Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.
2017-05-20
Den statliga myndigheten Svenska institutet (SI) har som uppgift att jobba med Sverigebilden utomlands, och en del av deras verksamhet är att låta olika personer företräda Sverige på deras Twitter-konto, @sweden. I skrivande stund följer jag kontot, och kontot följer mig tillbaka, vilket jag betraktar som ett högt betyg, eftersom vem man är, spelar roll här.
På Twitter är det ganska högt till tak för vad man får eller inte får säga, men det finns tydliga gränser. Milo Yiannopoulos är t.ex. inte välkommen att använda plattformen, på grund av att han ansågs hetsa mot människor, och helt enkelt skada plattformen. Många som är mindre inflytelserika kommer däremot undan med förtal, personliga påhopp och näthat. Ett verktyg som finns tillgängligt för den som vill skydda sig mot andra individer, är möjligheten att blockera personer från att interagera.
SI:s applicerade en blocklista, ett register på 14000 konton, som skyddade säkerhetsexperten Vian Tahir från näthat under veckan då hon styrde SI:s konto, och därmed uppstod en intressekonflikt mellan Tahirs rätt att slippa interagera med sina plågoandar och många oskyldiga skattebetalares rätt att interagera med det institut de finansierar. Och det är så långt som svensk public service-media går i sin rapportering.
SVT 2017-05-16: Sveriges officiella Twitter-konto har blockerat Israels ambassadör
SVT 2017-05-16: Svenska institutet tar bort blocklista från Twitter efter kritik
SR 2017-05-17: …Svenska Institutet JO-anmält för blockering av Twitter-konto…
Blocklistan i fråga, som är en offentlig handling, påstås innehålla t.ex. personer som är ”högerextrema” eller har en ”nynazistisk inriktning”, vilket givetvis väcker mångas nyfikenhet. Att listan är en offentlig handling, betyder inte att man har rätt att återpublicera den hur som helst, men lika säkert som att solen går upp, kommer en digital lista av denna karaktär att läcka ut på nätet. Och mycket riktigt har det skett.
Så nu kan vem som helst se vilka som kanske är ”högerextrema” eller har en ”nynazistisk inriktning”. Microsofts grundare Bill Gates, journalisterna Dave Rubin och Tim Pool, biologen Richard Dawkins, artisten John Houdi och den centerpartistiska riksdagsledamoten Johan Hedin är några exempel. Personuppgiftslagen innehåller både påbud och förbud som gäller när den här typen av data hanteras, och syftar bl.a. till att undvika att sådana här uthängningar sker. Det kan faktiskt vara så att både John Houdi och Johan Hedin är brottsoffer i och med den uthängning som blivit konsekvensen av svenskt myndighetsslarv. Jag vet inte, men jag skulle vilja höra om det i public service.
2017-05-23: Svensk godtrogenhet är inte kvalitet
Kategorier: Public Service
Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!
Lämna ett svar