets varit ännu starkare.
Tillåt mig undra: Hur mycket starkare då egentligen? Hade vi inte bråkat om hur dumma SVT var som objektifierade en tjej på bästa sändningstid? När det gäller objektifiering, vill vi generellt sett skydda tjejer, inte på det sätt vi ville skydda Danny – från kränkande kommentarer – utan från att objektifieras över huvudet taget. Det finns ett slags inbakat omyndigförklarande hur kvinnor ska försvaras. Tittar vi på andra sidan av myntet, så är det helt ok att låta sig ”väcka anstöt” av en tjej som visar för mycket hud i badhuset. Vissa badhus säger t.o.m. att tjejen kan avvisas. Men skulle någon säga att en man som visar lika mycket hud väcker anstöt, då skulle inte mannen avvisas – då har man förnedrat mannen.

Gardells tweetande är faktiskt inte det största problemet, utan något av ett naturligt uttryck i en sexualiserande och ett omyndigförklarande jargong där även SVT och de som reagerar på twittrandet spelar en roll. Själv skulle jag inte ha något emot om Melodifestivalen handlade lite mer om musik och lite minder om Dannys överkropp, men när det nu är som det är, har jag inte heller något emot att Gardell spelar spelet. Eller att det väcker reaktioner. För min del får man gärna sluta att sexualisera i media, men jag lyckades aldrig bli speciellt upprörd över Gardell och Levengood.

Kategorier: Uncategorized

Ett svar till “Om Gardells tweetande och Dannys tuttar”

  1. Att bögar har problem med ikonen Eurovisionsfestivalen är känt sedan Adam käkade äppelskruttar. De kan gott hållas.
    Vet Du vilken likhet det är på Gardell och Amerikanska Navy Seals?
    Bägge tar mark på Gazaremsan…

    Relevansen i den diskussionen är ungefär lika med noll, utom i bögkretsar, där ett överspel för en åldrande kille betraktas som tantigt…
    Låt tanterna vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips