Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Staten måste klippa banden till Svenska kyrkan!

2017-08-27

Svenska kyrkan lockar konfirmander med bjudresor till solen. Med tanke på den skamlösa medlemsavgiften tjänar kyrkan förmodligen snabbt igen dessa pengar. För nog är det pengar, och inte Gud, som är kyrkans existensberättigande idag. Man är så mentalt konsumerad av mammon att man inte själv förstår pengars värde. Och när man uttalar sig i media, så är det aldrig – Gud förbjude – teologi som är ämnet. Det är politik. Det kanske är svårt att undvika med tanke på kyrkans maskopi med staten?

Medlemsavgiften varierar beroende på din inkomst och var du är skriven, men om du tjänar 32 000:- per månad är din medlemsavgift ungefär 3 900:- per år. Anledningen till att man kan ta så bra betalt för sin ljusskygga verksamhet är att kyrkan åtnjuter vissa privilegier. Eftersom svenska staten drar pengarna på lönen, svider det mindre än om du skulle behöva betala årsavgiften på faktura – att skänka bort pengar man aldrig får se, är enkelt.

Andra föreningar måste snällt skicka ut inbetalningskort, vilket har flera nackdelar. För det första påminner inbetalningskortet om beloppet man faktiskt betalar. Medlemsavgiften kan helt enkelt inte vara hur hög som helst för den förening som måste samla in pengarna på egen hand. För det andra är den administrativa kostnaden pengainsamlingar hög. Eftersom staten och kyrkan samarbetar, bjuder staten kyrkan på detta. För det tredje förnyas medlemskapet i kyrkan automatiskt, medan föreningar som inte har staten som samarbetspartner måste förlita sig på medlemmens vilja att aktivt förnya sitt medlemskap.

Jag har flera gånger pratat med Svenska kyrkans företrädare om deras syn på detta, vilket väcker en enorm ilska. Det ligger i sammansvärjningens natur att man vill inkassera fördelarna under radarn. Man är rädd om sitt privilegium. Medlemskapet kan initieras godtyckligt, förnyas automatiskt och är svårt att bryta. Du kan alltså bli medlem genom dina föräldrars gärning och du kan ingå detta dyra avtal innan du är myndig, men inte ens Bank-ID betraktas som en rättssäker identitetshandling om du vill lämna kyrkan. Och när det väl sker, riskerar du att mötas av subtila hot. En vän till mig fick höra att ”Gud ser dig” när hon lämnade in sin utträdesansökan.

Staten måste klippa banden till Svenska kyrkan. Jag har inget emot religion på frivillig grund. Låt folk ha sina riter, offra sina getter, tillbe sina imaginära vänner, men låt detta ske på egen tid och för egna pengar!

http://uturkyrkan.se/

Kategorier: Svenska kyrkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips