Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Paolo Roberto begår haram igen

2017-03-11

För någon vecka sedan lade Paolo Roberto ut en bild med följande text på sin Instagram-profil:

”Tuttar är beviset att män kan fokusera på två saker samtidigt.”

Jag kan erkänna att jag skrattade åt meningen. Att skämta om sådant som är förbjudet kan vara roligt, och sådant som anspelar på objektifiering av kvinnor är allt som ofta förbjudet. Vi lever trots allt i tider då objektifiering av kvinnor verkligen är ett problem. Vi har t.ex. gärna hårdare klädkoder för kvinnor än för män, ibland informellt ibland formellt. Nike säljer till och med ett träningsplagg som ska skyla kvinnans hår – ett informellt krav som i få sammanhang ställs på endast män, eller män över huvudet taget. Så visst har vi problem.

Idag läggs ett ganska stort ansvar för normskapande på media, social media och på offentliga personer. Bl.a. Aron Flam har opponerat sig en hel del mot att även humor förväntas vara politiskt korrekt, eftersom det förbjudna kan locka till skratt för att det chockerar. Det skulle kunna vara det förbjudna skämtet som gjorde Paolo Robertos bild rolig.

Självklart uppskattas inte provokativ, normbrytande och gränstänjande humor av alla. Gudrun Schyman har t.ex. kommenterat Robertos skämt så här:

”Det är sexism. Det är precis vad det är. Det är ju rent ut sagt förjävligt att man lägger ut en sån grej. Det är ju ännu värre om det är många män som skrattar åt det.”

Jag har sett och hört både värre och grövre skämt, och skrattat även åt dessa. Jag inbillar mig att min moral formas av hur jag uppfattar de konsekvenser som kommer från vad jag gör, säger och interagerar med andra, inte från vad jag tillåter mig att skratta åt. Att få och att tillåta sig att skratta åt grova skämt, är ett uttryck för att man är fri, att man lever utan tankepolis eller moralpolis.

Filip Hammar däremot, anser att det är samma skämt som vissa uppfattar som sexistiska, som är de skämt som leder till våldtäkt. Till Ivar Arpi skriver han:

”Du supportar en pastakung som reproducerar sexism som i förlängningen leder till våldtäkt. Oliktänkande värt att slåss för, Ivar?”

Alltså, skämt om tuttar => X => våldtäkt, där X är ett icke uttalat mellansteg. Om detta stämmer, är det givetvis ytterst allvarligt att det finns normbrytande och utmanande skämt, och om man tror att detta stämmer, är det självklart att man blir upprörd över ett normbrytande och utmanande skämt, men jag har en annan teori:

Det är helt enkelt lönsamt för en medieperonlighet som Hammar att tillhöra konsensus i en fråga som upprör, och vi vet faktiskt inte vilka skämt han själv konsumerar och ärligt uppskattar. Jag har inga problem med att inte veta, för jag litar på att han tar ansvar utan att jag recenserar honom för vad han själv finner roande – han är en fri man.

2017-03-17: Paolo Roberto skapar kalabalik igen

Kategorier: Uncategorized

3 svar till “Paolo Roberto begår haram igen”

 1. Anders Åberg skriver:

  Såg lite på debatt på TV nu, där dom tog upp frågan och en ung kille som jobbade hos FI fick häpnadsväckande nog sluta för att han tyckte att dom borde tåla ett skämt som detta.
  Alltså va fan FI! Får män skratta alls i ert drömsamhälle? Om en kvinna i FI hade dragit exakt samma skämt om mäns testiklar så är jag helt säker på att inget hade hänt.
  Det här gör ju Fi till allmänt åtlöje och man blir nästan rädd när man tänker på vad som skulle kunna hända om dom fick makten och det var nog länge sedan kampen för jämställdhet fick så dålig TV.

 2. Anonym skriver:

  Oh man, this did not age well.
  Tydligen, i det här fallet, sådana skämt ÄR sexism och är just den sortens skämt som görs av folk som köper sex.

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Jag behöver ha ditt namn eller en konsekvens signatur. Vilken idiot som helst kan säga att krig är fred och frihet är slaveri, men mycket få personer förmår att läsa kommentarsreglerna för en blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips