Startsidan  ▸  Texter  ▸  Teknikblogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Surt sa räven!

2015-05-08

”Surt sa räven!” om gudstro och vetenskaplig skepticism. Prenumerera gärna på min YouTube-kanal!

Kategorier: Uncategorized

23 svar till “Surt sa räven!”

 1. Vetenskap tillsammans med tro. Surt? Snarare är det väl "Don't put all your eggs in one basket!". Gardera med kryss!

 2. Humanistbloggen debatterar svaren de har fått på sin "Annonskampanj"..

  Per Dannefjord (2015-05-10 00:18) har tänkt till angående skolbespisningen:

  "Jag tänker att skolan alltid ska erbjuda ett alternativ till kött överhuvudtaget. Varför någon väljer det har vi inte med att göra. Religiösa argument är i den frågan inte viktigare än andra och därmed blir det en ickefråga i sammanhanget. Jag tycker således att vi inte ska göra några särskilda undantag just för religion i det fallet heller."

  Dannefjord har fullständigt missat poängen. Muslimska föräldrar vill att sina barn ska äta kött, inte vara hänvisade till bara grönt! Det är bara det att alla djur är inte lika och de som "är lika" måste tas död på enligt en speciell ritual. Annars blir Gud upprörd om köttet äts. Kan straffa den skyldige. Och det vill väl inte Humanisterna?

 3. I samma tråd slår Patrik N till igen (2015-05-09 22:03). På Ulf G:s fråga om "du nu verkligen är intresserad att 'vässa vårt budskap. svarar han, "Jo, det är jag. Verkligen".

  Skärpningen enligt Patrik N ska bestå i att Humanisterna ska göra upp med sin svans av huliganer som förespråkar "mock & ridicule"!

  Denna "vässning" av skärsliparen Patrik N och som faller i god jord hos Humanisterna är ägnad att ställa sig in hos de religiösa. Dags för Humanisterna att söka statliga bidrag som för de andra trossamfunden? Bah!

 4. Lokatt skriver:

  Va! Har inte läst det där (än). Men det finns väl ingen sån svans kvar därborta?
  Det är väl bara vi som är kritiska, elaka och förlöjligande?
  Eller menar de Nils? Men han har en annan infallsvinkel, annan stil om man så vill.
  Hur mycket Patrik L än vässar sin penna kommer han inte i närheten av Nils skarpa klarsyn.
  Tråkigt att Nils är ensam där på bloggen bland katoliker och f.d. katoliker, miljöpartister och andra tokar. 🙂

 5. Lokatt skriver:

  Idag såg jag för första gången en dödsannons med humanistsymbolen.
  Anders Aspegren, född 1922 är död. Dikten i annonsen var författad av honom själv, den berättar om frön som ska gro imull och aska från hans kropp och att han hoppas att minnet av honom "ska leva glatt ännu en tid". Fint.

 6. Lokatt skriver:

  Oj, Patrik N skulle det stått. Såklart var det honom saken gällde, fel versal slank dit av gammal vana. Eller om det var djävulens verk. Ja det tror jag.

 7. Patrik N kan man avfärda. Han har redan visat sitt kunnande….:-)

 8. Anonym skriver:

  Ja, för tusan Anders. Det stämmer, det du säger i din kanal!

  Men bara så länge man håller fast vid dina premisser – att inga skäl att tro på Gud finns och att skepticism är detsamma som naivempirism.

  Vissa saker imploderar i sig själv! Bland annat en relativistisk hållning som vänds mot sina egna anspråk – lika så med skeptecismen. Relativismen faller in i sin egen ihålighet och naivempirismen krossas mot sin egen hårda kärna.

  XP rules!
  /Olle

 9. Lokatt skriver:

  Min gud, är du här igen

 10. Åsa Romsson visade i kväll vilka intellektuella giganter det finns i MP. Hoppas hon inte representerar det intellektuella genomsnittet för det Partiet.

 11. Lokatt skriver:

  Jag tittade inte. Men spelade in – utifall något dramatiskt skulle ha inträffat 🙂
  Så jag vet inte om jag missade något väsentligt.
  Senast jag såg (delar av) något liknande var nyligen när SDs ekonomiperson Oscar Sjöstedt presenterade ett budgetförslag och pressfotograferna (minst en av dem) ställde in sin kamera med elektrisk motor att likt en mini-vuvuzela rassla i princip utan uppehåll under Sjöstedts framförande. Helt klart i syfte att störa och få Sjöstedt ur balans. När det blev dags för journalisternas frågor slutade rasslandet så lämpligt, vandalen/vandalerna ville väl inte riskera att få kollegernas örfilar.
  Ruttet beteende.
  I partiledardebatten kan man ju inte ostraffat försöka sabotera förstås, men Anna Hedenmos speciella framtoning får mig att istället gå ut i den vackra naturen.
  Gullviva, mandelblom, kattfot (den såg jag ej) men blå viol!

 12. Zelma skriver:

  Ja, när Åsa Romson sa att medelhavet är 'det nya Auschwitz' blev det en aning konstigt.

 13. Nu har Patrik Lindenfors, styrelseledamot i Humanisterna och tillika bloggadministratör slagit till igen och hyllar Signum och dess chefredaktör Ulf Jonsson i inlägget "Religiös tro är en 'verklighetstolkning med sanningsanspråk'."

  http://humanistbloggen.blogspot.se/2015/05/religios-tro-ar-en-verklighetstolkning.html

  Man skulle ju kunna tro (hoppas) att Humanisten Lindenfors vill ”hylla” Signum i ren skadeglädje när Ulf Jonsson förkastar vetenskap (människans förmåga) och i stället åberopar den monoteistiska Guden. Men inte. Forskaren Lindenfors kallar det klarhet och frisk luft! Han kritiserar ”konstruktiv sanningsrelativism” som om blind dogmatisk gudstro är att föredra. Inte för att därmed beslå de religiösa med vidskeplighet utan, misstänker jag, för att det appellerar till hans katolska fostran. Vart är Humanisterna på väg? Bah!

 14. Lokatt skriver:

  Har inte läst än. – Men, "konstruktiv sanningsrelativism" vad i helevete är det? Ok. jag får läsa själv då.

 15. "konstruktiv sanningsrelativism" är vad som föraktligt avses med att människan hittar på tolkningar av någonting; tolkningar som för till fället är "sanning" och opportunt. "Dunbolsterteologi" är favoritexemplet för Humanisterna just nu.

  De är missbelåtna med att inga underverk längre godkänns av de religiösa. Jag trodde i min enfald att Humanisterna vill att de religiösa ska tro på underverk för att de därmed skulle kunna påvisa det orimliga i religionerna. Men det verkar inte vara fallet med Lindenfors' ärende. Han verkar vara uppriktigt belåten med att Guden äras och tillskrivs skapelsen. Puh!

 16. Lokatt skriver:

  Jag har varit i kontakt med en sorts "destruktiv sanningsrelativism" , det var på åttiotalet. 🙁
  Dumskallarnas sammansvärjning, liksom!

 17. Lokatt skriver:

  Jag kanske ska förklara.
  När jag beskrev för de två socionomdamerna de ytterst reella katastrofer som drabbade mig och en familjemedlem , svarade de vänligt överseende: "Ja ja, det är Din Upplevelse!" För dem fanns olika "sanningar", det hade de lärt sig på kurs. Fy satan vad hemskt det var.

 18. Relativism är en fin form att avskriva sig deltagande eller ansvar. Humanistbloggen har med stort allvar brukat sig av denna förkastliga ideologi från tid till annan.

 19. Personligen brukar jag kalla relativism för ohumanism….

 20. Zelma skriver:

  Lokatt,
  'socialödlor', kallade Sven Stolpe dem efter att ha hört en god väns beskrivning av sitt möte med sådana.

 21. Lokatt skriver:

  "Dunbolsterteologi", är det detsamma som "Vanilla Love"? 😉

 22. Lokatt skriver:

  He he !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips