Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Statsmedia har identifierat extremhögern, civilsamhället har identifierat vänstern

2023-10-23

Sverige har genom teokratiska Palestinas Hamas-ledda attack mot demokratiska Israel, lyckats hamna i en position där medborgarnas värderingar ställs på sin spets. Nu är det krig i mellanöstern. Är du högerextremist, är du vänster eller ställer du dig över detta? När s.k. objektiv media kritiserar politiska fenomen, är det inte den generella högen, utan högerextremismen som är problemet. SVT har ungefär 2000 artiklar om problemet med högerextremism och SR har ungefär 7000 artiklar på samma ämne. Och när detta kommer från objektiv media, nämligen statlig media, så ligger det förmodligen en viss sanning i det hela.

När civilsamhället bortom statsmedia förhåller sig till vad som händer i Sverige i reaktion till kriget, måste vi förhålla oss till att många på den vänstra sidan och många inom t.ex. Miljöpartiet tenderar att vilja ha ett ”balanserat” förhållande till palestinierna. De stod förvisso förbehållningslöst på nazisternas sida under Andra världskriget, och det röstade förvisso fram Hamas i modern tid. Men de är islamister, och det finns något vackert och exotiskt i det.

Jag erkänner att svensk vänster tar starkt avstånd från nynazismen, men relationen till den gamla nazismen är lite problematisk – man bryr sig om ”människan bakom” (när nazismen inte är ”ny”, för då kan ”människan bakom” dra något gammalt över sig). Kanske för att svensk vänster är god, och har gjort en maktanalys där man placerat palestinier på en plats som kräver en särskild omsorg. Svensk socialdemokrati har f.f.s. finansierat en bok som ska förmildra vänsterns relation till gammelnazismen!

Och när situationen är så infekterad som den är, så vill jag påminna om att du inte behöver välja vilket läger som är ”minst ont”. Du behöver inte vara högerextremist och du behöver inte vara vänster. Du kan vara måttfull, du kan vara frihetlig, du kan agera på ett sätt som gör dig till en förebild för kommande generationer, du kan ställa dig över billig statlig propaganda, du behöver inte vara högerextremist eller vänster!

Du kan ansluta dig till den sista anständiga utposten som håller hemmet rent, klär sig snyggt, går till jobbet, betalar skatten och gör det bästa av varje given situation. Jag har sett personer lämna både vänstern och extremhögern för att få vara en del av något mer värdigt en civiliserad människa. Vad det är, är upp till envar, men det återfinns varken hos svensk vänster eller svensk extremhöger, utan mer troligt bland de måttfulla och frihetliga.

Kategorier: Politik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips