Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Rätten att tänka fritt är något vi måste leva med

2016-03-16

Låt säga att det inte är rimligt att man kritiseras på grund av sådant man själv inte kan styra över, som t.ex. sin hudfärg eller sin ursprung. Låt även säga att rasism egentligen inte handlar om raser, utan om just kultur och ursprung. Det följer till att det vore orimligt att leverera kritik mot en person, baserat på hennes hudfärg, och att göra så, vore rasism. Man rår inte för sin hudfärg. Eller sitt ursprung.

Till viss grad, rår man inte heller för sin religion. Någon kanske har blivit indoktrinerad i en religion, någon annan (som t.ex. jag) kanske har upptäckt skepticismen, vilket obönhörligen förpassar en till ateismen. Som skeptiker är det hopplöst svårt att hålla grundlösa orimligheter för sanningar.

Om skeptikern blir konfronterad med bevis för Guds existens, så kan hon adaptera sina föreställningar och rationalisera sina val om att adaptera (eller inte adaptera) dem. Religiös tro är idéer, och dessa kan tyckas alltid vara föremål för kritik.

Det borde alltså vara fritt fram att kritisera troende som rationaliserar sin tro, men här finns en annan dimension av vad man kan ”rå för”. I Afghanistan och Pakistan är 99% respektive 84% anhängare av sharia, och av dessa anhängare anser 79% respektive 76% att detta innefattar dödsstraff för apostasi. I Egypten och Jordanien är 74% respektive 71% anhängare av sharia, och av dem anser över 80% att det innefattar dödsstraff för apostasi. Så även om religion är idéer, är det inte alltid frivilliga idéer (vilket kan förklara varför så många människor tror så otroligt dumma saker).

Jag vill gärna tro att vi står på rätt sida i Sverige, och att vi här ensidigt anser att om någon blir trakasserad eller hotad för att hon överger sin religion, för att hon kritiserar religiösa idéer eller utmanar religiösa dogmer, så är det förövaren – inte fritänkaren – som är problemet. På samma sätt som vi uppmuntrar rätten att bära slöja, uppmuntrar vi också individens rätt att inte göra det. Man får vara med vem man vill vara, man får kritisera alla idéer och föreställningar – religiösa eller ej.

Glöm inte göra en karikatyr av ”profeten” Muhammed på Everybody Draw Muhammed Day!

Kategorier: Uncategorized

46 svar till “Rätten att tänka fritt är något vi måste leva med”

 1. Lokatt skriver:

  Mer och mer inser jag vilket fantastiskt land jag råkat födas i, jippi!
  Jag slipper allt religiöst tvång, jag slipper bli omskuren, slipper oskuldskontroll, jag slipper vanemässig våldtäkt av min fyrtio år äldre illaluktande gubbstruttmake. Jag har rätt att göra abort.
  Jag tvingas inte tro på dödsidiotier om gudar och annat mördande strunt.
  Vem fan ska man tacka. Men enormt stort tack ändå!
  – Beträffande "vi uppmuntrar rätten att bära slöja" så är jag inte en sekund med på den båten. Inte alls.
  Jag hatar huvudkluten (som inte är en "slöja"), den är en fysisk och framförallt psykisk strypsnara.
  Jag har heller inte någon som helst "respekt" för religioner. Inte en enda en.

 2. Lokatt skriver:

  Sverige "har ramlat ner till plats nummer tio" hörde jag just i denna sekund på radion angående vilket land som är "det lyckligaste". Inte ett dugg överraskande, nu när vi ska förföljas ända in på toaletten och n under köksfläkten och ut på rökrutan av energiska moralpoliser som påstår att de är "allergiska" mot all sorts tobak, även andras snus.
  Vilket land som är nummer ett?
  Jo det land vars ovanligt älskade och aktade drottning gärna offentligt tar sig ett bloss eller två. Just det, Danmark.
  Jag har i och för sig slutat röka för tio år sedan (och det var inte första gången) men nu fanden tror jag att jag ska börja röka cigarr, så som i alla fall förr de dokumenterat lyckliga danska damerna gjorde.

 3. ”Rätten att tänka fritt är något vi måste leva med”
  Låter som något som beklagas…?

  När det gäller hudfärg, kultur och ursprung; Ska naturligtvis inte kritiseras. Men kan väl beklagas när man vet vilka negativa följder (fördomsfullt eller inte) de får för individen när den lämnar sin hemvist.

  Religionstillhörighet (praktiserande, missionerande) ska i alla sammanhang kritiseras aven när den etablerats via modersmjölken. Religion är den (single) villfarelse som skadat mänskligheten värst emedan den korrumperar människans ”sanningsgener”. Kan man ljuga om Gud kan man tänja på sanningen lite varstans. Mock & Ridicule.

  Den som inte ljuger medvetet om gud utan ”vet” att han finns ska rådas psykiatrisk vård. Eventuellt behandlas med tvång.

  En ateist som förblir ateist när Gud har uppenbarat sig ska naturligtvis utsättas för Mock & Ridicule och eventuellt tvångsvårdas. Uppenbarelser ska dock inte vara historiska och ska gå att ”ta på”. Tafsa på Gud! Han ska också göra en fullskalig skolbespisning för alla barn med bara en firre. Och inte en tonfisk inte!

  Sharia är ett påbud i och en följd av islam. En islamist som dödar en otrogen ska själv dödas av ett civilt sekulärt rättssamhälle. Gäller att vara uppmärksam på nu när afghaner kommit till Sverige. Livstid här bara tyvärr.

  Ingen ska ha rätt att offentligt dölja sin identitet bakom en slöja, mask eller annan maskering. Heltäckning med bara ögonspringor tillåtet i arktisk kyla men inte i tunnelbanan. Kvinnors hår får täckas. Kan vara en chic syn. Synd förstås om håret är vackert. Kvinnan vill genom täckning betona att hon är en sexvarelse. OK då!

 4. Anders Hesselbom skriver:

  Kultur är lika öppet för kritik som religion. Om du frågar mig.

 5. Naturligtvis. Åkte med i bara farten 😉

 6. Lokatt skriver:

  Hörde en rolig tant, finlandssvenska? i radion i morse, apropå förföljelse av rökare. Hon menade att rökarna ändå är rätt bra för samhället, de dör i förtid och belastar därmed inte den dyra åldringsvården, samt inte minst, lämnar då ifrån sig sin eftertraktade bostad till den som bättre behöver den. Rökaren bidrar med stora skatteintäkter till staten som den kan använda till överlevande.
  Just det.

 7. Lokatt skriver:

  Sen grubblar jag över en tidningsuppgift: "Trettio tusen svenskar drabbas varje år av lungcancer, även ickerökare".
  – "Även ickerökare".?
  Numera röker folk ju nästan inte alls jämfört med t ex på 60 och 70-talet då alla rökte precis överallt och det var helt okej, "Känt folk röker Kent" och så.
  Jag undrar hur statistiken ser ut. Lungcancerfallen måste ha rasat dramatiskt. Har de alltså det? Eller nej? Varför inte i så fall?
  Kanske är man lika vilseledande om detta som när hiv och aids dök upp, man skrämde mig och alla andra med att precis exakt vem som helst, t ex pussande tonåringar kunde drabbas av döden.
  Att man kunde vara mycket säker och sova helt lugnt på nätterna – om man inte var manlig homosexuell eller sprutnarkoman – var det ingen som berättade.

 8. Jocke Mejsel skriver:

  Dagliga blasfemier anser jag vara karaktärsdanande 😉 Dock väljer jag att utföra dessa i hemmet. 3:-)>
  Att jag utför dessa handlingar i hemmet är ingen hemlighet, ändå blir ingen upprörd. Tydligen är det stor skillnad mellan att veta att jag utför dessa handlingar, och att se mig utföra dem.

 9. Jocke Mejsel skriver:

  Det brukar heta att "kvinnor själva väljer" att bära slöja… som om Abrahams gud lämnar utrymme för eget tyckande eller är öppen för förhandling i sådana frågor.

 10. År det rimligt att tro att de här idioterna fungerar fullständigt rationellt utanför dopen? Som till exempel lärare? Läkare?

  http://na.se/nyheter/hallsberg/1.3677231-tid-for-nya-dop-nar-mandeerna-tar-over-pingstkyrkan?ref=yfp

 11. Heder åt den f.d. Kulturministern!

  Aftonbladet Humanisterna m.fl. hopplöst på efterkälken och deras verklighetsförfalskning i invandrarfrågan (genom självcensur och rasistbeskyllningar av realister) exponerad.

  Lena Adelsohn Liljeroth framhåller att hon inte är rasist för att hon av intresse ibland går in på Avpixlat, liksom det inte gör henne till kommunist om hon någon gång läser Proletären.

  Hennes höga hårfäste röjer att hon tänker intelligent. (Tips: Genväg till personbedömning).

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6394462

 12. Lokatt skriver:

  Håller helt med!
  En gång under studietiden fick jag lära mig att om man ville veta hur ett företag eller liknande EGENTLIGEN fungerade, vad folk egentligen ärligt tyckte, skulle man vända sig till en pensionerad medarbetare. Rätt självklart egentligen.

 13. Lokatt skriver:

  Nu mördar mördarna igen för fullt, just nu bomber på flera platser i Bryssel. Slog på teven. CNN är redan på plats, BBC också. Men på teve 4 får man fortsatt höra världens dummaste reklam mala på med bebisröst: "…Min redan nu lena hud smörjer jag in med halstabletten Strepsils så blir den ännu lenare …
  Sverige är efterblivet.

 14. "Våra tankar går till alla drabbade av islamismens terror".

  Så skriver Patrik Lindenfors på Humanistbloggen idag.

  Varför skriver han skyndsamt överhuvudtaget? Av medkänsla? Jag dristar mig att tro att hans "islamismen" istället för "islam" är den verkliga anledningen till inlägget.

  Feghet kamouflerad av outdated politiskt korrekthet. Bah!

 15. Lokatt skriver:

  Idag ringde en upprörd invandrad man med ganska stark brytning Irak? till den egensinnige provokatören (obs eufemism)Täppas Fogelberg i Ring P1 och sa ett sanningens ord:
  "Varför visar inte normala muslimer sin avsky för dessa terroristdåd, varför ropar inte imamer i moskéerna till alla som har öron att höra att islam är fredlig, att svenska muslimer inte på något sätt vill sammanblandas med dessa bestialiska mördare? Istället hörs bara tystnad. Och den som tiger samtycker." (ungefärligt återgivet).
  En ytterst, ytterst angelägen fråga som måste besvaras men som ingen etablerad tycks våga ställa. Och från de snälla och vanliga svensson-muslimerna som sagt gravens tystnad.

 16. Lokatt skriver:

  När jag grävde bland mina papper (jag dödstädar lite…) hittade jag mitt uppsägningsbrev från för några år sedan, där jag förklarar att jag inte längre vill vara medlem i Humanisterna.
  Jag skriver att jag är besviken på föreningens hållning, jag gick med för att jag trodde att Humanisterna främst ville bekämpa religioner och all vidskepelse, men att jag uppfattat en obegriplig förståelse för och tilllåtande inställning till islam, en hållning som inte alls passar mig.

  Ett annat skäl var att jag inte kunde sympatisera med föreningens propagandistiska hållning angående homosexualitet, man uppmanades att gå med i Prideparad m.m.
  Jag skrev att jag även är med i en sammanslutning som gäller värnande om djur, djurskydd, men att jag inte aktivt skulle försöka värva djurskyddare hos Humanisterna, hos dem ville jag ju diskutera (och bekämpa) religiösa villfarelser, hade jag velat kämpa för bögars rättigheter hade jag förstås gått med i en helt annan sorts förening(också).
  När jag läser mitt brev känner jag en viss belåtenhet 🙂
  För det verkar vara slut med med bögpropagandan på Humanistbloggen, he he…
  Inte undra på att några blev förbannade och att jag som fristående kommentator hängde väldigt löst, tills Patrik hittade ett tvivelaktigt skäl för att kicka ut mig från diskussionsforumet. 😉

 17. Lokatt skriver:

  Ja. "Islams" terror ska det vara.

 18. Lokatt skriver:

  Anders,
  Jag såg "The Hunt". Fantastisk film! Hur man kan filma så skickligt (och vackert) är obegripligt. Den måste ha fått priser.
  Det enda som störde mig var att musiken -ibland- var påträngande, det finns väl ändå inga symfoniorkestrar ute i djungeln..?
  Det var så hemskt när späckhuggarna dränkte valmammans unge att jag måste snabbspola, gråååt 🙁

 19. Anders Hesselbom skriver:

  Otroligt att man kan genomföra något sådant…

 20. Nu har Bull sällat sig till Bill på Humansistbloggen:

  "Medmänsklighet, demokrati, rättsstat, utbildning, mänskliga rättigheter, förnuftsinriktad upplysning är idéer som bekämpar terrorismens fundament och göra att terroristernas ideologier blir irrelevanta."

  Irrelevant naivt trams som vanligt från Gustafsson. Hur skulle det vara om Humanisterna gjorde ett upprop för att rekrytera krigare till att bekämpa IS? Och en pengainsamling till resor och vapen för rekryterna? I stället för att impotent sitta på sidolinjerna och rabbla honnörsord.

 21. Lokatt skriver:

  Det verkar som om den intressanta DOX-dokumentären "Kvinnan som blev taliban" gått alla förbi? Synd.
  Nu i Anna Sundberg-tider är den också extra aktuell.
  För den som missat: En uppenbart störd , ganska vacker, mycket social och i sitt arbete framgångsrik kanadensisk kvinna, säger öppet
  "Jag har alltid använt droger, sen drack jag också, enormt, varje kväll. Men Jesus räddade mig."
  Hon har ett stort blinkande kors hemma på väggen, men efter World Trade Center-händelsen hängde den plötsligt lite på sned. Då förstod hon att hon måste bli muslim och såg som sitt kall att förklara (och försvara)muslimernas våldsamhet. Hon reste till Mellanöstern och … lång och intressant historia, som naturligtvis slutar mycket tragiskt.
  Rekommenderas.

 22. Lokatt skriver:

  O, heliga enfald..

 23. Säsongstart: Stina om Åsa Waldau, "Kristi brud" på 1:an 16:00.

 24. Lokatt skriver:

  Björn
  Jag började titta, och insåg att det här hade jag sett förut. Men fortsatte ändå en stund. Brudens sätt att slingra sig från frågor, och framförallt intervjuarens ödmjuka sätt att inte bita sig fast och kräva klarhet gjorde att jag inte stod ut. För mig är Åsa Waldau en beräknande, psykiskt allvarligt skadad person. "Bokstavstroende", hur kan man bara. Hennes flamsiga, känslolösa sätt att visa runt i hennes nyligen mördade (jo, det anser jag absolut) systers hem, då när det begav sig för många år sedan, hennes "bröllopsparty" med väninnorna då hon firade att hon gifte sig med Jesus … Too much.

 25. Kan bara hålla med. Jag undrar hur andra troende av olika riktningar tänker. Skäms de lite över sina liknande uppträdanden och övertygelser? Hur sjutton kan man lita på NÅGON som tror på Gud? Kan inte latent galenskap som MÅSTE ligga på lur bryta ut?
  Har inte nuvarande terrorister i ett tidigare skede varit representanter för den snälla, tysta majoriteten? Är det till exempel inte troligare att en "snäll" muslim utvecklas till en terrorist än till en from ateist med tanke på vilken handledning koranen tillhandahåller? Kan vi lite på en kristen lärare att leda vara barn i skolan? Nej, nej, nej!

 26. "LITA" på var det vi inte kunde göra!

  Trots att jag har upplyst keyboard 😉

 27. Samtal mellan Expo och Avpixlat med anledning av den f.d. Kulturministerns upplysning att hon läser Avpixlat

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6396353

 28. Djokovic gör en pudel. Politisk korrekthet genomsyrar välden. På bekostnad av sanningen? På samma sätt som vi tolererar religioner. Mock & Ridicule inte politiskt korrekt? Ur led är världen fortfarande. Jag börjar tro på Trump. Clinton är oduglig.

  http://www.bbc.com/sport/tennis/35888159

  http://www.bbc.com/sport/tennis/35888159

 29. Lokatt skriver:

  Skryt! 😉
  Min dator drivs med vev. Nä, skojja bara..

 30. Lokatt skriver:

  Om någon har fem minuter över i kväll skärtorsdag (bokstavligen endast 5 min) så titta på "Glenn the Great Runner" i tvåan 20.55. Den tecknade kortfilmen har vunnit pris, härlig humor där jag tror en hel del damer känner igen symboliken ha ha!:-)

 31. Lokatt skriver:

  Plågsam intervju vid sjukhussängen, SNN med mycket ung flicka italienska? inslagen i bandage, bara ögonen och munnen syntes. På frågan om vad hon tänkte om mördarbombarna sa hon:
  "I think they are sad people. Sad people who meet other sad people, who all want everybody else to be as sad as them".
  Innan dess sa hon: "Jag vet inte vad som hänt dem under deras uppväxt, men den måste har varit sorglig".
  Fruktansvärt när hon beskrev hur hon stod i incheckningskön, hon såg att precis bakom henne stod en mamma "with a newborn baby" som hon höll på armen,med andra handen höll hon i barnvagnen.
  Sen small det.
  Flickan slog i golvet, sen kunde hon resa sig och springa ut, med brinnande händer ..

 32. Lokatt skriver:

  Det skulle stå CNN.

 33. Lokatt skriver:

  Jag har absolut inget förbarmande med dessa missfoster. Jag önskar dem alla en snabb död, så fort som möjligt,mördarna, vapenleverantörerna , spanarna, alla inblandade.
  Ingen begravning, tippning i havet från flygplan som med deras store ledare. Jag verkligen hatar dem.

 34. Lokatt skriver:

  Dagens (påskdagen) Rockyteckning i DN är härligt blasfemisk:

  Rocky o glassätande kompisen står o tittar på Den lidande Jesus på Korset (med snabelliknande kroknäsa och tungan uthängande).
  Rocky:
  -Jesus, hette han Kristus i efternamn eller?
  Kompisen:
  – Jesus Kristus … Låter taget.

 35. Om jag startar en religiös rörelse med kannibalism som heligt huvudtema (mera mat åt alla, inga begravningar och snabbare kontroll av överbefolkningen) men själv av inte äter just människor, så är jag faktiskt ansvarig för vad som görs i min kyrkas/religions namn. Det är ställt utom allt tvivel. Alltså är Islam ansvarig för vad som görs enligt instruktionsbokens text. De som påstår annat är tappade i golvet som barn. Om en religion ger otrevliga incitament, så kan ingen i religionen tvätta händerna med:"Titta….jag har inte gjort något." Men det är möjligt att det krävs övermänskligt förstånd att begripa detta.

 36. Lokatt skriver:

  Kristian
  De som dyrkar islam är ansvarig för vad som står där. Den vänliga, vanliga muslimen som påstår att det som står i den heliga koranen är sant och rätt, den är medskyldig till alla otrevliga incitament enligt instruktionsbokens text.
  Hjälper inte en sekund med "jag har inte gjort något".

 37. Lokatt skriver:

  Anders
  Jag såg att du skrivit ngt på humbloggen som visst inte föll i god jord?
  Detta:
  "Marcus Birro skriver rätt tänkvärda ord:
  http://marcusbirro.se/med-islam-trader-nya-villkor-in/"

  Jag blev intresserad av vad det kunde vara, men jag kommer inte in på den adressen, får meddelandet "Sorry, but …"
  Om det inte är för krångligt och tidsödande för dig, kan du klistra in adressen här på något vis, öppnings- och läsbar?
  – Annars strunta i!

 38. Lokatt skriver:

  Kortfilmen är faktiskt ännu kortare , den är på (lite mer än) en (1) minut. 🙂

 39. Anders Hesselbom skriver:

  Du klipper och klistrar nog bara fel. Testa att klicka här: http://marcusbirro.se/med-islam-trader-nya-villkor-in/

 40. Lokatt skriver:

  Nu gick det bra, tack.

 41. Lokatt skriver:

  Birro har ju rätt, beträffande "vår" hållning till islam. Ett obegripligt fjäskande, jag förstår inte alls vad det i själva verket handlar om, vad det beror på. Från första stund har denna religion behandlats som en lite eljest och multihandikappad stenrik släkting, som man hoppas få ärva.
  Sen att Birro "tror på Gud", tja det kan han väl inte hjälpa, antar jag.
  Jag är inte så insatt, men visst har han väl varit svårt alkoholiserad men blivit räddad av Jesus? Ja jösses. Måste ändå vara en stor lättnad för omgivningen att han inte längre super (ihjäl sig).

 42. Lokatt skriver:

  Jag såg en dokumentär, rejält tillrättalagd, om unga fängelsekunder, "Min livstid".
  Fick riktigt dålig smak i munnen framförallt inför beskrivningen av den unga "kickern", en flicka som redan som trettonåring syddes in bakom galler och höga murar efter att ha misshandlat folk, begått stölder, rån och inbrott.
  Hon berättade med indignerad min att just till skolavslutningen kom polisen och hämtade henne, "precis när man hade bestämt sig för att sluta med det där!" Hon hade skolkat sig igenom skolan, och gick ut sexan (kan ha varit sjunde läsåret, jag är osäker på hur det var).
  Idag är hon en mycket ung kommunalpolitiker för, håll i er nu, Miljöpartiet.
  Alla bitar föll åter på plats med en smäll, jag behöver inte längre grubbla över märkliga politikers underliga beslut.
  Flickan som knappt alls gått i skolan fick snart veta att hon kunde komma in på högskolan ändå, hennes livserfarenhet kunde jämställas med studier (!) och hon var nu "ejengklien" studerad minsann. Gaah.

 43. Lokatt skriver:

  Vi måste ha fått Alexandra Pascalidou för våra synders skull. Idag ringde en mycket påläst dam som inte lät sig avbrytas av Pascalidous ständiga försök med olika knep och slag under bältet, den kunniga och bestämda damen sa så kloka och vettiga saker så att jag i andanom ritade ett kors i taket. Det gällde islam och våldsuppmaningarna i koranen, som hon ansåg att man ska läsa. Pascalidous "Ja men våld finns ju i alla religioner, "öga för öga och tand mot tand (sic) till exempel"…
  Till slut drog P. fram den stora kanonen ur rockärmen (trodde hon), och sa försmädligt: "Och vad jobbar du med då, är du teolog eller?"
  Damen:
  "Jag är adjunkt i religion och historia"
  Tablå.
  Denna stronga och välartikulerade dam, Britt någonting, har min stora beundran.

 44. Lokatt skriver:

  Den här märkliga diskussionen med kristdemokraten, angående ateismens död och så, har den nånting med första april att göra…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips