Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Problemet med tid

2023-06-08

För ett par år sedan skrev jag om problemen med avstånd som utomjordingar som besöker oss i flygande tefat måste bemästra för att lyckas komma hit. Det är samma problem som vi behöver brottas med för att komma iväg till Mars – det är ganska långt dit! Problemen blir ännu större om vi ska göra interstellära resor som tar oss till en planet bebodd av utomjordingar. Avståndet mellan jorden och Mars (55 miljoner kilometer) bleknar nämligen om man tittar på avståndet mellan jorden och t.ex. Betelgeuse (642,5 ljusår eller 6 biljarder kilometer), som i sin tur ligger ganska nära oss jämfört med andra objekt. Vår närmsta galaxgranne, Andromeda-galaxen, ligger 2,5 miljoner ljusår bort. Till detta har vi problemet med tid.

Den rymdvarelse som kanske sitter på en planet runt Betelgeuse och tänker att han ska ta reda på om det finns liv runt jorden, kommer behöva mycket tid för att få hit en sond, och få tillbaka svaret. Och sedan ännu mer tid för att själv ta sig dit. Han har förmodligen flera tusen års arbete att ta itu med.

Universum har funnits i 13,8 miljarder år. Människan har funnits i 200.000 år. Vi har sysslat med radio (alltså gett ifrån oss signaler som kan upptäckas) i 120 år. Vi har sysslat med rymdfart något kortare tid. Vår vän från Betelgeuse måste alltså påbörja ett flertusenårigt arbete för att hitta oss, så att sonden når oss under ett väldigt litet fönster. Sen måste vi som civilisation överleva den tid det tar för sonden att meddela Betelgeuse-varelsen om vår existens, och även den tid det tar för honom att resa hit!

Nej, vi behöver inte fundera på saken – UFO:n är helt enkelt inte främmande varelser från yttre rymden.

Och till detta har vi problemet med evolution, som jag tänkte be att få återkomma till.

Uppdatering 2023-06-11: Problemet med evolution.

Kategorier: UFO, Vetenskap

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips