Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Religionsskeptiker och kristendomshatare?

2012-12-15

Hej! 

Efter att ha hört dig på Människor och tro undrar jag om du ser någon skillnad på begreppen religionsskeptiker och kristendomshatare? Det finns många som är det senare men hellre rubricerar sig som det förra. 

Sedan undrar jag om du har någon referens på att utbildning om religion minskar religiositeten hos enskilda individet, det var ett samband jag hört nämnas förut men aldrig sett någon referens på, men du har kanske koll på det? Man säger ju inte saker som fakta om det inte är fakta? 

Sedan tror jag att din farhåga att avslutningar i kyrkan skulle påverka barnen att bli kristendomspositiva är starkt överdrivna. Har har inte hört en enda som minns dessa skolavslutningar som om de hade någon som helst betydelse för deras livsåskådning under uppväxten eller som vuxna (själv född under andra halvan av -70talet, varit med om skolavslutningar i kyrkan under hhögstadiet, men inte under låg-och mellanstadiet). Oron är knappast befogad utifrån verkligeheten, känns teoretiskt möjligt, men har det någonsin dykt upp någon  i din omgivning som påverkats? 

Hälsningar, Gunhild

Hej Gunhild,

Tack för ditt mail, och tack för att du lyssnade!

Ja, orden religionsskeptiker och kristendomshatare bär olika betydelse. Jag jag själv varit kristen i större delen av mitt liv, och hyser inga agg. Mina föräldrar är också kristna. Det gäller att man ska respektera varandras olikheter. Kanske har du rätt om att många som hatar kristendom sätter ett annat namn på det, jag vet inte.

Här kan du läsa om undersökningen du frågade efter, och klicka dig vidare till källan.

Din sista fråga är egentligen två olika. Varför vill jag ha en objektiv syn, och är kristendomen smittsam. Det första går att motivera utan det andra, men jag stöder mig på Dawkins påstående om att de memer som grupperas med föreställningar om kärlek och evigt liv kan vara lockande för den som inte utvecklat kritiskt tänkande.

Med vänlig hälsning,
Anders Hesselbom

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips