Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Ray Comfort bevisar att Gud finns

2016-10-23

Evangelisten Ray Comfort har gjort en video där han förklarar för troende hur Guds existens kan bevisas. Så här går det till:

Vi vet att byggnadsarbetare finns eftersom vi ser byggnader. Byggnader bygger inte sig själva. Samma enkla princip och logik gäller för målningar och målare. När man ser en målning, så förstår man att det finns en målare, eftersom man vet att målningar inte målar sig själva. Det är omöjligt att en tavla målar sig själv eller att en byggnad bygger sig själv. Därför är byggnaden ett bevis för att det finns en byggare och målningen ett bevis för att det finns en målare. Och skapelsen är ett bevis för att det finns en skapare. Skapelsen eller naturen kan inte finnas utan en skapare.

Olika ting som utgör den naturliga världen har olika ursprung. En människa är en biologisk varelse som härstammar från sina förfäder, vilket skiljer sig från ett bergs ursprung. Men i slutändan är både människan, bergen och allt annat på jorden, konsekvenser av den stora smällen. Så vem eller vad orsakade det? För att undersöka Comforts resonemang så kan vi säga att Gud är denna upphovsman.

Tanken att en tavlas ursprung skulle säga något om en människas ursprung haltar ändå, eftersom det är skillnad på en prime mover (alltså en ”igångsättare”) och ett handgripligt skapande av ett individuellt ting. Comforts resonemang håller inte ens för den som tror att jorden och människorna är skapade i sin nuvarande form för 6000 år sedan, då inte ens det följer till att någon idag levande individ är skapad i sin nuvarande form, likt en tavla. Här hade Ray Comfort haft en fördel om han inte hade sovit bort sexualundervisningen i skolan, eller om han åtminstone själv hade haft barn.

Vidare väcker resonemanget frågan om vem som skapade Gud. Om vi antar att vi på något vis verkligen är skapade av Gud, så är inte Gud en förklaring, utan ytterligare ett fenomen som kräver en förklaring. Gud skulle kunna vara skapad i sin nuvarande form (vilket av förklarliga skäl skapar ytterligare problem) eller så har han utvecklats från enklare varelser… Inget känns speciellt tillfredsställande ur ett intellektuellt perspektiv, och givet att Gud är en grundlös hypotes, luktar det pseudovetenskap lång väg (begging the question). Så hur löser Ray Comfort detta? Gud är evig.

Igen, det här är inte en lösning, utan ytterligare ett grundlöst påstående. Ett grundlöst påstående som presenteras som en blixt från klar himmel, antingen från någon sitter på hemlig evidens eller någon som är mer intresserad av sin bias än verklighetens beskaffenhet. Men hur kan man vara ”evig” i en verklighet där tiden är linjär? Ett väsens eviga existens har en oändlig tid bakom sig vid vårt skapelsetillfälle, och har en oändlig tid framför sig efter vår bortgång, samt en omotiverad tidpunkt för att konstruera oss, sina undersåtar. Vi har alltså, igen, att göra med ett grundlöst påstående som väcker fler frågor än det besvarar. Comfort gör således inte något vidare bra jobb i sin video, och förmodligen besvärar det honom, då videons slutsats kokar ner till ett argument som tar avstamp i konstruerade karaktärsdrag som tillskrivs ”ateisten”.

En ateist kan inte finna Gud av samma skäl som en tjuv inte kan finna en polis – de vill inte finna Gud, eftersom Guds existens skulle säga dem att de är ansvariga för sina handlingar.

Den mest uppenbara konsekvensen av att vi är skapade av Gud, skulle vara att det är Gud som är ansvariga för våra handlingar. Den mest uppenbara konsekvensen av att vi är naturliga varelser som utvecklats utan gudomlig tillsyn, är att vi själva ansvarar för våra gärningar inför våra medmänniskor. Ondskans problem är inte ett problem för den som har kännedom om vårt ursprung – det är endast ett problem för den som, mot bättre vetande, tillskriver detta ursprung till Gud.

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips