Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Rasförräderi, Hans Reuterskiöld‏?

2017-08-21

Ibland blir man verkligen ledsen på riktigt. Hans Reuterskiöld‏ (kommunikatör för fackförbundet Sveriges Farmaceuter) skrev ett sånt där ryggdunkartweet som omdömeslösa män med makt gärna gör, men Reuterskiöld‏ var kanske osedvanligt tanklös i sitt budskap. Om Hanif Bali skrev han idag:

Är Hanif Bali bloggosfärens motsvarighet till Jackie Arklöv?

Jackie Arklöv är alltså uttalad nazistsympatisör och en av dömda för Malexandermorden. Vad i hela världen är det som gör att Reuterskiöld‏ kommer på att dra paralleller mellan Arklöv och Bali? Hudfärgen såklart. Den som likt Hans Reuterskiöld‏ baserar sin uppfattning om vad man ska tycka och tänka på hudfärg, hamnar i ständig konflikt mellan sina föreställningar och sina observationer.

Bali har förresten, på grund av sin hudfärg, avkrävts tacksamhet för sin vistelse i Sverige – rasism är inte så ovanligt som man vill tro. Bali ringde Reuterskiöld‏, vilket Reuterskiöld‏ kommenterar offentligt i en mening som dryper av härskartekniker:

Du lät gråtfärdig i telefon, men det kanske är ditt normalläge, och bad om ursäkt om du blivit ledsen och erbjöd mig ta bort tweeten.

Och genom att påstå att han bett om ursäkt, tänker han nog att dels att saken ska vara utagerad och dels att han inte ska behöva be om ursäkt. Jag kanske är naiv, men jag tror verkligen att Reuterskiöld‏ själv skulle förfärats om det var han som betraktade denna konversation utifrån, men han har visat sig oförmögen att förstå när han själv gått över gränsen. Eller så har han helt enkelt en dålig människosyn.

Uppdatering: Senare samma dag, kl. 19:59, publicerade Hans Reuterskiöld en ursäkt på Twitter. Jag är frestad att säga att polletten tillslut trillade ner, men förmodligen har vi att göra med en blind höna som hittat ett korn, eftersom jag finner det mer troligt att Reuterskiöld var mer trogen sina åsikter innan han blev kritiserad för dem. Han tog även bort sin yrkesresumé från Twitter i samband med detta.

Uppdatering 2017-08-22: Idag meddelar Sveriges Farmaceuter att Hans Reuterskiöld tar tjänstledigt tillsvidare. Jag hoppas att detta inte är relaterat till att han framfört sina privata åsikter på Twitter.

Kategorier: Rasism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips