Startsidan  ▸  Texter  ▸  Blogg

Anders Hesselbom

Programmerare, skeptiker, sekulärhumanist, antirasist.
Författare till bok om C64 och senbliven lantis.
Röstar pirat.

Svensk hädelse

2015-02-24

Dagens ledare från DN beskriver ett stort bakslag för demokratin. Minns ni mannen som förolämpande en massa muslimer på Facebook genom att skriva att böneutropen lät som en åsna med buksmärtor? Han är nu åtalad för hets mot folkgrupp, men inget åtal har väckts mot mobben som ville skada honom. Vi lever alltså i ett samhälle som rent effektivt ser allvarligare på det fria ordet än en mobb som agerar hotfullt. Låt mig citera Erik Helmerssons text:

”Jag utgår från att mannen i Nyköping frias. Annars sänder vi en mycket obehaglig signal: Om du säger något om en religionsutövning som kan tolkas som förklenande så hetsar du mot folkgrupp och riskerar upp till fyra års fängelse. Om du däremot samlar ihop några kompisar för att misshandla den som sagt det du ogillar om religionen, då kan du räkna med att ordningsmakten ser mellan fingrarna.”

Och avslutningsvis:

”Det är i mina ögon omöjligt att se hur mannen i Nyköping hetsat mot en grupp. Han har rimligtvis hädat. Men Sverige har, till skillnad från många obehagligare länder, inga hädelselagar och ska heller inte ha det.”

”Gärningsmannen” har redan anskaffat sig ryktet att vara främlingsfientlig och intolerant, med rätta, men i ett land med yttrandefrihet och utan hädelselagstiftning, är det hans eget problem – inte lagens.

Kategorier: Uncategorized

35 svar till “Svensk hädelse”

 1. Bra!
  Men var är officiella Humanisterna?

 2. Och var är djurskyddsföreningen? Får man förolämpa en åsna?

 3. Anders Hesselbom skriver:

  Din förra kommentar var ju lite mer sansad än denna, tack så mycket.

 4. Anders. Ska vi hårdra det hela så är det sansade omdömet att omtanke om ett lidande djur (magplågor) är värdefullare än omtanke för känslorna hos någon som vrålar i högtalare att Gud är stor. Eller hur?

  Eller menar du att det är viktigt att sansa sig så inte någon människa blir kränkt? 😉

 5. Anders Hesselbom skriver:

  Det jag menar är att jag sett mer sofistikerad kritik. Men det är upp till dig.

 6. Snus är snus om än…

  Jag försöker undvika fjanterier som i Humanistbloggen. Gud är skit. Vilket också kan sägas om en troende som spelar Bach! Effektiv kritik? Jag tror det. Ha en bra dag!

 7. Lokatt skriver:

  Den här historien är förfärlig, jag orkar nästan inte tänka på den. Om jag var i den åtalade mannens kläder skulle jag gnissla tänder och slita mitt hår i förtvivlan. Som min mamma brukade säga: Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves.

  Det är till en början en praktskandal att mobben går helt fri! Hot om våld! KNIVAR!
  Polisen, samhället är mähän
  Åklagarens replik slår rekord i dumhet.
  Blir åsnemannen dömd hoppar jag i ån.

 8. Lokatt skriver:

  För övrigt läste jag motvilligt Kallifatides artikel i DN häromdan. Min väninna ville höra min åsikt, hon själv tyckte att den var så fin.
  Det där med att blanda in gamla djupt troende mormor som var analfabet, är något av pudelns kärna (=djävulen själv). Alla som blir kränkta (o heliga enfald) av blasfemi har en gammal vidskeplig och illiterat anmoder, flera stycken, ett helt band med skrocktanter som står för religionernas upprätthållande och som måste vördas och försvaras, gärna med kniv som i åsnefallet.
  Kanske lite skickligt av Kallifatides att name-droppa "nazister" och deras ap-teckningar av greker under andra världskriget. Så får den som kämpar för det fria ordet liksom av en händelse en lortig naziststämpel på sig.

  Somakare, bliv vid din läst:Theodor Kallifatides, gå tillbaka till att skriva om kärlek å sånt, plis.

 9. Anders Åberg skriver:

  Håller med dig katten. I den åklagaren vilar en böneutropare av oanad kaliber.

 10. Lokatt skriver:

  Nu diskuteras det både här och där vad vi kan göra åt de ungdomar som låter sig rekryteras till isis.
  Vem som bär ansvaret, är det samhället, är det utanförskapet, är det den ungdomliga vilsenheten som gör ungdomarna lättpåverkade.?

  Att skälet skulla handla om islam lämnar jag därhän just nu. Att det uttryckligen står i den heliga koranen att man ska jaga, skrämma, lemlästa, branna, halshugga otrogna, att detta är tabu att nämna är en sak.

  Men nu tänker jag på föräldrarnas ansvar,. Någon svensk martyr var bara sjutton när han dog, kanske finns ännu yngre. Har inte föräldrar ansvar för sina barn (under 18)?

  Om mina barn skulle hamnat i kriminalitet skulle jag känna ett ansvar (och skuld) och jag tycker att samhället också skulle ha rätt att ställa det kravet på mig. Men föräldrarna till isis- resenärerna nämns inte ens – Jo, de får berätta hur chockade de är, otroligt överraskade, tagna helt på sängen, de hade verkligen ingen aning… Och det är förstås väligt synd om dem. Sen är det slut. Inga skjutjärnsjournalist-frågor, bara medlidsam tystnad och empati..
  Jag tycker detta visar på diskriminering, dvs "vi" anser inte att dessa "rasifierade" föräldrar är kapabla att ta hand om sina barn, inte förståndiga nog att ta det självklara vuxenansvar man åtar sig att sätta barn till världen. Föräldrarna är liksom lite…jag vet inte… Efterblivna? Allihop? I alla fall kan man inte skuldbelägga dem en sekund, det tycks alla vara överens om.
  Det här stör mig.
  Alla letar efter förklaringar till radikaliseringsproblemet – men vill inte ta i möjliga men obekväma lösningar med tång.

  Samhället? Utanförskap? Hörde igår i P4 Stockholm ett reportage om den nya fritidsgården (vad hände med den gamla?) i Alby, en invandrartät förort. Den var jättefin! sa alla ungdomarna i munnen på varandra. Fyra våningar! Pingisrum, EGEN BIOGRAF! Enorma ytor för alla tänkbara sorters rekreation och samvaro.
  – Utanförskap?

 11. Lokatt skriver:

  Det skulle stå … "vill inte ta i möjliga del-lösningar med tång." Jag tror naturligtvis inte att föräldraansvar är hela lösningen. Men lite.

 12. Saxat från DN:

  "Ett samhälle där alla oavbrutet ritar profetkarikatyrer, liknar varandras böner vid åsneläten eller nedsänker helighet i piss vore vidrigt och outhärdligt"

  Kommer inte att vara i evighet. Mock and ridicule tills de kränkta tröttnar på sin egen kränkthet och inser det löjliga i att vara hemfallna åt vidskepelser. Sen blir det automatiskt harmoniskt. Utan knivar hos de kränkta och utan förakt hos de kränkande eftersom båda tillstånden försvinner.

  Men så länge inte de kränkta upphör att bli kränkta så kommer konflikten att finnas. Och det är de kränkta som har "fel" inte de som opererar inom vad som är tillåtet enligt svensk lag.

 13. Och förresten: "/…nedsänker helighet i piss…/".

  Vad är helighet för något? Är det påvens morsa igen? Då kan påven stämma för ärekränkning; berättigat. Men Gudar och böneutrop? Bah!

 14. Anders Åberg skriver:

  Det är för lätt att skylla på föräldrarna. Den största enskilda boven är antagligen att IS och jihadism existerar överhuvudtaget och får massor av publicitet dessutom. Utan det hade säkert många av dessa ungdomar nöjt sig med att ta ut sin frustration på småkriminalitet och bilbränning.
  Dom större skeenden som orsakat den muslimska terrorismen och många invandrarungdomars utanförskap i väst måste analyseras för att verkligen kunna komma åt problemen och det kommer att bli en besvärlig process för västvärlden.
  Religionen spelar naturligtvis en roll i det, men min vana trogen så lägger jag största skulden på den kristna västvärldens imperialism.

 15. Jag vet inte vad Kallifatides anser sig vara, men han tar den artistiska friheten på fullt allvar, vilet betyder i praktiken är en skrönolog. Utan någon som helst relevans. Skorpioner som kan föreställa sig dödsögonblicket på förhand är ju bara skräp och så använder han skräpet som allegori. Har ungefär samma intellektuella kvaliteter som Regina Lund. Man ryser vid tanken att någon gång konfronteras med hans monumentala dumhet. Men det lär jag inte behöva göra…..

 16. ….vilket betyder i praktiken att han är en skrönolog skall det vara…..

 17. Ulf Gustafsson på Humanistbloggen 2015-02-25 17:38:

  "Uppenbarligen menar han att mannen med FB-inlägget kunde visat respekt, men aldrig talas det om att de som höll bönemötet kunde visat respekt eller att "mobben" kunde visat respekt."

  Ulf G går från klarhet till klarhet. Omöjlig kommentar för bara någon månad sen. Det våras!

 18. Det är klart att Koranen skulle kunna åtalas för hets mot folkgrupp, men det vågar ingen stat i världen….

 19. Lokatt skriver:

  Jag skyller inte i första hand på föräldrarna. De har sina skäl att agera som de gör.
  Jag skyller på det svenska rättsväsendet, som ska skydda oss från farliga ränker och ond bråd död, men inte gör det utan kryper ängsligt fjäskande omkring i stoftet.

 20. Lokatt skriver:

  anders Å

  …"så lägger jag största skulden på den kristna västvärldens imperialism."
  Inför detta påstående känner jag mig som en aspergare inför ett skojjigt skämt. Förstår endast att detta på något sätt måste vara till glädje för utövaren/retorikern.

  Jag såg nyss brottstycken ur en brittisk dokumentär om religion, och hoppade till en aning när föreläsaren sa att västvärldens universitet, höga studier, infördes från arabvärlden , "Utan dem had jag inte varit professor här i Oxford idag".
  De var först, de var högt bildade före oss.
  Men sen kom ju Obama och hans kobojsare och schabblade till det för de lärda stackarna. Eller hur det nu var. Det var styggt.

  För inte kan det väl ha varit mer eller mindra självförvållat, att en extremt manipulativ och våldsbejakande stråtrövare, mytoman och pedofil lät arabvärlden kasta bort all lärdom för utantillrabblande från en enda sagolik sagobok.?

 21. Lokatt skriver:

  Fruktansvärd, förfärlig, dödlig hets mot folkgrupp. Men det kommer aldrig att hända.

 22. Lokatt skriver:

  Jag såg ett "Laga mat hemma hos kändisar"-program. Där var hon med, tokan från Gävle.Och berättade om sin övervunna ? cancer.

  Sen kunde jag inte längre vara riktigt så kritisk mot henne.
  Jag tror att hon varit ett övergivet barn,teaterföräldrarna upptagna av sitt i ett evigt turnerande, och lilla Regina (det hette hon visst inte) omhändertagen av farföräldrarna.

 23. Lokatt skriver:

  Förslag
  Se till att att aga-förbudet verkligen efterlevs. Se till detta strängt! Jaga barnmisshandlare med blåslampa.
  Upplys med all önskvärd tydlighet att detta är vad som gäller i Sverige, Ingenting annat, Inga undantag, inga bortförklaringar. I Sverige SLÅR INGEN SINA BARN, punkt.

  Öka straffet för barnaga-barnmisshandel.
  Bura in dessa fäder som bankar sina barn till att bli monster med våld som enda språk.
  Özz Nujen, Yahya Hassan och många fler, alla de här pojkarna från mellanösterns kultur vittnar om daglig tortyr,
  (Özz: "Han slog mig. Han slog mig varje dag tillls jag fyllt arton." Ur "Stjärnorna på slottet").
  Yahya Hassan ville döda sin misshandlande far som slog sönder hans barndom. Läs hans biografi- diktsamling.
  Jag kan bidra med en lång lista över hur man i en annnan kultur självklart slår och misshandlar sina barn, man tror att det är nödvändigt,
  Exakt så exakt, utvecklas bittra hämnare, samvetsösa torterare och hatiska mördare.

  Låt föräldrar till unga radikaliserade islamistresenärer ta ansvar för att de inte hindrat sina söner!
  Förklara att om de fortsätter att slå sina barn hamnar de i fängelse, länge.

 24. OK då…..men hon kommer inte bort från Blondinlistan för det. Incitamentet är dock gripande….

 25. "Somakare, bliv vid din läst"…på gränsen till Freudian slip eller stavfel….?….Roligt i alla fall…..

 26. Lokatt skriver:

  Hahah! Iiihh, somakare…;-)
  Jag har ställt frågan till min inre Freud om det här, han vägrar svara.

  Men nej, det var nog bara ett av mina rätt många tråkiga icke-freudianska slips, alltså halkningar med pekfingret i kombination med upphetsning över det aktuella ämnet. Och så har jag ofta för bråttom med att klicka på "Publicera", detta beror delvis på att jag vill undvika onödig självcensur, i efterhand.

 27. Lokatt skriver:

  Apropå Regina Lund, hennes irriterande klärvoajans och hennes cancer.

  Nu har ju Alexandra Pascalidou brutit ihop efter hotelser och mobbning på nätet.
  Eftersom jag tidigare skrivit här att jag anser henne på gränsen till outhärdlig och en värdig medtävlare till den påfrestande Ann Heberlein, vill jag bara klargöra att jag Naturligtvis inte hör till den här skrivmobben, ifall någon undrar.
  Men en gång skrev jag till P1 att Alexandra borde förstå att Ring P1-programmet är lyssnarnas, det är deras åsikter jag vill höra, inte Alexandras. Samt att hennes uppgift är att leda programmet, inte att näpsa folk och dela ut pekpinnar.
  Jag nämnde två kvinnor, Sofie Ericsson och en till, glömt namnet nu, och rådde Alexandra att studera deras professionella sätt att leda Ring P1.

 28. Lokatt skriver:

  Dagens hädelse:
  I min tidning lockar Svenska kyrkan så här: "Gudstjänst för gullungar i Västermalm"
  Gud så fjantigt!
  Först "orgelskoj" "Helig dans i kryptan", Drop-in dop och nu "gullungar" pffh.
  (- Ok, ok, "i kryptan" la jag till själv, för kraftigare blasfemi-effekt. )
  Anar vi en desperation här, he he..?

  Sen heter det inte "Västermalm" det heter Kungsholmen. Någon klåfingrig person, (pastor?) en sån som vill sätta sin stämpel på så mycket som möjligt försökte döpa om stadsdelen för ett antal år sedan.

  Det gjorde mig svårt upprörd, jag är uppväxt där.
  "Västermalmsgallerian" handlar jag aldrig i, usch fy för den lede.

 29. Lokatt skriver:

  Nils sa… (I Humanistbloggen)
  angående svensk antisemitism
  "Det har helt enkelt med vänsterhegemonin inom etablissemanget att göra. Sedan 68 har den gruppen dominerat politik och media. Vänstern har alltid haft en dragning åt det antisemitiska hållet, har alltid tagit avstånd från Israel."

  Ja så är det absolut. Flera av mina väner och bekanta är "vänster" och jag känner mig mycket ensam som Israelvän. Varför vänstern är antisemitisk har jag till och från funderat över.
  Självcensur hindrar mig från att beskriva min personliga förklaring.

 30. "Självcensur hindrar mig från att beskriva min personliga förklaring."

  Nyfiken! Kan du släppa censuren i en kommentar i min blogg? Publicerar den naturligtvis inte!

 31. Vad jag har förstått så emanerar antisemitismen från det naivt enkla förhållandet att icke-semiter anser att det var judarna som mördade deras heliga Jesus. Sen finns det säkert en överbyggnad av trassligt intellektuella förklaringar ovanpå. Men därom kan jag vara felunderrättad. Luther lär ju ha gjort uttalanden i den riktningen. Sägner lever länge…..

 32. Lokatt skriver:

  Björn B
  Såklart ska jag avslöja mig på din blogg, bara jag bakat färdigt. – Ingen annan kan ju läsa där.. 😉

 33. Lokatt skriver:

  Kristian G
  Jag har också den uppfattningen beträffande just kristna. Och Luther lär ha varit en uttalad fullblodsantisemit. Judarnas envisa uppfattning att någon Messias ännu inte kommit, att Jesus rimligen var en sorts bluff måste ju varit direkt livshotande för kristendomen.
  Men det är inte bara det (som verkligen inte är "bara") som jag ser det.

 34. Tack. Min sammanfattning:

  "Gudamördare" och nobelpristagare hos judarna orsakar hämndlystnad respektive avundsjuka hos mindre försigkomna. Yeah, Amen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *En kopp kaffe!

Bjud mig på en kopp kaffe (20:-) som tack för bra innehåll!

Bjud på en kopp kaffe!

Om...

Kontaktuppgifter, med mera, finns här.

Följ mig

Twitter Instagram
GitHub RSS

Public Service

Folkbildning om public service.

Hem   |   linktr.ee/hesselbom   |   winsoft.se   |   80tal.se   |   Filmtips