Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Serietecknaren Lise Myhre sparkas på grund av den informella ”med knorr”-regeln

2022-03-21

Cancel-kulturen har nu nått serietecknaren Lise Myhre, känd för serien Nemi. Hon släppte ifrån sig ett seriemanus som egentligen inte var någon serie, bara ett ställningstagande mot vargjakt. Den opponerar sig mot licensjakt och påpekar att vargen kan utrotas (underförstått från Skandinavien, skulle jag tro). Serien publicerades i flera lokaltidningar (mest NTM om jag uppfattat SVT korrekt) och beslutet att sparka Myhre från sitt uppdrag att leverera Nemi togs av chefredaktörerna på NTM:s tidningar, eftersom ”serien” inte levde upp till det informella kravet att vara underhållande eller samtidskommenterande ”med knorr”. Att kravet är informellt bekräftas av underhållningsleverantören Bulls, som har Nemi i sitt produktsortiment.

Jag är inte blind för den skada som Lise Myhre har orsakat sina medmänniskor, och eftersom jag själv har varit motståndare mot licensjakt av varg, men idag svängt i frågan, så tillhör jag den grupp som förmodligen ska skyddas av NTM-tidningarna. Jag håller inte med Myhre, för jag ser inga problem i att vargen helt försvinner från skandinaviska halvön.

Missförstå mig inte, jag älskar varg, och att möta varg i naturen är i det närmaste en religiös upplevelse för mig. Men just den varg som bor här är stor (ryssvargsgener?), svår att tygla på små landytor och ställer till med problem för bönder som redan har en dysfunktionell regering som tynger dem. Men varför ska just Lise Myhres åsikter rimma med mina? Hon är en autonom och fri människa, och vad har man för moral om det är den vars åsikter man inte delar som man försöker tysta?

NTM:s antagande att jag måste skyddas är kränkande.

Jag bröt med min lokaltidning Nerikes Allehanda (ProMedia) för ett par månader sedan. Det fanns flera skäl, men ett var definitivt att man bytte ut Carpe Diem (Niklas Eriksson) på grund av klagomål från läsare. Läsarna gillade inte serien, tidningen tog tillslut bort dem, jag fick ett mindre skäl att ge dem mina pengar, allt är i sin ordning.

Men anledningen till att Myhre förlorade ett antal kunder var att en redaktör släppt igenom en knorr-fri serie för publicering. Myhre kan inte själv bestämma vad som ska nå tidningen, läsarna har inte levererat några upprepade klagomål, hon har levererat en serie som inte refuserades, utan gick i tryck! Fredrik Lagerqvist, som är chefredaktör för Norrköpings tidningar ger precis den bilden:

Det är bara vi som utgivare som kan kritiseras för vi publicerade den. Man får väl titta på om vi ska se över några rutiner här.

Solklart bullshit-språk för att hon måste kickas för att han har gjort fel. För detta betalar vi skattebetalare 3 miljoner kronor i innovationsstöd, 1,2 miljoner kronor i distributionsstöd, 2,6 miljoner i coronastöd och 2,1 miljoner i redaktionsstöd. Är man så viktig måste givetvis någon annan sparkas när man gör ett val man ångrar.

Kategorier: Yttrandefrihet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips