Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Sämst på twitter

2014-06-09

Andreas Pettersson, adjunkt vid Umeå Universitet, blev uppmärksammad då han började ropa nedlåtande tillmälen efter folk på Twitter, tillsynes slumpmässigt. Många tweets skrev, och få saknade fraser som ”dum i huvudet”.

Hela skådespelet var starkt kopplat till Umeå Universitets varumärke, men de var inte besvärade av att Petterssons tillmälen skulle vara negativt för universitetets varumärke, utan påpekade det självklara: Pettersson har full yttrandefrihet.

Detta är lite av ett ämnesbyte, inget som någon har ifrågasatt. Linda Strand Lundberg och jag författade en insändare på ämnet till Västerbottens-Kuriren, där vi hoppas att belysa problemet, och kanske rent av provocera fram en utförligare replik från UMU.

Under helgen uppmärksammades vi på att en person på microbloggen Twitter ägnade sig åt diverse kränkande angrepp på meningsmotståndare. Vid en närmare anblick visade det sig att det rörde sig om en adjunkt på Umeå universitet som använde det sociala mediet till att skrika skällsord åt andra användare. Upprepade gånger, i var och varannan mening faktiskt, använde han tillmälen som ”dum i huvudet” om sina meningsmotståndare, utan att egentligen förklara varför. Det som kännetecknade de hätska angreppen var att de var grova. Vi har givetvis ingen anledning att tro att universitetsadjunkten missköter sitt arbete. Vi har tyvärr inte heller skäl att hävda att grovt språk och nedsättande tillmälen är ovanliga på Twitter eller andra sociala medier. Det finns alltför många människor som använder sig av nedsättande kommentarer och hätska utspel riktade mot andra.

Men detta fall drog ögonen åt sig. Det första man tänker när man klickar på profilen som ligger bakom dessa utspel, är att de kommer från Umeå Universitet (UMU). Profilbilden är officiell och i personbeskrivningen hänvisas till yrkesrollen och arbetsgivaren. Det vi ser är alltså en universitetsadjunkt som ägnar tid åt att skrika efter folk. Låt oss vara tydliga med att vi erkänner adjunktens rätt att agera såsom han önskar, så länge inga lagar bryts. Att dessa utspel skedde i UMU’s goda namn, gav oss däremot en anledning att ta reda på hur universitetet själva såg på detta. De hänvisade i sitt svar inte till sitt varumärke, utan till yttrandefriheten. Precis som vi anser att alla människor har rätt att ägna sig åt Twitterutspel så valde UMU att påpeka adjunktens rätt att lägga sin tid på detta.

Det Umeå universitet saknar är uppenbarligen en policy som beskriver hur man ska agera när man representerar universitetet i sociala medier. Flera andra myndigheter har dylika policies och många twittrare som har behov av att racka ner på sina medmänniskor skyltar visserligen med företagsnamnet, fast med en kompletterande klausul som säger att ”åsikterna som presenteras är twittrarens egna”. Här ges dock intrycket att det är UMU som är avsändaren – alltså det universitet som vi betalar skattepengar för och vill känna oss stolta över. Detta är inte en fråga om yttrandefrihet eller någon önskan om att adjunkten ska sluta redogöra för vilka som är dumma i huvudet och inte, detta är en profileringsfråga.

Anders Hesselbom
Linda Strand Lundberg
Medlemmar i Humanisterna

Och det är så här han profilerar sig. Alltså, detta är avsändaren som berättar vilka som är dumma i huvudet:Inte undra på att detta för tankarna till Umeå Universitet. Visst kan man förnuftsmässigt tänka att Pettersson representerar sina egna åsikter – en s.k. välvillig tolkning av Petterssons gärning – men det är inte vad som står. Jurist, UMU. Hade jag varit Petterssons chef, hade jag inte varit fullt så stolt, och som skattebetalare tar jag mig friheten att reagera.

Så här hanterar Pettersson kritiken:
Uppdatering 23:00: Pettersson dementerar anklagelserna som jag riktar mot honom, i generella ordalag.
Uppdatering 2014-06-10: Idag är jag mer övertygad om att Umeå Universitet har problem.
Uppdatering 2014-06-12: Henrik Sköld kommenterar frågan om policy för sociala medier.
Uppdatering 2014-06-13: En twitter-användare pingade mig med påståendet om att Linda och jag kontaktar folks arbetsgivare. Så har inte skett. Anledningen till att vi skrev insändaren till VK, var att vi anser att Pettersson hade sin arbetsgivares varumärke i ryggen när han uttalade sig. De enda repliker med UMU som jag känner till, kommer från en annan twitteranvändare och sedan från Petterson själv. Som jag tidigare sagt, har jag ingen anledning att tro att Pettersson gör något annat än ett bra jobb.
Uppdatering 2015-09-02: Från näthat till till härskarteknik. Andreas Petterssons ledord är inte längre ”idiot” utan ”kränkt”. Läst gärna Umeå universitets kulturrelativister av Sakine Madon och min kommentar.

Kategorier: Uncategorized

3 svar till “Sämst på twitter”

 1. Trash skriver:

  Svårt att hitta en lägre nivå på försvaret än: "det han gör är lagligt".

 2. Bobbo skriver:

  Det är ju bra att iallafall en högskola agerar rätt, och vägrar läxa upp sina anställda för deras privata agerande. Det är ju något som arbetsgivaren inte har något som helst att skaffa med. Tyvärr är ju dom flesta lärosätena extremt fega, se exemplen med Erik Svensson på LU och Tor Aulin på Chalmers.

  Det här att kontakta arbetsgivaren för att försöka straffa folk är ett ofog, och det är en skam att humanister använder sig av det.

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Det som efterfrågas är inte ett "straff" utan en policy för hur man agerar i social media, när man profilerar sig som universitetsadjunkt.

  (Om du hört något om humanister som agerat olämpligt, skulle jag önska att du kontaktar förbundet, eftersom vi är bekymrade över vad som görs i förbundets namn.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips