Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

”Sluta prata om religion hela tiden…”

2014-11-28

Jag kan verkligen inte tala för någon annan än mig själv, men eftersom det som står under ”what people say” är något jag ofta får höra, och eftersom det som står under ”what I hear” stämmer så bra på vad jag tolkar in, känner jag att jag vill dela detta med mina läsare:

Bilden kommer från facebook-gruppen Furious Atheists, och påvisades för mig av min vän Tony Magnusson.

Kategorier: Uncategorized

18 svar till “”Sluta prata om religion hela tiden…””

 1. Lokatt skriver:

  Jag kan inte låta bli att citera Josef C på Humanistbloggen:
  "Det finns ju ett uttryck, kärlek börjar med bråk."
  "Uppskattningsvis 60-70% av inläggen här handlar om Gud. Säger allt. Men till sammanhanget hör ju att man aldrig kan erhålla kärlek med våld. Fast en viss kategori av människor accepterar nog inte det.
  Men sak är ju säker, jag har aldrig sett några sukta mer efter Gud än hos er humanister."
  2014-11-29 08:31

  Vilken härlig slutledningsförmåga! Det skulle de alltså vara något konstigt med att en skeptikerförening ältar "Gud". Det handlar ju ytterst om att bekämpa vidskepelse, det har inte Josef förstått. Senast för en liten stund sedan sa man i Aktuellt att Laestadianska kvinnor förstör sina kroppar och ibland riskerar att dö för att "Gud har sagt så", och fortsätter att föda sina tolv-femton barn. Idag, i Sverige.
  Att ateister skulle "sukta efter gud", Åh kyss mig långsamt!
  Och "Kärlek börjar med bråk". Löjligt.

  Apropå sentenser så har jag bara för omväxlings skull ändrat mitt valspråk "Bättre lyss till den sträng.." till från Blandaren stulna
  " Livet är inte bara en lek, utan också en dans på rosor".
  Javisst!

 2. Lokatt skriver:

  Det var kanske inte i Aktuellt jag såg och hörde om Laestadianerna, kan ha varit "Fråga doktorn" , jag zappade.

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Att läsa kommentarerna på humanistbloggen till detta inlägg är som att besöka skymningszonen. Man silar mygg och sväljer elefanter när det kommer till kritiken mot angrepp, för att skydda Gud. Kan det vara lite postmodernistiska tendenser?

 4. Lokatt skriver:

  Jag tar mig för pannan när jag läser humanistbloggens kommentarsfält.
  Där Jeus-Lennart skriver som han gör – och Patrik L rycker ut försvarar honom !
  Om någon tycker att man inte ska skriva nedsättande ("Jesus-Lennart") om en person som inte närvarar så är det ju så att jag inte kan skriva vad jag tycker på Humanistbloggen. Därför anser jag mig befriad från den etiska regeln.
  Kanske har Josef C ändå rätt… att Humanister i själva verket, i smyg , längtar och trängtar efter "Gud". He he.. Ja så är det nog.:-)

  Men, är det verkligen meningsfullt, generellt, att fortsätta att dividera om "gudsbevis" och om hur påven och de andra tokarna slingrar för att få ihop rappakaljan så att evolutionsläran liksom ändå stämmer med deras
  sagor ?

 5. Anonym skriver:

  "Kanske har Josef C ändå rätt… att Humanister i själva verket, i smyg , längtar och trängtar efter "Gud". He he.. Ja så är det nog.:-)

  Men, är det verkligen meningsfullt, generellt, att fortsätta att dividera om "gudsbevis" och om hur påven och de andra tokarna slingrar för att få ihop rappakaljan så att evolutionsläran liksom ändå stämmer med deras
  sagor ?"

  Jag säger precis detsamma, det är helt klart att gud gör stort intryck i och tar stor plats i tex Anders liv.

 6. Anders Hesselbom skriver:

  Anledningen till att jag lägger mer tid på att bemöta Gud än t.ex. chemtrails eller kolloidalt silver, beror dels på vart jag har min kompetens och dels på hur högljudda de olika förespråkarna är. Kristendomen är väldigt normaliserad och väldigt närvarande, och förtjänar därför att diskuteras – det lär ju märkas lagom till skolavslutningarna. Det betyder inte att jag "tror lite på chemtrailskonspirationen", jag är bara mindre besvärad av den, av logiska skäl. Monoteistisk religion är förödande för förmågan att tänka, och även intelligenta människor tar till pinsamt korkade argument när Gud ska försvaras, vilket är fascinerande.

 7. Anonym skriver:

  "Anledningen till att jag lägger mer tid på att bemöta Gud[…]"

  …är din historia, din uppväxt och din barndom. Det är inget konstigt med det. Du har tagit "intryck" (skadats?) av det du utsatts för och det som hänt håller dig fortfarande i ett järngrepp. Skillnaden är bara den att du nu sparkar emot istället för med. Men du sparkar. Frenetiskt. Hela tiden. Varje dag. Varje sekund. Religionen håller dig fortfarande i ett järngrepp. Eller för att vara mer korrekt – *du* håller *religionen* i ett järngrepp.

  Släpp taget.

  Bli fri.

  Det är dags för den du innerst inne egentligen är att leva.

  Jag önskar dig lycka till. Verkligen.

 8. Lokatt skriver:

  Då måste jag (åter) undra varför jag är "så fixerad" som någon sa, vid religion. Mamma läste Gud som haver.. vid min sängkant, ja, men det var liksom sagt utan ord att detta var en ramsa som gav oss trygghet (vårt liv var ganska otryggt och faktiskt fattigt) och ingen av oss trodde vare sig på gudar eller troll. Jag är riktigt upphakad på kristendomen och människors obeskrivliga enfald, som tilllåter charlataner med och utan toppmössa i guld att dupera dem in på bara skinnet.
  Vad jag har svårt för är att diskutera de olika "bevisen" , "gudsbevisen" och andra bevis, det kan kännas så meningslöst.
  Men faktiskt är det nog mycket bra att Anders och några till kämpar! Hörde nyss om maranatafamiljer, idag, i Sverige som trots hotelser av olika slag håller sina barn i "hemundervisning" eftersom deras speciella fantasigud, Jahve kanske, har sagt dem att ungarna inte ska gå i syndiga skolor. Och det är klart, förutsättningen för att även nästa generation ska få vara halvt hjärndöd är naturligtvis att den inte fått studera annat än vad det nu är för specialbibel dessa galningar läser.

 9. Anders Hesselbom skriver:

  Läskunnighet är få förunnat. Givetvis kan inte okunskap om religionens inflytande uteslutas, men i ditt fall är jag trygg i att du är lite korkad. Läs om, läs rätt.

 10. Anders Åberg skriver:

  Det är ju det som är det läskiga med religioner, alla, även dom religiösa själva vet att det bara är genom att hjärntvätta sina ungar som dom kan få sagorna att leva vidare. Antagligen blir ytterst få, frånsett kanske en del med drogproblem, religiösa i vuxen ålder.
  Därför måste vi kämpa för barnens rätt till religionsfrihet, åtminstone på dagis och i skolan. Det är ingen självklarhet idag. Vi har religiösa skolor och t.ex. lärare som lurar i barnen att jorden är 6000 år gammal och att Tyrannosaurus käkade växter http://newtonbloggen.wordpress.com/ utan att myndigheterna agerar. Bara det räcker för att bli aningen fixerad.

 11. Lokatt skriver:

  Käre Anders, jag undrar till vem du vänder dig till med "du" som är "lite korkad."? härovan.
  Är det jag? 😮 Att döma av tidsangivelserna för inläggen så är det kanske jag.
  Jag föreslår att vi här på din blogg försöker adressera våra budskap, så att t ex "Du din jubelidiot" istället preciseras till "Du Herbert, din jubelidiot".. Så att man vet !

 12. Anders Hesselbom skriver:

  Kära Lokatt, var det du eller "anonym" som skrev ett korkat inlägg? Nej, jag vände mig inte till dig, och jag tar till mig av ditt råd!

 13. Lokatt skriver:

  Haha, aha okej! Och puh.

 14. Anonym skriver:

  Det är inte ovanligt att människor som får höra nåt de inte gillar att svara med att den som sa det är dum. Precis som du här.

  KG

 15. Anders Hesselbom skriver:

  Anonym, det hör inte hit, för det är inte vad som orsakat den anklagelsen. Du vet mycket väl att din kommentar avslöjade din okunnighet i frågan, eftersom du förmodligen också vet varför man kan ogilla att underkasta sig väsen man inte tror på. Annars vore du faktiskt ganska ointelligent, och det tål att sägas. Saklig kritik, eller håll dig borta. Jag har inte hur mycket tålamod som helst med ditt trams.

 16. Lokatt skriver:

  Apropå jobbet för oss icke-vidskepliga med att bemöta kristnas envisa hävdande av diverse "gudsbevis", det ontologiska och yadayada, så är det ju en förmildrande omständighet beträffande islam, att man aldrig behöver diskutera denna evigt sanna religion och aldrig behöver leta fram några "bevis". Den bara ÄR, liksom. Häpp!

 17. Anders Hesselbom skriver:

  De vinner på sin lite mer självsäkra definition av sin religion. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *



En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips