Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Reza Aslan vinklar till det rejält

2014-10-08

Vi har nyligen sett religionsvetaren Reza Aslan göra mos av Bill Maher i CNN, vilket The Young Turks kommenterar här. Maher har påstått att många muslimer delar en uppfattningen med Islamska Staten att uttryck för vissa avvikande uppfattningar gör att man förtjänar döden, något som givetvis bör kommenteras. Min kommentar handlar om politisk islam, och berör inte den vetenskapliga sidan. Aslan är en mycket kunnig person, men demonstrerar själv sin bias när han bemöter Mahers påståenden. Hemant Mehta publicerar på sin blogg en artikel författad av Muhammad Syed och Sarah Haider som förhåller sig till Aslans kritik som riktas mot Maher, och ett par av punkterna är så pass anmärkningsvärda att det är svårt att bortse ifrån Aslans religiösa bias.

Vid 1:36 hävdar Aslan att kvinnlig omskärelse inte är ett muslimskt problem, utan ett afrikanskt problem. Aslan styrker detta genom att hänvisa till kristna länder i Afrika där kvinnlig omskärelse förekommer. Eritrea har fler kristna invånare än muslimska, och där finns stora problem. Även i Etiopien finns större procentuell andel könsstympade kvinnor än det finns muslimer. Till Aslans försvar, så är problemet mer väldokumenterat i Afrika (Unicef), men Syed och Haider påpekar att fenomenet även förekommer utanför, med stöd av Hadith. Jag anser inte att stödet i Koranen behöver pekas ut, eftersom monoteistisk religion som inte förhåller sig till Koranen kan komma in i samma negativa religiösa och kulturella yttranden. Kvinnlig könsstympning förekommer i korrelation med bl.a. islam och kristendom, utan att den korrelationen är exklusiv. Men jag vill fria Afrika. Att påstå att detta fenomen är specifikt afrikanskt är helt enkelt fel. Att påstå att problemet inte har med islam att göra är också fel, även om man erkänner faktumet att problemet inte är exklusivt kopplat till islam.

Aslan upprepar ett par gånger att muslimska länder har valt sju kvinnor som statsöverhuvud, först vid 2:24, vilket givetvis är utmärkt. Syed och Haider anser att det finns klaner som vill hålla maken inom familjen, vilket jag själv inte kan kommentera. Men i svaret (efter en motfråga) så kommer han in på att Indonesien, Malaysia, Bangladesh och Turkiet är ”fria och öppna samhällen för kvinnor” (dock inte Iran eller Saudiarabien), vilket avslöjar en kulturell skillnad mellan mig och Reza Aslan. Syed och Haider påminner om Indonesiens sharialagar, om Malaysia som har dubbla rättsystem, och så vidare.

Det råder inga tvivel om att Reza Aslan är skicklig, och han satte verkligen Bill Maher på plats. Men det är tyvärr lika tydligt att Aslan inte syftar till att framställa sin egen religion på ett objektivt sätt. Aslans insats var slagkraftig, men jag skulle vilja se ett klanderfritt bemötande av Mahers påstående om ”många muslimer”. Och till detta har vi den vetenskapliga sidan av religionen i fråga. För trots att Koranen inte betraktas som en vetenskaplig bok, så påstås informationen presenteras i ett format som liknar vetenskapliga referenser. Detta gäller både naturvetenskap och humaniora, men det är ett annat ämne.

Uppdatering 2014-10-13: Reza Aslan är ohederlig.

Kategorier: Uncategorized

37 svar till “Reza Aslan vinklar till det rejält”

 1. Det här är en sådan diskussion som skulle passa på Humanistbloggens sk intellektuella sida. Man vill där diskutera hur verkligheten skulle kunna se ut/vara i den bästa av världar, vilket alla högaktningsfullt skiter i, och helt bortse från den empiri, som världen i fråga verkligen uppvisar i resolut handling. Det som verkligen förbryllar är att elfenbenstonen växer sig högre och blir mer och mer isolerade från verkligheten, utan att invånarna där ens noterar händelseförloppet.

 2. Jag försökte en gång i tiden riva elfenbenstornen och förinta Andromeda, med känt spanskt riddarresultat. "Oo Sancho förstår Du inte min förtvivlade kamp" (Fritt citerat)

 3. Slutresultatet i Sverige blir att vi får en framtidsminister, som blev ihjälslagen på 1300-talet och var man på 1800-talet. Det seriösa har blivit så opragmatiskt och ovetenskapligt, att allt kan kallas seriöst, även skitsnack…

 4. Lokatt skriver:

  Framtidsministern… hih! Fast jag har hört att hon backar nu om det där med livet på trettonhundratalet.. Men så där blir det när man släpper fram miljöpartister! Det är lika bra vi vänjer oss vid New Age, samt Jesusdyrkan. Jag övar just nu med min pendel, den svänger häftigt när jag bara vickar pyttelite på handleden.

 5. Vilka frustrerade uttryck av ”sour grapes” Lööf och Björklund nu visar upp i valets eftermatch! Tala om elfenbenstorn. Deras egna väljare är emot vinster i välfärden vilket inte hindrar partiledarna att argumentera för dem. ”Bort med vinsterna” anser Lööf/Björklund är populism vilket de dumma väljarna måste förstå att det inte ska omsättas i praktisk handling. Det är nästan så man önskar nyval. Löfven – den gamle svetsaren – framstår som den enda statsmannen i församlingen.
  Brist på ”Statsmannakvaliteter” hos Juholt och Löfven var ju annars alliansens sätt att baktala kandidaterna. Påhejade av de politiska PK kommentatorerna! Bah!

 6. Så här skriver megaforskaren Patrik Lindenfors på Humanistbloggen idag:

  ”Vad gäller omskärelse så är jag just nu involverad i ett projekt för att försöka förstå hur det kunde uppstå och spridas.”

  Sedan fortsätter han med att ta bort skulden till ofoget från Islam genom att påvisa att omskärelse av kvinnor är äldre än islam. So what!!! Övningen är helt poänglös. Poängen är i stället att bekännarna till islam är de som idag i världen praktiserar FGM långt mer än några andra.

  Varför är den accentuerad i Islam? Svaret är att FGM passar underbart ihop med koranens – islams – uppfattning om kvinnans plats i hem och samhälle.

  FGM (i alla religioner/kulturer där det praktiseras) är männens oblyga försök att minska kvinnans lust och längtan till sexuellt umgänge och därför att förhindra otrohet när mannen av någon anledning är borta. Som bekant vill varken babianhanen eller (bara att bekänna) människohanen ta hand om andra hanars genuppsättning. Bättre att förebygga med FGM tyckte de tidigaste utövarna än att mörda kvinnan eller avkomma. Med sin förvridna logik tyckte de säkert att det var en human utveckling!

  Det är i islam som FGM korrelerar med dess guds instruktioner. Följaktligen är det nu en muslimsk försyndelse i första hand och islam ska kritiseras! De rudiment från för-kulturell tid som förekommer på annat håll, låt vara lika avskyvärda, är säkert lättare att komma åt.

 7. Tack Björn. Helt i linje med min teori om att praktisk verklighet alltid är mer påtaglig än teoretiskt filosoferi på Andromeda. Precis som att ungdomarna i Rinkeby ger blanka f-n i om Patrik har eventuellt rätt eller fel i teorin….Den kommer de aldrig i kontakt med….."Med bönder på bönders språk…..med lärde på latin."

 8. Man kan väl säga, att de okammade komentatorerna här, säger saker som aldrig kommer att tas i mun på Humanistbloggen. Elfenbenstorn tål helt enkelt inte dagsljus, inte klartext heller. Man får bara hoppas att Anders är tålig. Något guldkorn kan nog vaskas fram här….nu och då.

 9. Lokatt skriver:

  Jag slutar aldrig att förbluffas över Patrik Lindenfors ständiga ursäkter för islam. Jag förstår inte vad som är förklaringen till detta, är han köpt på något sätt? Har han lockats med i gatuvärvningens dahwa? Apropå dahwa, deras rekryteringsfilm om att dricka pappas sperma, i mjölkglas, var det äckligaste på länge, fifaan. Jag klarade inte att titta färdigt så jag missade den solklara kopplingen mellan pappsens spermadricka och Allahs storhet- I slutet som jag hoppade till, uppenbarade ju sig den självklara förklaringen till Allt. Vilka är det som går på det här? Det lär ska finnas en dahwa -rekryteringsberättelse som heter "Mannen i de röda kalsongerna". Sperma och kalsonger, oh, lockande!

 10. Lokatt skriver:

  Angående kvinnligt könsstympande så tror jag inte att det idag så mycket handlar om att hindra otrohet när husets herre är bortrest. Det handlar nog mest om en rädsla för att behöva bli jämförd, att någon annan man ska få chansen att uppenbara hur sexuell samvaro egentligen ska gå till. Med klitoris bortskuren och resten hopsytt är "kärleksakten" för kvinnan lika smärtsam och vidrig antingen det är Brad Pitt eller maken som plågas.

 11. Du har säkert rätt Lokatt. Jag bara tipsade forskare Lindenfors om en möjlig anledning långt bort i vårt våldsamma förflutna.

  (Fast idag känns det dumt att tala om våld som förflutet med IS och annat)

 12. Anders Hesselbom skriver:

  Vill ni diskutera med Patrik istället för om Patrik, så går det bra att pinga in honom, t.ex. via facebook eller twitter.

 13. Och Lokatt! Du skriver underbart bra! Att ta fasta på just den här dagen! 😉

 14. Lokatt skriver:

  Ja Anders jag fattar. Ska inte diskutera P L. Men vad jag hela tiden velat har ju varit att få prata med honom, inte alls om honom. Jag ler lite när jag läser i H-bloggen hur han framhåller vikten av dialog, även med dem som inte tycker likadant som han. 😉 Men egentligen är jag inte speciellt intresserad av hans person eller åsikter. Däremot av Nils´ som man ju inte når på annat ställe än på Humanistbloggen. Det är upplyftande att se när alla (nästan) dom andra i tur och ordning kastar sig över honom och biter honom i benen… Han biter tillbaka på ett så utmärkt sätt tycker jag, ren underhållning ibland 🙂

 15. Påven Franciskus är favorittippad till Nobels fredspris. Menas det freden mellan könen? Kvinnlig påve nästa gång? Anders borde förbereda inlägg!

 16. Försöker rösta på Radio Houdi- Klickar men inget händer!?

 17. Anders Hesselbom skriver:

  Aj då, den rösten vill vi inte gå miste om. En korrekt e-postadress vill de ha, vet jag. Hoppas det löser sig!

 18. Anders Hesselbom skriver:

  Om det sker, bör vi lägga ner priset. Blotta nomineringen är skandal. Putin är också nominerad…

 19. Läs inlägg idag om Secular Conferens 2013 av Ulf Gustafsson (vem annars!) på Humanistbloggen! Vad passande för den bloggens enögda bashing av kristendomen och försvar av islam! Manifestet likställer IS med “the Christian-Right in the US and Europe”! Vilket sinne för proportioner! Bah!

 20. Ska vara Secular Conferens 2014. Dock ingen förbättring från 2013 manifest!

 21. Lokatt skriver:

  Någon stolla i morgonens tevesoffa höll på påven, det borde bli han som får priset. Vilket struntprat, han får nöja sig med sina änglar. Den som satt bredvid i soffan ville att Malala skulle få det. All min sympati för den skadade och modiga flickan, men jag har fått en känsla av show inför hennes framträdanden. Kanske orättvist. Priset borde gå till en person eller organisation som kämpat länge för fred och gjort det utan spektakulära teveframträdande. Malala kan vänta, hon är mycket ung. Om hon kämpar hon vidare för flickors skolgång ska hon ha priset. Senare.
  Sen måste jag tyvärr erkänna att Malalas devota lydnad inför fadern och hennes bekännande av sin muslimska tro triggar en förbjuden känsla i mitt huvud.

 22. Du är en människokännare av Guds nåde! Men vad fan skriver jag?!

  .Anders borde verka för din repatriering till H-bloggen. Nu slutar jag med komplimanger

  Fast jag tror Malala (eller hennes far) av taktiska skäl måste slicka kultur och islam i rumpan. Ska bli intressant att föjla henne hennes väg i framtiden.

 23. ”Militanta buddhister bildar allians mot islam”.

  Så heter ett nytt inlägg idag av Patrik Lindenfors på Humanistbloggen där han citerar en artikel i SvD.

  Igen och igen ser man dessa inlägg i bloggen biased mot berättigade försök att stå emot militanta islamister som alltid är de som startar trubbel överallt där olika etniska och religiösa grupper är representerade. Religioner är eländen men det finns grader i eländet. Muslimerna ÄR värst och att buddisterna går samman är fullt förståeligt.

  Vidare skriver Lindenfors: ”Ingen religion är fredens religion när de hamnar i maktställning, uppenbarligen.”

  Visst är det bra att religionerna skärs över en kam när det gäller kritik av deras vidskepligheter och liknande galenskaper men inte när det gäller vad som händer när proselyterna hamnar i maktställning. Då är det olika skalor på mördandet. Humanisterna gör freden en björntjänst genom att underlåta att se skillnaderna.

 24. Lokatt skriver:

  Björn
  Jag tackar ödmjukast för komplimangerna, är såklart mycket smickrad! 🙂
  Nej nej, Anders behöver inte verka för min återkomst. Jag ser det så här: portandet från H-bloggen har skänkt mig tid! Många dyrbara minuter, ja timmar, har ju gått åt när jag knackat ner mina synpunkter .Jag blir inte klok på di där relichösa, misstänker att det är helt bortkastat att ödsla tid på att försöka snara dem. Fast lite kul var det att käfta med kristna Marre, som skickligt drog undan mattan under mina fötter genom att smickra mig så att jag kände mig tvingad att stryka planerade insinuationer – smart!
  Nu kan jag göra annat. Snacka med er här t ex – så länge vänlige Anders tålamod räcker. -Det finns en kille som heter Mons Krabbe, t ex. Intressant blogg – Fast jag klarar inte att registrera mig där (och inte att rösta på dig här Anders heller), ska försöka ta nya tag.
  – Jaha nu fick Malala priset… ok.

 25. Lokatt skriver:

  Ja visst är det så, att Malala och hennes far måste säga de rätta sakerna. Svårt att veta vad vederbörande egentligen tycker. Om man som Malala haft lyckan att få lära sig läsa kan man tänka sig att hon kanske inte slukar all religiös vidskepelse med hull och hår, och att hon begriper att "Vad far gör är alltid det rätta" kanske inte alltid stämmer. Men det kan ju inte sägas, bara tänkas.

 26. Stortinget med Nobelkommiten är att gratulera för val av fredspristagare. Av minst två skäl:

  BÅDE Indien OCH Pakistan ”belönas” (eller kritiseras hur man nu ser på det). Ytterligare antagonism mellan de båda länderna undviks.

  Ett ”feministiskt” beslut.

  För en gång skull håller jag med det politiskt korrekta i besluten 😉

  Sen kan man ju som Lokatt undra om tiden verkligen var mogen för Malela. Får hoppas hon inte spårar ur. Malala alltså!

 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 28. Fredspriset är inte längre ett pris för lång och trogen tjänst….det har blvit en hävstång för nordiskt "tycka rätt". Ett verktyg bland andra politiska morötter. Som sådant däremot….helt verkningslöst. De som får det, har redan mycket mer pengar själv till sitt förfogande och har änu inte hunnit göra något för freden, som skulle göra dem värda äran.

 29. Hindret för pop-up fönster ställer til det med röstningen för dem som har starkt försvar på datorn. Tillåt pop-up fönster en gång för röstningen, så har Du kompromissat Björn.

 30. Tack! Klickade Svenska Podradiopriset och följde anvisningarna. Har sålt min röst till Anders som betalar med kommentarsutrymme!

  Jag har varit längre i ME än Telia 😉

 31. Öppnade Dagens Medicin. Önskar jag inte gjort det. Hur förhåller man sig till detta?

  http://www.dagensmedicin.se/omvardnad/varfor-finns-inga-regler-for-hur-man-avlivar-foster-humant/

 32. Det finns ju en rekommendation hos IS hur man gör med vita människor på TV. Hur man gör med färgade kanske klargörs efter påbyggnadskursen…:-)

 33. Lokatt skriver:

  Så gräsligt. Varför väntar kvinnor så länge, varför! Gäller detta bara kvinnor med begränsat intellekt?
  Idag är det helt underbart enkelt att få en tidig abort. Upp till tolfte veckan en tablett bara (på vissa ställen gäller tydligen nionde veckan). – Tänk om denna möjlighet funnits på min tid… Så mycket ångest och förtvivlan abortförbud har åstadkommit, så många självmord och spädbarnsmord, så mycken skam och vanära (se Strindbergs "Kronbruden"). Så många misslyckade hemförsök med strumpstickor och giftiga drycker..Så många förbjudna köksaborter där den slemmige abortören förutom en stor slant krävt ett samlag.
  Om man är normalt funtad inser man mycket snabbt att man har blivit gravid. Den uteblivna mensen, i kombination med det där som hände för en tid sen när den där killen och jag var aspackad ger signaler.
  Varför i himmelens namn väntar man till att fostret ska behöva ligga i en plåtskål och kippa efter andan tills det självdör.? Jag får mardrömmar.

 34. Lokatt skriver:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/jihadister-i-is-kommer-till-sverige-som-asylsokande_4023543.svd

  Det här var skrämmande läsning, från dagens SvD. Jag känner starkt av min
  fobi nu. Gnolar We shall overcome, men det hjälper inte. Funderar på att göra en trumresa som motverkan. Måste fråga nån miljöpartist om procedurerna. Patrik Lindenfors kanske.

 35. Förutsätter att någon i Humanistbloggen (eller åtminstone här i Anders Hesselboms blogg) gör ett inlägg med anledning av artikeln i SvD. Vi behöver höra det vanliga sövande humanistsorlet om lyckan med den muslimska invandringen för att sova gott om nätterna! Ulf Gustafsson?

  För att nu bemöta en detalj i artikeln; Det är naivt att tro att intervjuer vid passage genom våra gränser skulle fånga upp jihadister. Hur skall någon beslås med lögn? Flackande ögon? Bah!

  Vad skrevs i artikeln? Att bara gamlingar finns kvar i moskeerna? Kanske en väg att sovra. Bevilja bara asyl till gamlingar. Inga skäggiga ensamkommande "barn". Hoppas Åkesson kryar på sig snart! Then we shall maybe overcome! I god demokratisk ordning.

 36. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 37. Lokatt skriver:

  Ja gamlingar är bra. Måste inte slåss precis hela tiden. Orkar inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips