Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Så var det dags för lite missionerande ateism igen

2012-11-03

Det finns inte många övernaturliga fenomen vars icke-troende har förärats med ett namn, men icke-tro på gudar har ett namn. Ateism. Orsaken till icke-tro på gudar sträcker sig från att man inte fått någon gudshypotes presenterad för sig, till att man kommit till uppfattningen att försanthållandet av gudar inte är rimligt. Vetenskaplig skepticism kan t.ex. vara filosofiskt motiverat. Man kanske har en ambition att ha en korrekt uppfattning om verkligheten?
Men så finns dem som bedriver skeptiskt arbete, ”missionerar skepticism” om man så vill. Någon kanske argumenterar för varför evidensbaserad medicin är bättre än alternativ medicin. Någon annan kanske argumenterar mot religiösa anspråk om gudar, och någon kanske kritiserar klimatskepticism. Den som bedriver skeptiskt arbete, är inte med nödvändighet driven av vetenskaplig skepticism som filosofiskt ställningstagande. En person som gör ett utmärkt arbete mot alternativmedicinen, kanske själv är klimatskeptiker, men ändå väldigt användbar.
Givetvis skapar de som argumenterar för evidensbaserad medicin irritation bland folk som inte alls har något emot alternativmedicin, och av någon anledning verkar kritikernas högljuddhet stå i relation till hur många som är anhängare av det som kritiseras. Och följaktligen, irritationen mot det skeptiska arbetet, har samma relation.
När många tror på gud, och gudstroende formar samhället i hög grad, blir de vetenskapliga skeptikerna som kritiserar gudstro mångas irritationsmoment, för av förklarliga skäl är få intresserade av att byta sida. Vilken skeptiker med sin intellektuella hederlighet i behåll, kan börja se mellan fingrarna på ett så grundlöst anspråk som har så stort inflytande på våra liv? Och vem som är nöjd med rådande ställning är beredd att ta intryck av det skeptiska arbete som bedrivs, när det är lättare att avfärda det som gnäll?
Den som inte har något emot pseudovetenskapliga anspråk, kan identifiera sig som tolerant och respektfull mot dessa. Han kan även betrakta vetenskaplig skepticism som ett uttryck för intolerans och brist på respekt. Detta är ett svårt läge för alla.

Lite tweets på ämnet:

Kategorier: Uncategorized

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips