Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Podcasten God Ton påminner oss om konspirationstroendes sätt att resonera

2021-06-12

Även podcasten God Ton har pratat om Washingtons dokumenterade UFO-fenomen med ingen mindre än experten Clas Svahn. Programmet är bra, men jag redan visste sedan tidigare att programledaren Per Lindgren tror att det är rymdvarelser från andra solsystem som besöker oss. Baserat på bevis, enligt honom själv. Som lyssnare blir man frustrerad när han, som annars är så rationell, talar om detta, och jag vill kommentera bevisföringen som brukar användas i rymdvarelseförespråkarens försvarstal helt oberoende av vad Lindgren har sagt eller inte sagt, för det finns något som alla påstådda bevis för falska konspirationer har gemensamt, som man bör känna till.

”Bevis” i detta sammanhang är ofta vittnesmål i kombination med indicier som påstås styrka hypotesen, som måste ses i ljuset av att konspirationsanhängarna anser sig sitta på default-förklaringen, alltså den förklaring som ska gälla när inga andra har presenterats. Falska konspirationsteorier förnekar sig aldrig.

”Hur kan naturen skapa ögat” betyder egentligen ”jag förstår inte hur ögat kan ha utvecklats” men antas betyda ”endast gud kan skapa ögat”.

”Varför är NASA:s bild på jorden manipulerad med ett bildbehandlingsprogram” betyder egentligen ”jag förstår inte komplexiteten i planetfotografering” men antas betyda ”jorden är platt”.

”Massor av människors vittnesmål av detta oförklarliga flygande objekt stämmer överens med varandra” betyder egentligen (t.ex.) ”många människor kan inte ge korrekta förklaringar till de fenomen de bevittnar” men antas betyda ”rymdgubbar är på besök på jorden från ett avlägset solsystem”.

”Varför rasade WTC:s tvillingtorn som de gjorde” betyder egentligen ”hur de än rasar kommer jag att vända det emot den officiella förklaringen bakom raset” men antas betyda ”ingen annan än den amerikanska regeringen kan ha orkestrerat förstörandet av byggnaderna”.

Oavsett om det handlar om guds existens, jordens form eller UFO:n så kommer anhängaren att byta standard när han kommer in på den konspirationsteori han själv vurmar för. Det är vurmandet som får i övrigt intelligenta människor att omge sig av korkade resonemang. Nästan ingen rationell människa kommer att koppla (det korrekta) påståendet att vi inte vet vad som finns på månens baksida till slutsatsen att det bor enhörningar där, och nästan ingen rationell människa anser att ett bedyrande av hur lite vi vet, stärker enhörningshypotesen.

Men är du kristen, kommer du älska skitargument i guds favör, och tror du att vi har besök av rymdvarelser, kommer du älska skitargument i deras favör. På den punkten är konspirationsteorier religion och religion konspirationsteorier.

Kategorier: UFO, Vetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips