Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

S-röstande Let’s dance-tittande taco-ätande svenskar drabbas inte av minskad frihet

2023-05-09

I går meddelande Aljazeera att den iranska staten avrättat två personer som gjort sig skyldiga till hädelse. Iran är en muslimsk teokratisk stat, vilket innebär att religion är en regelgivande faktor som i Iran går via statschefen, vilken är en företrädare för religionen i fråga. Här finns inte någon yttrandefrihet. Individens frihet har fått slå tillbaka för religiösa förbud och påbud. Det drabbar ingen som håller sig i skinnet, har rätt tro och agerar på rätt sätt. Den som har rätt intressen, rätt åsikter och rätt politiska inriktning kan tycka och tänka fritt, trots att den rent tekniskt inte är fri. Den råkar bara inte säga eller göra något som står i konflikt med vad som får göras. Ett sådant samhälle fungerar, men rymmer ingen mångfald.

Sverige är på många sätt Irans motsats. Vi är ett extremt liberalt när det gäller rätten att tycka och tänka fritt, och har våra friheter inskrivna i vår grundlag. Muslimers rätt till sin tro uppgår till samma höga nivå som deras kritikers rätt att bränna muslimers heliga bok. Det ena trumfar inte det andra, båda har rätt att praktisera sin ideologi. Det är därför mångfald fungerar i Sverige. Åtminstone rent juridiskt, för båda politiska extrema ytterkanter har företrädare som ibland uttrycker sig ganska tveksamt.

Alla möjliga personer, vissa med ganska hög profil i samhällsdebatten har börjat knorra. Kanske vi är lite för fria här i Sverige, för alla gillar faktiskt inte frihet? TT-mannen har t.ex. uttalat sig om att det enklaste sättet att bli av med Rasmus Paludan är att låta honom bränna koraner utan polisskydd, vilket handlar om en önskan att någon som opponerar mot Paludan rent fysiskt skulle skada honom. Det råder inget snack om att toleransen för frihet och demokrati krymper.

Men alternativet till demokrati är inte bättre, för i takt med att det fria samhället avvecklas, så är det inte den skötsamma S-röstande Let’s dance-tittande taco-ätande svensken som drabbas. Det är den som avviker. Det är minoriteter som hamnar i kläm. Jag har full sympati för den som känner med muslimer som blir upprörda när deras religion hånas, men som vanligt kommer frihet med ansvar. Religionsfriheten kommer med ansvaret att ha ett vuxet beteende inför religionskritiken, oavsett vad man tycker om den. För det kan rent av vara muslimerna själva som hamnar i kläm om vi tummar på detta, precis som den minoritet av religionskritiker i Iran hamnar i kläm där.

Kategorier: Politik, Religionsfrihet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips