Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Sakine Madon om svenska journalister

2016-07-16

Igår bjöd Sakine Madon på ett mycket intressant sommarprat som finns att lyssna på här. Förutom att prata om sin egen bakgrund så bjöd hon på sin syn i frågan om hur media hanterar rapporteringen av invandrare som begår brott, vilket är en diskussion som vi har allt att vinna på att hålla levande.

Först gäller det sammansvärjningen inom media om att inte rapportera om sådant som ”gynnar Sverigedemokraterna”. Denna har förnekats av svensk media, men i ansiktet på bevis så säger man att vi har att göra med ”publicistiska beslut”, baserat på (förvisso hemliga) överenskommelser inom branschen. Detta är väldigt likt en sammansvärjning, men är det är fortfarande publicistiska beslut. Madon påpekar att denna debatt har blivit väldigt svartvit, då vissa skapar rationaliseringar kring varje klavertramp från media som bubblar upp, medan andra tar varje klavertramp som bevis för konspirationen. För att bidra med lite nyans, anser jag att man aldrig anta att media alltid har fel eller att media aldrig har fel.

Dessutom anser Madon att Sverigedemokraterna snarare gynnas av de faktum att vi vet att media filtrerar nyheter med en agenda att inte gynna Sverigedemokraterna. Jag håller med, men vill komplettera detta med ett ganska djärvt påstående:

Media rapporterar som de gör om både Sverigedemokraterna och flyktingar, för att de vill sälja lösnummer (alltså få klick), och detta är aldrig så tydligt som när man tittar på Aftonbladet. De profiterar på att svenskarnas påstådda rasism. Aftonbladet är ett kommersiellt företag, och om Aftonbladet hade betraktat nyhetsbevakning som något som vore synonymt med objektiv nyhetsbevakning, skulle de publicistiska besluten snarare sträva efter någon form av konsekvensneutralitet, men så har det ju visat sig att fallet inte är.

Kategorier: Uncategorized

Ett svar till “Sakine Madon om svenska journalister”

 1. Lokatt skriver:

  Som någon sa om Expressen, det kan gälla all kvällspress:
  "Kommer en kvällstidning in i mitt hus bär jag ut den på pinnar"
  – Vem köper sån smörja?

  Men t ex DN mörkar ju också, sållar och silar men knappast för att få sälja lösnummer.
  Nästan varje gång några flyktingar ska avporträtteras hittar man en stackars kvinna, gärna med ett barn. Men flyktingströmmen består ju av tusentals unga starka modiga män som lämnat sina döttrar, systrar, mödrar, hustrur kvar i bombregnen.
  Varför i helvete har vi i Sverige inte räddat kvinnorna, kvinnorna och barnen ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips