Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Öppen fråga till Mattias Irving: Jag tar din förhud!

2012-06-26

Har precis läst Mattias Irving argumentera mot kriminalisering av rituell omskärelse för att det kan skapa problem för dem som behöver operera förhuden av medicinska skäl. Exakt samma problem lever vi med när det gäller rituella benamputationer och medicinskt initierade dito, och få ligger vakna och grubblar över skillnaden. Just förhuden är intressant, eftersom det finns gott om nerver där, speciellt runt den sträng som fäster förhuden i ollonet. Retoriskt frågar Irving om [rituell] omskärelse är omoraliskt, och svarar: Fråga dem som är omskurna. Ja, givetvis, om det görs av rituella skäl, gärna utan bedövning. Låt mig slänga en retorisk fråga tillbaka till Mattias Irving: Får jag skära förhuden av dig, utan bedövning?

Kort kommentar om detta.

Kategorier: Uncategorized

11 svar till “Öppen fråga till Mattias Irving: Jag tar din förhud!”

 1. J3557o skriver:

  Han ska vara glad att du frågar först, ingen frågar ju spädbarnen!

 2. Mattias skriver:

  Hej Anders,

  nej det får du givetvis inte. Jag är inte på väg att konvertera till en annan religion och därför har avlägsnandet av förhuden inte någon rituell betydelse för mig.

  Om du frågade mig ifall du fick lagstifta bort min rätt till ett kulturarv och att ha samma tro som min familj så hade jag också svarat nej.

  Jag ser gärna att bruket med omskärelse förändras med tiden. Det finns också anledning att tro att så kommer ske. Men det är faktiskt något som måste växa fram till följd av en sund idédebatt inom de judiska och muslimska grupperna. Att som majoritetssamhälle förbjuda deras barn att få ingå i deras religioner är förvisso en omsorg, men en hemmablind och självgod sådan.

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Jag önskar att de små pojkarna kunde göra samma val.

 4. Gåslever skriver:

  Det önskar jag också att de kunde.

 5. Gåslever skriver:

  En fråga till min namne förresten. Du skriver att du inte vill ta bort din förhud i dagsläget då du inte tillhör den/de religioner där man brukar göra så. De små pojkar som man brukar skära bort förhuden på – hur vet man om de tillhör rätt religion? Hur vet man att det för dessa små pojkar har en rituellt betydelse att skära bort sin förhud? Får de fylla i ett formulär där de går med på det? Eller på något annat sätt svara a) JO, jag tillhör rätt religion och b) jo, för mig är det viktigt att skära av mig en del av penis.

 6. Men utan rituell anknytning då? Snälla, det hade varit så roligt att se…

 7. Entangled skriver:

  Mattias,

  Jag undrar – om det kom ett par stora killar, brottade ner dig och skar av förhuden din. Sa till dig, "Grattis, välkommen in i vår religiösa gemenskap".

  Hur skulle du tänka då? Det är väl ganska integritetskränkande?

  Jag antar att vi på 2000-talet nu klassar det som brottsligt. Faktiskt ganska säker på det när jag tänker på saken.

 8. Camilla Grepe skriver:

  Jag väntar fortfarande på att Åke Bonnier ska ge sig in i debatten. Han är född jude och konverterade till kristendomen i vuxen ålder. Han om någon borde kunna bidra med reflexioner kring den religiösa märkningen av bäbisar.

 9. Mattias skriver:

  Jag skrev ett svar till dig på min blogg. Blev lättast så.

  http://no-nemo.blogspot.se/2012/06/hesselboms-hyperboler.html

 10. Anonym skriver:

  känns som Irving är en skojare av ngt slag. det han säger är ren flum!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips