Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Om livet efter döden: Hjärnkirurg chockar alla?

2017-02-03

Dr. Eben Alexander är, enligt Dagens PS, mannen som chockerat alla genom att leverera bevis för att vi överlever vår död. Himlen existerar, och det är där vi hamnar när vi är döda. Eller döda och döda, rent tekniskt är man ju död när man inte lever, men det som Alexander menar är att vi kan leva trots att våran kropp är död. Detta har hävdats länge av diverse pseudovetenskapare och religiösa fundamentalister, men nu när en hjärnkirurg ställer sig till kören är ”alla” chockade.

Eller nästan. Jag har sett respektabla yrkesmän falla offer för religiösa vanföreställningar förr, så jag är mer besviken än chockad. Men vänta nu…

”Det hela är faktiskt något utöver det vanliga och ett läsvärt måste för alla tänkande varelser – oavsett religiös tro eller ideologisk inriktning.”

Kanske man kan leva utan sin kropp, trots allt…? En lä

”I november 2008 hade Eben Alexander en nära-döden-upplevelse som för evigt skulle förändra hans liv.” Där han ”…plötsligt förpassades till en magisk plats högt, högt ovanför molnen”. Magi, alltså bevis? Nej, tanken att överleva sin död är så lockande, att även en läkare förledas till att lita mer på sina sinnesintryck än på något som skulle kunna kallas förnuft, och utanför Dagens PS skiljer man faktiskt på anspråk och evidens.

Gud låter sig inte testas, men detta går att upprepa: När hjärnan lider av syrebrist, hallucinerar man. Hallucinationer uppfattas som verkliga för den som hallucinerar, och det är därför vi har vetenskap – allt man upplever och alla tillskrivningar som görs, beskriver inte den objektiva verkligheten korrekt. Poängen är inte att Alexander har fel, poängen är att om han skulle ha dött, skulle han inte ha några hallucinationer att berätta om.

Och allvarligt, om Eben Alexander inte hade behövt sin kropp, hade han inte heller behövt de pengar som boken genererar, mycket tack vare Dagens PS.

Kategorier: Uncategorized

2 svar till “Om livet efter döden: Hjärnkirurg chockar alla?”

  1. Albin skriver:

    Intressant att nära-döden-upplevelser är så olika mellan de som upplever dem. En del upplever tunneln med ljus i, den här killen föreställde sig en plats ovanför molnen. Finns det någon sammanställning över alla varianter någonstans på nätet som man kan ha som underlag för diskussion med "troende"?

  2. Zelma skriver:

    Inte så konstigt att nära-döden-upplevelser skiljer sig åt mellan individer. Det gör ju upplevelser i övrigt också, vittnesuppgifter t ex.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips