Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Politiker ska företräda folket, inte sin religion!

2016-12-30

Idag skrev Kahin Ahmed en kort debattartikel som uttrycker missnöje över att en partikollega pratat illa om islam. Det handlar om Hanif Bali, som bl.a. sagt att ”profeten” Mohammed är pedofil. Ahmed inleder med att undra vad han ska säga till väljare som frågar hur han kan vara med i samma parti som Hanif Bali, vilket borde vara mycket lätt att besvara: Moderaterna betraktar inte Mohammed som helig – det är upp till var och en att uttrycka och stå för sina egna åsikter.

”När jag hörde vad hans sagt kände jag något som jag inte känt på mycket länge: jag skämdes för att vara moderat. Jag trodde jag var med i ett parti som stod upp för de mänskliga rättigheterna, inte ett vars företrädare kränker dem.”

Det finns inga mänskliga rättigheter som säger att man inte får kritisera, driva med, utmana eller håna religion. Tvärt om, FN:s deklaration om mänskliga rättigheter försvarar yttrandefriheten, och det är ytterst obehagligt när en politiker (!) skruvar på begreppen för att de ska passa sitt syfte. Politiker ska företräda folket, inte sin religion!

”Det är hemskt när en riksdagsledamot som själv har invandrarbakgrund utsätter en annan invandrargrupp för kränkningar istället för att ta fighten för skapande av ett inkluderingssamhälle och kampen mot främlingsfientliga krafter i samhället.”

Kahin Ahmed missar inte chansen att göra detta till en identitetspolitisk fråga. Eftersom Ahmed är invandrare och kränkt av Bali, kränker Bali invandrare! Men invandrare är inte en homogen grupp. Det finns gott om invandrare som förespråkar yttrandefrihet och åsiktsfrihet, och jag har bråkat med gott om svenskfödda som vill begränsa dessa. Ett inkluderande samhälle skapas inte av att alla underkastar sig den mest lättkränkte, däremot kan samhällets mest utsatta skyddas med hjälp av yttrandefrihet.

”Hanif Bali är oansvarig och gått över anständighets gräns när han förolämpat vår profet Mohamed, Guds frid och välsignelser vara över honom.”

Allvarligt talat, denna mening signalerar snarare att Kahin Ahmed är kränkt för att Hanif Bali har talat illa om om Ahmeds låtsaskompis. Det har man naturligtvis rätt att vara, men då behöver man faktiskt växa upp och rycka upp sig. Att man inte förmår att hantera sina egna känslor, betyder inte att man har rätt att kontrollera andras beteende, det betyder bara att man har egna problem att ta itu med!

”Jag hoppas att Hanif Bali skäms, och jag kräver att han ber om ursäkt.”

Jag hoppas att Moderaterna tar sitt förnuft till fånga och skickar Ahmed på kurs i demokrati. Att vara politiker är faktiskt ett viktigt jobb. Man ska kunna väcka en moderat politiker mitt i natten, och han ska, utan att blinka, försvara rätten att göra narr av ”profeten” Mohammed. Den rättigheten är precis lika självklar som rätten att vara muslim, och Kahin Ahmed gör sig förtjänt av sitt ämbete genom att visa att han förstår detta.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips