Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Rashid Musas analys om Järvafältet håller inte

2023-08-05

I torsdags uppstod ett gigantiskt slagsmål på Järvafältet då regimvänliga och regimkritiska rykte samman. Föreläsaren och skribenten Rashid Musa har lämnat en kort analys: Eritreaner är, precis som alla andra, politiska varelser, och det är inte konstigt att politiska läger drabbar samman. Det där fungerar som bäst för att relativisera några överförfriskade järnrörsutrustade Sverigedemokrater, men håller inte för den som vill förklara, än mindre ursäkta, våld. Man kan lika gärna säga att fotbollshuliganer är som alla andra, men så är det inte.

Förmodligen är inte Musa en så dålig analytiker som han vill göra gällande, det handlar snarare som den gamla vanliga rökridån som måste upp för att skydda en agenda. I verkligheten är det inte att politiska varelser slåss (och följaktligen att eritreaner slåss för att de är politiska varelser) som orsakade slagsmålet i torsdags. Eritreaners likhet med andra, är att det inte är marken under fötterna som påverkar åsikterna. Om du hittar en svensk som hatar judar, kan du inte flytta den svensken till Eritrea för att han ska bli förnuftig i frågan. Eritrea är ett land som lever med flera infekterade konflikter, ibland rent av väl motiverade konflikter, och i Sverige finns eritreaner från flera sidor i dessa.

I samma andetag påstår Musa att svensken generellt sett inte kan peka ut Eritrea på kartan, vilket förvånar mig. Är det något jag vet om svensk skola, så är det blindkartorna. Europeiska huvudstäder och utomeuropeiska länder, har vi tragglat med i månader. Att hitta en svensk som klarar att peka ut USA:s stater på en blindkarta är en utmaning som heter duga. Vi kan Texas, antingen för att vi ägde en TI-99/4 eller för att vi tittade på Dallas när vi var unga. Annars är det mest Kalifornien och Florida vi har koll på (möjligt undantaget en och annan som nördat ner sig i inbördeskriget). Men Eritrea kan vi peka ut. Vi har inte bara läst geografi i skolan, vi fick en daglig nyhetsrapportering från Afrikas alla hörn under hela 1980-talet. Rashid Musa är inte unikt begåvad som kan peka ut Sveriges landskap, gemene svensk klarar garanterat flera afrikanska länder än amerikanska delstater.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips