Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Stå upp för mys-snickaren?

2017-10-22

TV4:s mysprofil som mest gjort tv-program med gör-det-själv-tema har tagits ur tjänst på grund av att han gjort sig skyldig till sexuella trakasserier (vilket han själv bekräftar). På Facebook finns en grupp som (på ganska lösa grunder) säger sig stå upp för profilen: Han påstås ha hängts ut på falska grunder (läst 2017-10-22).

Inom det postmodernistiska paradigmet är det är det åsikter och uppfattningar som definierar vad som är sant eller falskt. Idag definieras alltså verkligheten av vad vi tycker om den. Detta ha alltid varit sant när det gäller mer subjektiva frågor, men när det gäller frågor om naturens beskaffenhet är jag fortfarande anhängare av den vetenskapliga skepticismen, som tvärt emot postmodernismen bygger på ackumulerad kunskap och empiri.

När det handlar om subjektivitet, som t.ex. vem som i ett fungerande samhälle har blivit sexuellt ofredat, förväntas offrets subjektiva upplevelse, vägt mot våran allmänna uppfattning om olika gärningar, vara det som ligger till grund för bedömning. Men om verkligheten verkligen definieras av den som har en åsikt, kan lika gärna förövaren vara den som har rätt och förtjänar stöd. ”Det som är sant för dig, är inte nödvändigtvis sant för mig”, brukar det heta.

Det gäller förresten inte bara sexuella trakasserier, det gäller även synen på t.ex. förintelsen, vilket borde oroa precis vem som helst.

Kategorier: #MeToo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips