Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Pjäs om ateisters fundamentalism

2014-09-20

Nerikes Allehanda skriver om något så märkligt som en pjäs på temat religion, där ateisten är fundamentalisten. Detta känns som ett måste, men när man läser artikeln så svalnar intresset en aning. Det som börjar som en känsla av nyfikenhet, växlar till en känsla av att man vill se pjäsen för att få reda på vilka fördomar författaren eller regissören odlar. Jag har markerat ett stycke i texten, som säger att karaktären naturvetaren ”Agneta vägrar till och med att kalla sig ateist, själva ordet i sig förutsätter existensen av just det hon försöker förneka, tycker hon.” Karaktären Agneta har ett mycket rimligt önskemål. För varför ska man vara ateist för att man inte tror på Gud, men inte vara aenhörningist för att man inte tror på enhörningar? Vi som inte tror på sådant som inte finns på riktigt, får etiketter som snarare säger något om samhället vi lever i.

Men så säger regissören något intressant. ”Jag är personligen inte troende och blir lätt upprörd över alla dumheter som har med religion att göra, men jag blir lika misstänksam när det är tvärsäkert åt andra hållet.” Och det är precis detta som av någon märklig anledning är så svårt att begripa för en kristnormativ person, ateist eller teist: Vi som blir beskyllda för ateistisk fundamentalist antas vara alldeles för säkra på vår sak, när vi blir betraktade för vårat förhållande till Jahve, men får sällan kritik för att vi inte tar tillräcklig hänsyn till andra mytologiska väsen, som t.ex. Hydra. Detta är dubbla standarder! Detta beror på vad andra tror, inte på att Jahve kanske finns, medan Hydra kanske inte finns.

Är det något jag anser att man kan kräva i ett upplyst samhälle, är att skillnaden av avkrävd hänsyn till en idé kopplas till evidensens och argumentens kvalité, inte andra människors vidskepelse och dåliga omdöme.

Kategorier: Uncategorized

6 svar till “Pjäs om ateisters fundamentalism”

  1. Det är ungefär som att kalla alla som röstar på SD för fascister eller nazister Stigmatisering är resultatet av omfattande okunskap och ignorans och det omfattar tyvärr humanistblggens agenda i hög utsträckning. Mänskligt men oinformerat.

  2. Vill bara påpeka att denna kommentar hade aldrig publicerats där av förekommen anledning…vsb.

  3. Anders Hesselbom skriver:

    Jag litar på att det är du och inte någon annan som står för dina åsikter, utsagor och påståenden. Jag litar vidare på att mina läsare också inser det.

  4. Mera skule jag aldrig begära….:-)

  5. Jag läser på en intellektuell blogg följande ungefär samma sak, som har med tyckande I motsats till regelverk att göra. Om man med psalmsång, stör ett framträdande, så är det mot lagen, men kan med relation till tyckande anses vara tillåtet. Om man med psalmsång hade stört ett framträdande på Operan, så hade förmodligen inte reaktionerna blvit desamma. För mig framstår detta som att subventionerat tyckande skulle vara viktigare än regelverk. Ett slags Jesuitism att förmoda…? Bra eller dåligt?

  6. Anders Hesselbom skriver:

    Jag tänker kommentera det, och jag kan definitivt inte garantera att du håller med. Men då får du en chans att lägga ut texten som en kommentar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips