Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

S, M och SD

2018-09-16

Alla röster i riksdagsvalet 2018 är nu räknade och rapporterade till valmyndigheten, men resultatet kan fortfarande komma att justeras eftersom det inkommit rapporter om valfusk. Det ser ut som att Socialdemokraterna inte lyckades bryta sitt krympande, men de är ändå med god marginal Sveriges största parti.

Även Moderaterna tappade en hel del. Jämfört med de två tidigare riksdagsvalen gjorde de ett katastrofval, men jämför man istället med hur de brukar hamna sedan 80-talet ser inte förlusten lika allvarlig ut.
Sverigedemokraterna förblir det enda partiet som aldrig minskat i ett riksdagsval.
Frågan är nu hur nästa regering kommer att se ut. Alliansen (M, C, L och KD) är det största blocket med sina 40,3%, men det är förmodligen ännu fler som inte vill se en alliansregering – gissningsvis omkring 59,7%. Av samma anledning kommer de rödgröna att ha svårt att sitta kvar med sina 32,7% (MP fick 4,4%). Därför har det diskuterats en del kompromisser, som t.ex. en mittenregering bestående av C och L.
Piratpartiet minskade till min stora sorg från 0,43% till 0,11%, och de partier som inte beställt valsedlar (t.ex. Gud, Tengil och Kungen) redovisas av valmyndigheten inom ett par månader.
2018-09-07: All makt åt Tengil!

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips